jedną od pana z Lublina i 2 z dandelionemjedna była przeznaczona dla byłej dziewczyny więc mam 2
![]()
jedną od pana z Lublina i 2 z dandelionemjedna była przeznaczona dla byłej dziewczyny więc mam 2
![]()
"spieszmy sie kochać ludzi bo tak szybko odchodzą"
Ja od tygodnia uzywam pożyczonego Heliosa 58/F2 z przejsciówką bez dandeliona do olka.
Zestaw fajny, na razie nie miałem czasu na prawdziwą zabawę, ale ostrzenie przez wizjer jest trudne na początku.
LV łatwiej jak 10x powiekszysz obszar ostrości.
Wskazany jest jednak dandelion.
Fajny bookeh ma to szkło i fajna głebia ostrości - taka wrecz papierowa na pełnej dziurze![]()
E-510 + ME-1 + grip + matówka klin z mikrorastrem / Zuiko ED 12-60 SWD / OM 50-1.4 / Metz Mecablitz 58 AF-1 / Hama Defender 220 Pro.
yhmmm, a jak się sprawują na 410, bo widze ze ten model popularniejszy od 420 (nawet jak szukalam akumulatorka zastepczego to wszyscy tylko 410, jakby nie slyszeli o 420
, ale wsumie nie ma wielkiej roznicy miedzy nimi
![]()
Cancan...
Witam!
Zakładając ten wątek również miałem wiele wątpliwości.
Co do dendaliona to nie rozwiązuje on wszystkiego ale jest pomocny, natomiast ostrzenie na oko to bardzo indywidualna sprawa - jedni mają z tym problem inni nie.
No niestety Olympus wyposażył e-4XX i e-5XX w małe wizjery co utrudnia ostrzenie ale można się tego nauczyć.
Mój pierwszy manual to Helios M42/2 58mm kupiony za niecałe 20zł na allegro i jestem z niego bardzo zadowolony!
Bawiłem się również OM i powiem naprawdę świetne obiektywy!!! (ale droższe).
Co do dendalionu - osobiście mam pod M42 i jest super(choć czasem ma problemy w nieskończoności ale można to wyregulować)
Ale przyznam że znajomy miał dwie przejściówki pod OM i ta z dendalionem miała luz i nieostrzyła a bez ostrzyła pięknie! A więc akurat w jego przypadku sprawdziło się powiedzenie że: nie zawsze co droższe to lepsze!
Moja rada - kup na początek jakiś tani obiektyw często można z przejściówką(zwykła ok 30zł) kupić jakiegoś Heliosa(też koło 30zł) albo Pentacona(trochę droższy) za grosze i spróbuj! Jak będzie źle to zawsze można odsprzedać, jak dobrze kupić następny
Pozdrówka!
Tak samo jak na 510na początku trzeba dużo trenować bo większość zdjęć jest nieostra ale z czasem nawet na oko można się nauczyć. Z adapterów najlepiej wykonany jest z Lublina- nie ma luzu i nieskończoność nie jest przesunięta
madre rady, ale tak przegladam allegro i heliosa ciezko za 30zl dostac, troche drozsze, ale chyba poniose to ryzyko
a bawil sie ktos starym (ale pewnie jarym, analogowym zenitem ET?
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
na allegro widze dwie firmy z adapterami jedna z warszawy, druga z bytomia
http://allegro.pl/item566864916_adap...f_program.html
http://allegro.pl/item576276461_adap..._ostrosci.html
mial ktos kiedys przyjemnosc z tymi sprzedajacymi?
Ostatnio edytowane przez kasiulap ; 10.03.09 o 22:37 Powód: Automatyczne scalenie postów
Cancan...
ja polecam pana z lublina, Enter chyba ma jego przejściówki z dandelionem (sorki jak się pomyliłem)Do tych z allegro to mam obie wersje (rodełkowania się różnią) ta z Bytomia nie ma luzów
Ostatnio edytowane przez xxxsebusxxx ; 10.03.09 o 22:42
a kim jest tajemniczy pan z lublina?sprzedaje na allegro?
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
moze zadam teraz gtlupie pytanieale co to sa rodelkowania? jestem poczatkujaca i w slangu fotonicznym jeszcze cienka jestem
prosze o wyrozumialosc
![]()
Ostatnio edytowane przez kasiulap ; 10.03.09 o 22:52 Powód: Automatyczne scalenie postów
Cancan...
http://www.foto-akcesoria.com.pl/ind...i=produkt&nr=1 to jest adres do sklepu tego panana allegro czasem tez wystawia- ciecio czy jakoś tak
To akurat nie jest fotograficzny a tokarskiTo jest to coś żeby się palce nie ślizgały- taki wytłoczony wzorek
myslalam ze chodzi o cos powazniejszegoale z tym pacjent moze zyc
![]()
ta z bytomia ma rowniez krotsza 9 miesieczna gwarancje
Ostatnio edytowane przez kasiulap ; 10.03.09 o 23:00
Cancan...