Dwa były i się skończyły. Nie pytać już więcej.
Do mnie dotarły. Dzięki. Dobra robota MeWash!
Czy ktoś z Was już programował wg instrukcji z linku kilka postów wyżej?
Ja swojego Dandeliona z przejściówki OM nie moge wprowadzić w tryb programowania.
Ustawiam e510 w tryb A, pomiar ostrości na MF a potem:
wciskam na chwilę przycisk zwalniający obiektyw, po ok 1-2 sek wciskam Fn (ustawiony na "podglad go") czekam znacznie dłużej niż 10 sekund i nic
Powinno pokazać się -.- zamiast wartości przysłony, a u mnie jest ciągle 2.8...
E-510, ZD14-42, ZD40-150, METZ 48-AF1, z50 1,8
http://www.wrzuta.pl/pliki/yfyepgA1n...kcja_dandelion
Tu macie instrukcję wg. której programuje się mojego pierwszego dandeliona. Ten od MeWash dotarł do mnie w poniedziałek ale w domu będę dopiero przez weekend więc narazie nie mogę sprawdzić czy można go programować tak samo. Wielkie podziękowanie dla MeWash za fatygę w załatwieniu wszystkich spraw. Jak spr. dandeliona to będzie plusik do reputacji. Pozdrawiam
"spieszmy sie kochać ludzi bo tak szybko odchodzą"
Wykonałem kroki wg tej instrukcji i wszystko ok.Dzięki.
To oznacza, żę są różne dandeliony.
Jeszcze tylko pytanie:
Mam OM 50/1.8 ustawiłem ogniskową na 50 i przysłonę na 1,8.
Ogniskowa jest pewnie po to, aby IS zadziałał poprawnie i/lub aby do lampy wysłać info.
Jej nigdy nie bedę zmieniał, bo jest stała.
Ale będę używał różnych przysłon ustawianych na obiektywie. Czy muszę przeprogramowywać za każdym razem chipa? Czy to jest po coś potrzebne?
Czy po prostu ustawienia w chipie są potrzebne tylko do zapisania w parametrach zdjęcia w Exifie?
Ostatnio edytowane przez tomwoj ; 17.12.08 o 01:55
E-510, ZD14-42, ZD40-150, METZ 48-AF1, z50 1,8
Kupiłem samego chipa u tego samego gostka. Uwaga do instrukcji - aparat trzeba zaprogramować na skok EV 1/3 , przycisk FN trzeba wcisnąć w ciągu max 1 sek. po wciśnięciu przycisku obiektywu, a (u mnie) po 6 sek. przycisk obiektywu. Ten chip jest wersją prostszą niż chip od Entera. Można zaprogramować tylko przysłonę i ogniskową (nic innego mi się nie udało). Ustawienie przysłony poniżej 2.0 wpływa na pomiar światła przez aparat, powyżej nie. Na fotki z lampa błyskową ma wpływ każde ustawienie, widocznie lampa pobiera wartość przysłony z chipa. Poza tym mój chip niezbyt dokładnie potwierdza ostrość. Fobi trochę FF i przydała by się jakaś korekcja punktu ostrości (te nowsze chipy płaskie mają taką korekcję). Ale z tym da się żyć. Jak ostrość ustawiam zaczynając od bliższej odległości do dalszej jest na obiektywie - dobrze. poza tym stwierdziłe , że mój Helios nie ostrzy na nieskończoność.
Pzdr.
D7K, T17-50/2,8VC,OM50/1.4, 58/2, 135/3,5, 61L/Z, DCR-250 (E-510 + 14-42 i 40-150 czasami)
Do mnie też dotarło bez żadnych problemów! Programowanie zaskoczyło mnie swoją prostotą.
Dzięki MeWash!
Panowie powstawiajcie parę fotek zrobionych przy użyciu tego adaptera do wątku i napiszcie o odczuciach (Podobno z e330 i e3 nie współpracuje - prawda?)
Ta wersja nie współpracuje z e330 i e3, ale na ebayu widziałem inną która współpracuje np:http://cgi.ebay.pl/M42-Adapter-for-O...3286.m63.l1177
D7K, T17-50/2,8VC,OM50/1.4, 58/2, 135/3,5, 61L/Z, DCR-250 (E-510 + 14-42 i 40-150 czasami)