Strona 7 z 30 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 296

Wątek: Adapter 4/3 z potwierdzeniem ostrości - warto?

| OlyJedi Awatar MeWash
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Fideista Zobacz posta
    Tryb programowania jest włączony wówczas, gdy zamiast wartości przesłony pojawi się "-.-"
    A mi po wejściu w tryb programowania pojawia się 4.0
    Robię wg tej intrukcji http://www.wrzuta.pl/pliki/yfyepgA1n...kcja_dandelion
    W pkt 5 napisali że jeśli mogę zmieniać wartość przysłony pokrętłem ok 4 do 11 tzn że jestem w trybie programowania.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Ale dalej mam problem np próbuję zmienić wartość przysłony na 5.6 i robie tak:
    po wejściu w tryb programowania ustawiam pokrętłem na 5.6 i wciskam Fn
    potem wg tabelki ustawiam 7.1 i wciskam Fn, 8.0 i Fn i na koniec blokada obiektywu (wyjście z programowania)
    Po tym wszystkim na wyświetlaczu mam ustawione 2.8 zamiast 5.6

Chyba napiszę go tego gościa z HH żeby podesłał właściwą instrukcję.
    Na jego aukcji napisane było, że to są jakieś nowe chipy.
    Ostatnio edytowane przez MeWash ; 20.12.08 o 23:40 Powód: Automatyczne scalenie postów

Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Przepraszam, za taką totalną łopatologię, ale mam wrażenie, że już totalnie zdurniałem na starość.

Tryb programowania jest włączony wówczas, gdy zamiast wartości przesłony pojawi się "-.-", w które będę mógł wstawić dowolną wartość, czy tak?
    Jeśli tak, to drugi sposób również nie działa.
    Nie. W trybie normalnym kręcąc kółkiem przysłony nic się nie dzieje (jest jedna wartość). Po wejściu w tryb programowania kółko przysłony działa i zmienia się wartość na wyświetlaczu.

| OlyJedi Awatar Fideista
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MeWash Zobacz posta
    A mi po wejściu w tryb programowania pojawia się 4.0

Cytat Zamieszczone przez ajot
    Nie. W trybie normalnym kręcąc kółkiem przysłony nic się nie dzieje (jest jedna wartość). Po wejściu w tryb programowania kółko przysłony działa i zmienia się wartość na wyświetlaczu.
    Ok, w takim bądź razie zaprogramowałem dandelion. Ustawiłem nawet ogniskową. Tylko... ostrzyć "samo" wciąż nie chce. Jak to u Was działa?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Białowieskie klimaty
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Ok, w takim bądź razie zaprogramowałem dandelion. Ustawiłem nawet ogniskową. Tylko... ostrzyć "samo" wciąż nie chce. Jak to u Was działa?
    "Samo" Żartujesz, prawda? Dandelion nie ostrzy sam, twoja rączka robi za napęd dla manualnego szkiełka, Jak jest potwierdzenie (pip) to jest ostro.
    Jak wyglądają wasze czipy(jakaś fotka), bo są różne wersje i różnie się programuje.
    Ostatnio edytowane przez Huco ; 21.12.08 o 00:01
    D7K, T17-50/2,8VC,OM50/1.4, 58/2, 135/3,5, 61L/Z, DCR-250 (E-510 + 14-42 i 40-150 czasami)

| OlyJedi Awatar Fideista
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Huco Zobacz posta
    "Samo" Żartujesz, prawda?
    Eee... To nie będzie mi chip kręcił obiektywem, żeby ustawić ostrość. Lipa...

Tak serio zaś, to właśnie nie ma potwierdzenia... ani w "wersji" wizualnej (kropki) ani w postaci dźwiękowej.

Wygląda zaś tak:

Ostatnio edytowane przez Fideista ; 21.12.08 o 00:50

| OlyJedi Awatar manio
    Mieszka w
    NH
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Tak serio zaś, to właśnie nie ma potwierdzenia... ani w "wersji" wizualnej (kropki) ani w postaci dźwiękowej.
    Mam dokładnie tak samo wyglądający dendalion. Wydaje dźwięk i świeci zielona kropka. Sprawdź w menu aparatu czy masz włączone potwierdzenie ostrości dźwiękiem - jak nie to włącz. Dendalion potwierdza różnie w różnych trybach AF:
    S-AF jedno piknięcie i zielony punkcik świeci
    C-AF j.w. + jak stracimy ostrość kropka gaśnie i zapala się znowu jak
    złapie AF to samo z dźwiękiem ale pika tylko do dwóch razy
    MF tylko podświetla nie wydaje dźwięku
    S-AF+MF podobnie jak C-AF tylko daje jedno piknięcie
    C-AF+MF tak jak C-AF

Ze swoich obserwacji najlepiej robić na C-AF jak nie ostrzy i nie chce zrobić zdjęcia w nieskończoności to MF. Najmniej przydatny S-AF(bo jak się zapali światełko to jak przeostrzymy to nie gaśnie)
    A jak to zrozumieć? Wziąć aparat i wypróbować - proste jak konstrukcja cepa

| OlyJedi
    Mieszka w
    Białowieskie klimaty
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Masz jeszcz inną wersję, niż ja. Kupiłem na e-bau u gościa o niku Big-is. Instrukcja programowania dostałem meilem taką samą jak przetłumaczył xxxsebusxxx. Programuje się dobrze i nieważne jaki tryb AF się ustawi.
    Ale ma inne przypadłości. Wartość ogniskowej pamięta o ile nie używam lampy błyskowej. Po błysku ogniskowa resetuje się do 1 mm i IS rozmydla ostrość.

Dochodzę do wniosku po waszych problemach z programowaniem, że te czipy są jakies niedopracowane i działają jak chcą.
    A miało być tak dobrze
    D7K, T17-50/2,8VC,OM50/1.4, 58/2, 135/3,5, 61L/Z, DCR-250 (E-510 + 14-42 i 40-150 czasami)

| OlyJedi Awatar xxxsebusxxx
    Mieszka w
    Silesia
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    ... Instrukcja programowania dostałem meilem taką samą jak przetłumaczył xxxsebusxxx. ...
    Ale ma inne przypadłości. Wartość ogniskowej pamięta o ile nie używam lampy błyskowej. Po błysku ogniskowa resetuje się do 1 mm i IS rozmydla ostrość.

A miało być tak dobrze
    Niestety nie jestem autorem tłumaczenia Instrukcję wrzuciłem tylko alby pomóc.
    U mnie pierwszy dandelion którego kupiłem też czasem zmienia ustawienie ogniskowej- ustawia maksymalna wartość i tak już zostaje. Nie wiem dlaczego się tak dzieje. Próbowałem przed chwilą czy to nie jest wina lampy tak jak u ciebie ale po zrobieniu zdjęcia wszystko jest tak jak było zaprogramowane. Pozdrawiam
    "spieszmy sie kochać ludzi bo tak szybko odchodzą"

| OlyJedi Awatar MeWash
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Kupiłem na e-bau u gościa o niku Big-is.
    One są właśnie od tego gościa.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Białowieskie klimaty
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    MeWash, mi chińczyk przysłał inny. Ciekawe czy starsza, czy nowsza wersja.
    A wracając do programowania - ogniskową możesz zaprogramować?