Strona 2 z 30 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 296

Wątek: Adapter 4/3 z potwierdzeniem ostrości - warto?

| OlyJedi Awatar altoot
    Mieszka w
    Kraków (tymczasowo, mam nadzieję)
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez merchel Zobacz posta
    Ja byłbym chętny ..... lecz do Torunia mam kawalek... Zawsze to można wyslac pocztą z Torunia do Mrągowa

a z Mrągowa do Krakowa...

.... też byłbym chętny

Siła reputacji
    48
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MeWash Zobacz posta
    No w morde jeża. Wychodzi ok 17 funtów co daje jakieś 75 zł. I mówisz, że działa No to super. 195 zł na allegro ma się nijak do 75 na ebay'u.

Zamawiam. Jest ktoś chętny z Torunia lub okolic żeby podzielić się kosztami przesyłki?
    Też byłbym zainteresowany ale jestem z Konina. Też uważam że z Torunia można przesłać do Konina dalej Pocztą.

| OlyJedi Awatar NightCrawler
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    ja tez chetny bylbym ale do katowic trzeba by podeslac
    ...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
    Moje próby i Moja strona
    PAJACYK

| OlyJedi Awatar ramsu
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    a w kierunku Legnicy nie skręci?

Siła reputacji
    48
    Moja galeria
    Mam zenitowskie helioski 58mm f2. Jak to jest (bo w sumie jestem już zdezorientowany) Czy za każdym razem zakładając adapter z obiektywem na korpus trzeba go programować na odpowiednią ogniskową i przesłonę?

| OlyJedi Awatar manio
    Mieszka w
    NH
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Programujesz dendalion(chip) i w razie zmiany obiektywu(wkręcasz innego manuala do adaptera) musisz go przeprogramować bo zmieniasz ogniskową i przesłonę. Gdyby zmienić obiektyw na inny ale o tej samej przesłonie i ogniskowej wtedy nie trzeba znów programować bo parametry są takie same. Generalnie dendalion zapamiętuje ostatnie wprowadzone dane, więc jeżeli używasz jednego manualnego obiektywu to jak go zdejmiesz(by pofocić jakimś ZD) a potem założysz z powrotem tego manuala to nie musisz programować od nowa. Odłączenie adaptera od body nie wpływa na jego rozprogramowanie.
    Ostatnio edytowane przez manio ; 24.11.08 o 18:17

Siła reputacji
    48
    Moja galeria
    Dzięki manio. Rozumiem tzn. używając jednego obiektywu to i tak muszę przeprogramowywać za każdym razem wartość przesłony w adapterze (gdy przestawie ją na obiektywie).

| OlyJedi Awatar MeWash
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Talking

Podsumowując zgłosiło się 5 osób:
    Merchel z Mrągowa
    altoot z Krakowa
    junak20 z Konina(i Torunia )
    NightCrawler z Katowic
    Ramsu z Legnicy

Jeśli nadal jesteście zainteresowani kupnem to prosiłbym Was o kontakt na email z podaniem dokładniejszych danych i umówinie się na sposób zapłaty i dostawy. Jestem ugodowy i nie ma problemu nawet z najdziwniejszymi sposobami załatwienia sprawy (w rozsądnych ramach, bo np gołąb pocztowy odpada)

Zastanawiam się jendak tylko czy ilość a co za tym idzie wartość przesyłki z Azji nie wpłynie znacząco na np koszt przesyłki lub cło jeśli przyjdzie płacić. Coprawda gościu pisze, że zaniża wartość i wpisuje "GIFT" na dowodzie nadania więc chyba wie co i jak zrobić by ominąć niepotrzebne wydatki.

Tyle z mojej strony. Czekam jeszcze dzień na spóźnialskich. A o kontakt proszę na email: miloszn na wirtualnej polsce kropka pl

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez junak20 Zobacz posta
    Dzięki manio. Rozumiem tzn. używając jednego obiektywu to i tak muszę przeprogramowywać za każdym razem wartość przesłony w adapterze (gdy przestawie ją na obiektywie).
    Nie drogi kolego, nie musisz za każdym razem przeprogramowywać chipa.
    Bo pomyśl sam - masz 4 manualne obiektywy, raz robisz z daleka, raz szeroko, raz portret, i co za każdym razem będziesz przeprogramowywał ? Zresztą co to da. Najważniejszą cechą przejściówki z zamontowanym dandelionem, jest możliwość potwierdzenia ostrości. Resztę parametrów możesz sobie sam dobrać. W aparatach cyfrowych to nie kosztuje
    No chyba że do każdego manualnego obiektywu dobierzesz sobie dandeliona, ale to drogo trochę.
    Ja osobiście mam jedną przejściówkę bez chipa i jedną z chipem - i spokojnie mi to wystarcza.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar manio
    Mieszka w
    NH
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez junak20 Zobacz posta
    I tak i nie ja czasem nie przestawiam akurat korzystam z Heliosa i on zmienia przesłonę w realnym czasie np przy f/16 wpada mniej światła i światłomierz aparatu automatycznie zmienia czas naświetlania i zazwyczaj jest o.k. pomimo ustawionego f/2. Oczywiście niektóre obiektywy zamykają przesłonę tylko podczas robienia zdjęcia i wtedy już trzeba przeprogramować.

Co do ogniskowej jeżeli ustawisz inną to też prawdopodobnie złapie ci ostrość(nie wiem jak i dlaczego ale działa) z tym że nie wiem jak bedzie ze stabilizacją która ustawi się do ogniskowej wprowadzonaj w chipie. No i w exif bedzie inna wartość
    Generalnie jak ustawie dobrą ogniskową to są ostrzejsze przynajmniej w słabym świetle(pewnie stabilizacja dobrze działa).

Co do programowania to wydaje się straszne ale tak naprawde jest banalne i zajmuje kilkadziesiąt sekund(proste jak konstrukcja cepa). Więc nie ma co się obawiać

I na koniec ogólne stwierdzenie, sam pytałem w tym wątku czy warto kupić z chipem, jak by ktoś pytał to odpowiem że warto ja jestem zadowolony!
    Tylko proszę nie przepłacajcie Bez chipa też daje sobie radę, ale z tego co wiem to indywidualna cecha i zależy od zwroku no i od wielkości wizjera a w moim e-510 to sami wiecie że nie jest łatwo
    Dendalion(zwany chipem) nie rozwiązuje wszystkiego ale jest bardzo pomocny i przydatny!

Pozdrowionka!