ja tez chetny bylbym ale do katowic trzeba by podeslac![]()
...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
Moje próby i Moja strona
PAJACYK
a w kierunku Legnicy nie skręci?![]()
Mam zenitowskie helioski 58mm f2. Jak to jest (bo w sumie jestem już zdezorientowany) Czy za każdym razem zakładając adapter z obiektywem na korpus trzeba go programować na odpowiednią ogniskową i przesłonę?
Programujesz dendalion(chip) i w razie zmiany obiektywu(wkręcasz innego manuala do adaptera) musisz go przeprogramować bo zmieniasz ogniskową i przesłonę. Gdyby zmienić obiektyw na inny ale o tej samej przesłonie i ogniskowej wtedy nie trzeba znów programować bo parametry są takie same. Generalnie dendalion zapamiętuje ostatnie wprowadzone dane, więc jeżeli używasz jednego manualnego obiektywu to jak go zdejmiesz(by pofocić jakimś ZD) a potem założysz z powrotem tego manuala to nie musisz programować od nowa. Odłączenie adaptera od body nie wpływa na jego rozprogramowanie.
Ostatnio edytowane przez manio ; 24.11.08 o 18:17
Dzięki manio. Rozumiem tzn. używając jednego obiektywu to i tak muszę przeprogramowywać za każdym razem wartość przesłony w adapterze (gdy przestawie ją na obiektywie).
Podsumowując zgłosiło się 5 osób:
Merchel z Mrągowa
altoot z Krakowa
junak20 z Konina(i Torunia)
NightCrawler z Katowic
Ramsu z Legnicy
Jeśli nadal jesteście zainteresowani kupnem to prosiłbym Was o kontakt na email z podaniem dokładniejszych danych i umówinie się na sposób zapłaty i dostawy. Jestem ugodowy i nie ma problemu nawet z najdziwniejszymi sposobami załatwienia sprawy (w rozsądnych ramach, bo np gołąb pocztowy odpada)
Zastanawiam się jendak tylko czy ilość a co za tym idzie wartość przesyłki z Azji nie wpłynie znacząco na np koszt przesyłki lub cło jeśli przyjdzie płacić. Coprawda gościu pisze, że zaniża wartość i wpisuje "GIFT" na dowodzie nadania więc chyba wie co i jak zrobić by ominąć niepotrzebne wydatki.
Tyle z mojej strony. Czekam jeszcze dzień na spóźnialskich. A o kontakt proszę na email: miloszn na wirtualnej polsce kropka pl
Nie drogi kolego, nie musisz za każdym razem przeprogramowywać chipa.
Bo pomyśl sam - masz 4 manualne obiektywy, raz robisz z daleka, raz szeroko, raz portret, i co za każdym razem będziesz przeprogramowywał ? Zresztą co to da. Najważniejszą cechą przejściówki z zamontowanym dandelionem, jest możliwość potwierdzenia ostrości. Resztę parametrów możesz sobie sam dobrać. W aparatach cyfrowych to nie kosztuje
No chyba że do każdego manualnego obiektywu dobierzesz sobie dandeliona, ale to drogo trochę.
Ja osobiście mam jedną przejściówkę bez chipa i jedną z chipem - i spokojnie mi to wystarcza.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
I tak i nie ja czasem nie przestawiam akurat korzystam z Heliosa i on zmienia przesłonę w realnym czasie np przy f/16 wpada mniej światła i światłomierz aparatu automatycznie zmienia czas naświetlania i zazwyczaj jest o.k. pomimo ustawionego f/2. Oczywiście niektóre obiektywy zamykają przesłonę tylko podczas robienia zdjęcia i wtedy już trzeba przeprogramować.
Co do ogniskowej jeżeli ustawisz inną to też prawdopodobnie złapie ci ostrość(nie wiem jak i dlaczego ale działa) z tym że nie wiem jak bedzie ze stabilizacją która ustawi się do ogniskowej wprowadzonaj w chipie. No i w exif bedzie inna wartość![]()
Generalnie jak ustawie dobrą ogniskową to są ostrzejsze przynajmniej w słabym świetle(pewnie stabilizacja dobrze działa).
Co do programowania to wydaje się straszne ale tak naprawde jest banalne i zajmuje kilkadziesiąt sekund(proste jak konstrukcja cepa). Więc nie ma co się obawiać
I na koniec ogólne stwierdzenie, sam pytałem w tym wątku czy warto kupić z chipem, jak by ktoś pytał to odpowiem że warto ja jestem zadowolony!
Tylko proszę nie przepłacajcieBez chipa też daje sobie radę, ale z tego co wiem to indywidualna cecha i zależy od zwroku no i od wielkości wizjera a w moim e-510 to sami wiecie że nie jest łatwo
![]()
Dendalion(zwany chipem) nie rozwiązuje wszystkiego ale jest bardzo pomocny i przydatny!
Pozdrowionka!