Strona 9 z 30 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 296

Wątek: Adapter 4/3 z potwierdzeniem ostrości - warto?

| OlyJedi Awatar xxxsebusxxx
    Mieszka w
    Silesia
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Masz adapter pod m42? Tą przysłoną nie ma się co martwić bo to zapisuje się tylko w exifie i nie ma wpływu na robienie zdjęć
    "spieszmy sie kochać ludzi bo tak szybko odchodzą"

Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MeWash Zobacz posta
    Mogę wejść w tryb programowania ale nie mogę / nie potrafię zaprogramować ani ogniskowej ani przysłony.
    W moim adapterze programowanie ogniskowej działa. Przysłona jest nieprogramowalna (albo programuje się ją inaczej).

Dodatkowo jak adapter poleżał sobie pół dnia poza aparatem, to po włożeniu ogniskowa wskazywała 65535mm, ale jestem zadowolony z zakupu. Powoli oswajam swojego starego Heliosa.

| OlyJedi Awatar EddieLBN
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Właśnie otrzymałem adapter (jeden z nadwyżkowych) od MeWash! Dziękuję i plus do rep! Jak znajdę chwilę to zobaczę czy poradzę sobie z programowaniem mojego egzemplarza.

Mieszka w
    Mrągowo
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Mi osobiście bez problemu udaje się zaprogramowac przesłonę i ogniskową, działa rownież potwierdzenie ostrości. Mam adapter M42 od MeWash-a.
    XZ-2 , Fl-36R

| OlyJedi Awatar MeWash
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Exclamation

Cytat Zamieszczone przez merchel Zobacz posta
    Mi osobiście bez problemu udaje się zaprogramowac przesłonę i ogniskową, działa rownież potwierdzenie ostrości. Mam adapter M42 od MeWash-a.
    A robisz to w taki sposób jak ja to opisuję? Czy po programowaniu przysłony masz na wyświetlaczu jej wartość?
    Zaczynam wnioskować że trafiłem na wybrakowany model ;(
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    A po próbie zaprogramowania ogniskowej na 50 mm dostaję wartość 60005 mm
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Dobra - udało się dzięki pomocy xxxsebusxxx. Wygląda na to, że zaprogramować można jedynie ogniskową. Robi się to od razu po wejściu w tryb programowania - czyli bez wyboru 8.0 Trochę dziwne ale nawet jak już wiedziałem jak, to nie udało mi się to za pierwszym razem.
    Ostatnio edytowane przez MeWash ; 22.12.08 o 20:18 Powód: Automatyczne scalenie postów

Mieszka w
    Mrągowo
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Wink

Cytat Zamieszczone przez MeWash Zobacz posta
    A robisz to w taki sposób jak ja to opisuję? Czy po programowaniu przysłony masz na wyświetlaczu jej wartość?
    Zaczynam wnioskować że trafiłem na wybrakowany model
    Aby zaprogramowac wartośc przeslony np 2,8 robię to w następujących krokach:

1. Po wlączeniu aparatu wciskam przycisk zmiany obiektywu ok 1-2 sek
    2. W ciągu 1-2 sek wciskam przycisk FN na ok 1-2 sek
    3. W ciągu 1-2 sek wciskam przycisk zmiany obiektywu na ok 1-2 sek
    4. Wybieram pokrętłem wartośc 5,6 i potwierdzam przyciskiem FN ok 1-2 sek
    5. Wybieram pokrętłem wartośc 5,0 i potwierdzam przyciskiem FN ok 1-2 sek
    6. Wybieram pokrętłem wartośc 10 i potwierdzam przyciskiem FN ok 1-2 sek
    7. W ciągu 1-2 sek wciskam przycisk zmiany obiektywu na ok 1-2 sek
    Przesłona powinna byc już zmieniona

Aby zaprogramowac wartośc ogniskowej np 58mm robię to w nast krokach:

1. Po wlączeniu aparatu wciskam przycisk zmiany obiektywu ok 1-2 sek
    2. W ciągu 1-2 sek wciskam przycisk FN na ok 1-2 sek
    3. W ciągu 1-2 sek wciskam przycisk zmiany obiektywu na ok 1-2 sek
    4. Wybieram pokrętłem wartośc 8,0 i potwierdzam przyciskiem FN ok 1-2 sek
    5. Wybieram pokrętłem wartośc 4,0 i potwierdzam przyciskiem FN ok 1-2 sek
    6. Wybieram pokrętłem wartośc 4,0 i potwierdzam przyciskiem FN ok 1-2 sek
    7. Wybieram pokrętłem wartośc 4,0 i potwierdzam przyciskiem FN ok 1-2 sek
    8. Wybieram pokrętłem wartośc 7,1 i potwierdzam przyciskiem FN ok 1-2 sek
    9. Wybieram pokrętłem wartośc 10 i potwierdzam przyciskiem FN ok 1-2 sek
    10. W ciągu 1-2 sek wciskam przycisk zmiany obiektywu na ok 1-2 sek
    11. Wyłączam i włączam aparat i po strzeleniu testowej fotki na podglądzie powinna byc wartośc ogniskowej 58mm

Pozdrawiam i życzę cierpliwości
    Ostatnio edytowane przez merchel ; 22.12.08 o 22:14
    XZ-2 , Fl-36R

| OlyJedi Awatar Kaleb_82
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Masakra!

Jak już wcześniej wspomniałem kupiłem przejściówkę od faceta o nicku roxsen. Przesyłka szła cztery dni robocze, solidnie wykonana.

Teraz jednak żałuję, że to w ogóle kupowałem ;/. Zgodnie z instrukcją założyłem toto na obiektyw a potem na aparat, na szczęście dzyndzel od przysłony jest blokowany więc sobie myślę dobrze jest. Założyłem, całość wchodziła z lekkim oporem i lekko słyszalnymi trzaskami.

Niestety potwierdzenie nie działało. Zdjąłem, założyłem ponownie, mocniej dokręcając. Bez rezultatu.

Założyłem więc przejściówkę bez obiektywu (aparat na off), żeby obejrzeć co zacz problem i początkowo mi się wydawało, że płytka ze stykami jest źle wyprofilowana i blokuje się na stykach aparatu. Widać to z resztą na zdjęciu - plastik na płytce się wyrobił od blokującego go styku z aparatu (styki się nie chowały).

Później okazało się, że to jednak pierścień przejściówki jest chyba źle wyprofilowany bo nie można go dokręcić do końca (płytka z chipem blokuje się na którymś z ostatnich bolców)a co za tym idzie nie ma pełnego kontaktu między chipem a stykami aparatu.

Założyłem więc 14-45 i ... nie mam AF, nie działa pomiar światła, obiektyw się nakręca dość ciężko, na końcu słychać dziwny trzask (metaliczny, nie taki miękki jak przy wcześniejszym zakładaniu). To samo z 40-150, raz działa raz nie działa, AF szaleje, dziwnie buczy i przerywa nagle ostrzenie. Obawiam się, że albo uszkodziłem styki aparaty albo zwichrowałem cały pierścień w aparacie i coś nie styka. Dodatkowo zauważyłem, że na stykach 14-45 i 40-150 też widać lekkie jakby wytarcie od styków a wcześniej go nie było.

Czuje, że poszalałem i teraz tylko serwis mnie czeka .
    Ostatnio edytowane przez Kaleb_82 ; 23.12.08 o 15:54
    sprzęt: mózg + obskur(n)a kamera

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar ConradDS
    Mieszka w
    Rorvik Vikna Norge
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    A ja dzisiaj po wyjściu z aparatem na miasto stwierdziłem że dandelion oszalał. Nie wiem dlaczego ale potwierdza mi ostrość co chwilkę przy obracaniu pierścienia raz piszczy za chwile świeci albo wcale nie świeci albo nic sie nie dzieje. Porównałem z adapterem do OM i zauważam duży luz na bagnecie. Helios jest ciężki i nie sposób obracać pierścieniem bo sie przemieszcza razem z adapterem o prawie milimetr przy ostrzeniu. Pomijam fakt że o nieskończoności muszę zapomnieć i zostaje mi robić portrety. Dwa metry ode mnie już nie trafia no może 1/10 prób mu się uda. Popracuję nad nim jeszcze ale nie wiem sam już co myśleć. Dalsze testy...

A po powrocie zaczął działać jako tako. Ciekawym jest dla mnie fakt innego zachowania chipa w różnych trybach af. Na mf wcale nie działa, caf u mnie nie trafia wcale, zostaje saf. Albo moje body ma jakiś problem albo sam już nie wiem gdzie szukać przyczyny takiego stanu. Wy też macie takie problemy ?
    Ostatnio edytowane przez ConradDS ; 23.12.08 o 17:06
    E-30, 5d MkII, Nj1

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Trzeba było brać od kolegi entera z naszego forum - może drożej, ale pewnie i dobrze
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar Kaleb_82
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Trzeba było brać od kolegi entera z naszego forum - może drożej, ale pewnie i dobrze
    Za rady "trzeba było" po fakcie chyba podziękuję. Najwyraźniej trafił się mi wadliwy egzemplarz, niemal wyłącznie pozytywne komentrze pod profilem sprzedającego sugerowałyby, że problem się zdarza sporadycznie, więc naturalnie wolałem wydać 22 funty niż płacić na allegro.pl niemal dwu i półkrotność ceny.

Na szczęście 14-45 i 40-150 już działają, zablokowała się chyba jedna z prowadnic w wewnętrznym pierścieniu w korpusie (chyba) anyway jest ok. Mail napisany czekam na reakcję, jeśli nic nie uzyskam będzie negatyw i samodzielna próba przesunięcia chipa o milimetr do tyłu. Inna sprawa jeśli cały pierścień jest źle wytoczony - w co wątpię.
    sprzęt: mózg + obskur(n)a kamera