Strona 6 z 30 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 296

Wątek: Adapter 4/3 z potwierdzeniem ostrości - warto?

| OlyJedi Awatar manio
    Mieszka w
    NH
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sickside Zobacz posta
    mi ten teges działa tylko przy portretach, jak już chcę zmieścić całą postać w moim 50/1.8 to kupa, za duża odległość czy cuś, potwierdzenie świeci a GO jest przed lub za.
    Czasem adapter jest 0.1-0.2mm za gruby - być może stąd te problemy. Miałem podobny problem ze swoim adapterem pomogła regulacja obiektywu.
    https://forum.olympusclub.pl/showthr...=5033&page=122

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar ConradDS
    Mieszka w
    Rorvik Vikna Norge
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Ja także mam taki problem z zuiko 50/1.4, adapter jest tak zrobiony że łapka nie dociska do końca bolca i zamiast f16 mam wiekszy otwor nieco i dopiero jak go na siłę dalej dociągnę to nie ostrzy na nieskończoność. Kolega ma canona i nie miał nigdy takich problemów z zuiko na adapterze. Domyślam się że co dostawca to i jakość wykonania inna.
    Dzisiaj dostałem swojego dandeliona od Mewasha ale obiektyw jeszcze do mnie nie dotarł więc wrzucę zdjęcia na dniach.
    Po podłączeniu dandelion informuje body że ma podpięte szkło 100/2.8. co się stanie jeśli z tym ustawieniem będę focił pentaconem 50? Wiem że pytanie śmieszne ale nie znam się.
    E-30, 5d MkII, Nj1

Awatar kevin
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ConradDS Zobacz posta
    ....Po podłączeniu dandelion informuje body że ma podpięte szkło 100/2.8. co się stanie jeśli z tym ustawieniem będę focił pentaconem 50? Wiem że pytanie śmieszne ale nie znam się.
    W EXIFie zdjęcia będą fałszywe wpisy... Problem mają Ci którzy posiadają stabilizację obrazu, bo z chwilą podpięcia chipa, w menu IS nie da się ręcznie zmienić ogniskowej, trzeba przeprogramować dandeliona do każdego obiektywu osobno.

| OlyJedi Awatar xxxsebusxxx
    Mieszka w
    Silesia
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    No i nareszcie dojechałem do domu Pierwsze spostrzeżenia- przejściówka fajnie zrobiona, na razie najlżejsza jaką mam, dobrze wyczerniona (mam nadzieję że powłoka nie będzie się kruszyć), trochę cieńsza od pozostałych w związku z tym przesunięta jest skala o jakiś centymetr. Przy najbliższej okazji zobaczę o ile zmieniła się nieskończoność na skali (jeden z adapterów które mam jest minimalnie za gruby i nieskończoność ucieka za skalę). Dzisiaj i jutro testy. Dla MeWash +rep i podziękowanie

W moim egzemplarzu ogniskową programuje się inaczej niż w instrukcji którą podlinkowałem- wystarczy wejść w menu programowania i od razu ustawiać 5cyfr ogniskowej, nie ma potrzeby wybierania najpierw 8.
    Ostatnio edytowane przez xxxsebusxxx ; 19.12.08 o 22:37
    "spieszmy sie kochać ludzi bo tak szybko odchodzą"

| OlyJedi Awatar nut3r
    Mieszka w
    Bardzo Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    moja przejściówka om niestety nie chce wejść w tryb programowania ...
    kiedyś E-510/14-54/ aktualnie XZ-1

| OlyJedi Awatar xxxsebusxxx
    Mieszka w
    Silesia
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez nut3r Zobacz posta
    moja przejściówka om niestety nie chce wejść w tryb programowania ...
    Robisz wszystko wg. instrukcji?

Dzisiaj testowałem adapter, przez to że jest minimalnie cieńszy nieskończoność jest wcześniej wg. skali na ok. 10m ale to nie jest duży problem. Pozdrawiam
    "spieszmy sie kochać ludzi bo tak szybko odchodzą"

| OlyJedi Awatar Fideista
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Mam dokładnie ten sam problem, tj. za żadne skarby świata nie mogę wejść w tryb programowania. Oczywiście może być to wynik mojej wrodzonej głupoty - sam już nie wiem...

Podpiąłem obiektyw (Tessar 50 mm) do dandeliona, ustawiłem MF, wybrałem tryb przesłony, Fn mam ustawione jako podgląd GO i...

...klikam reset obiektywu, później trzymam Fn (bez różnicy czy 3 czy 300 sekund), znów reset obiektywu i...

...****. Absolutnie nic się nie dzieje, nie mogę wejść w ten cholerny tryb programowania. Jest na to jakiś inny sposób?

Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Fideista Zobacz posta
    Mam dokładnie ten sam problem, tj. za żadne skarby świata nie mogę wejść w tryb programowania. Oczywiście może być to wynik mojej wrodzonej głupoty - sam już nie wiem...

Podpiąłem obiektyw (Tessar 50 mm) do dandeliona, ustawiłem MF, wybrałem tryb przesłony, Fn mam ustawione jako podgląd GO i...

...klikam reset obiektywu, później trzymam Fn (bez różnicy czy 3 czy 300 sekund), znów reset obiektywu i...

...****. Absolutnie nic się nie dzieje, nie mogę wejść w ten cholerny tryb programowania. Jest na to jakiś inny sposób?

Ktoś tutaj podawał alternatywny opis - u mnie działa.
    W skrócie:

1. blokada obiektywu
    2. podgląd głębi ostrości
    3. blokada obiektywu
    4. blokada głębi ostrości

I jestem w trybie programowania.

| OlyJedi Awatar Fideista
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Przepraszam, za taką totalną łopatologię, ale mam wrażenie, że już totalnie zdurniałem na starość.

Tryb programowania jest włączony wówczas, gdy zamiast wartości przesłony pojawi się "-.-", w które będę mógł wstawić dowolną wartość, czy tak?
    Jeśli tak, to drugi sposób również nie działa.

| OlyJedi Awatar nut3r
    Mieszka w
    Bardzo Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    nie jestem kompletnym laikiem bo mam już na przejściówkę na m42 i z programowaniem jej nie mam żadnego problemu

ta poprostu nie wstaje podajcie dokładnie jak wy wchodzicie w menu programowania
    kiedyś E-510/14-54/ aktualnie XZ-1