podeślij linki
Będzie ktoś z posiadających przejściówkę na spotkaniu w Toruniu ?
Ostatnio edytowane przez kowal73 ; 17.12.08 o 18:17
Ja będę. W końcu mieszkam w Toruniu![]()
Jeżeli to było do mnie, to służę:
http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.d...m=160288813876
dzięki za link
MeWash mam nadzieje że na spotkanie zabierzesz przejściówkę ma spotkanie![]()
mi ten teges działa tylko przy portretach, jak już chcę zmieścić całą postać w moim 50/1.8 to kupa, za duża odległość czy cuś, potwierdzenie świeci a GO jest przed lub za.
To ja teraz napiszę subiektywną odpowiedź na pytanie w tytule wątku:
- nie warto.
Są dwie metody na usprawnienie ostrzenia szkłami manualnymi: matówka z klinem i czip "dandelion". Posiadam oba rozwiązania i praktycznie korzystam tylko z matówki, bo:
- ostrzy się znacznie szybciej i wszystko w wizjerze widać, można skupić się na kadrowaniu a nie kręcić w kółko oczekując na potwierdzenie.
- przekadrowując, na matówce widać co się dzieje i zmienia.
- dziwnie to zabrzmi, ale nawet na statywie gdy mam potwierdzenie z chipa - ostrość jest nie tam gdzie potrzeba (nie pokrywa się z LV i wizjerem).
- przy ogniskowej >= 300mm chip to mordęga. Przy ogniskowej < 50mm potwierdzenie mam w dużym zakresie zmian pierścienia ostrości (na szczęście na matówce widzę dokładnie co się dzieje).
Mam 2 przejściówki z chipem na stałe podpięte pod obiektywy 28mm i 500mm. Jedyny pożytek to informacja w Exif.
Niestety - matówka to rozwiązanie droższe.
manio takie ujecia nawet bez dendalionu łatwo zrobić ostre, złap ostrość na osobe ktora stoi... powiedzmy 8m od ciebie.