Strona 19 z 30 PierwszyPierwszy ... 9171819202129 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 296

Wątek: Adapter 4/3 z potwierdzeniem ostrości - warto?

| OlyJedi Awatar MeWash
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Ogniskową programuje się dla stabilizacji, przysłonę dla exif. Potwierdzenie ostrości działa bez programowania.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    O wytłumaczone nie zdążyłem
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar Ramzes_II
    Mieszka w
    Dębica
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MeWash Zobacz posta
    Ogniskową programuje się dla stabilizacji, przysłonę dla exif. Potwierdzenie ostrości działa bez programowania.
    No to moment - w takim razie od początku łopatologicznie.

Załóżmy kupuję przejsciówke z dandelionem OM1-4/3.

1) Zapinam szkło do tego 50/1.8. Naciskam spust do połowy - krece zawzięcie pierscieniem ostrości patrząc w wizjer - pik - jest sukces. Mam ostrość. Tak ?

2) E-510 ma mozliwosc wprowadzenia dla IS ogniskowej obiektywu recznie jesli tenże obiektyw nie zostanie rozpoznany - wiec wybieram tam 50mm i mam stabilizacje. Rozumiem ze dandelion pozwala w body zmienic ogniskową dla IS, czy to własnie tez trzeba w nim oprogramować bo on podsuwa body juz swoją wartość której nie mozna zmienić ?

3) Chcąc miec EXIF jak nalezy - musze zaprogramować dandelion po kątem przysłony. To jasne jest.
    E-510 + ME-1 + grip + matówka klin z mikrorastrem / Zuiko ED 12-60 SWD / OM 50-1.4 / Metz Mecablitz 58 AF-1 / Hama Defender 220 Pro.

Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Ad 1 - tak, bez względu na to co zaprogramowałeś.
    Dlatego ja mając E-400 nie bawię się w programowanie. Używam dandeliona tylko dla tego "piku" w trudniejszych warunkach oświetleniowych. Jak jest jasno używam zwykłej przejściówki bez chipa.
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego

Mieszka w
    Dębica
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Ad 1 - tak, bez względu na to co zaprogramowałeś.
    Dlatego ja mając E-400 nie bawię się w programowanie. Używam dandeliona tylko dla tego "piku" w trudniejszych warunkach oświetleniowych. Jak jest jasno używam zwykłej przejściówki bez chipa.
    No to juz chyba kwestia wprawy uzywanie szkła bez potwierdzenia ostrości. Bo po moich doświadczeniach z manualnym heliosem 58/2 to na pierwsze 30 fot mam 3 prawie ostre i 2 ostre :
    Pierwszym problemem okazała sie zła korekcja dioptri na wizjerze.
    To popsuło mi wiekszosc zdjec. Później juz było lepiej. Odsetek nietrafionych malał.
    E-510 + ME-1 + grip + matówka klin z mikrorastrem / Zuiko ED 12-60 SWD / OM 50-1.4 / Metz Mecablitz 58 AF-1 / Hama Defender 220 Pro.

Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Ramzes_II Zobacz posta
    No to juz chyba kwestia wprawy uzywanie szkła bez potwierdzenia ostrości. Bo po moich doświadczeniach z manualnym heliosem 58/2 to na pierwsze 30 fot mam 3 prawie ostre i 2 ostre :
    Pierwszym problemem okazała sie zła korekcja dioptri na wizjerze.
    To popsuło mi wiekszosc zdjec. Później juz było lepiej. Odsetek nietrafionych malał.
    A dokładnie tak - też tak miałem

Mieszka w
    Dębica
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    W takim razie wszelkie wątpliwości mam rozwiązane. Teraz zbieram fundusze na kpl.: szkiełko i przejsciówka z dandelionem.
    Jeszcze się rozpatrzę czy bedzie to cos na m42- jakaś stałka jasna, czy OM 50/1.8
    Bardzo dziękuje wszystkim za wyczerpujące informacje odnośnie dandeliona.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Ramzes_II Zobacz posta
    No to moment - w takim razie od początku łopatologicznie.

Załóżmy kupuję przejsciówke z dandelionem OM1-4/3.

1) Zapinam szkło do tego 50/1.8. Naciskam spust do połowy - krece zawzięcie pierscieniem ostrości patrząc w wizjer - pik - jest sukces. Mam ostrość. Tak ?

2) E-510 ma mozliwosc wprowadzenia dla IS ogniskowej obiektywu recznie jesli tenże obiektyw nie zostanie rozpoznany - wiec wybieram tam 50mm i mam stabilizacje. Rozumiem ze dandelion pozwala w body zmienic ogniskową dla IS, czy to własnie tez trzeba w nim oprogramować bo on podsuwa body juz swoją wartość której nie mozna zmienić ?

3) Chcąc miec EXIF jak nalezy - musze zaprogramować dandelion po kątem przysłony. To jasne jest.
    1. Tak
    2. Dandelion udaje obiektyw systemowy, a więc body bierze informacje, które są w nim zapisane. Dla prawidłowego działania IS musisz mieć zaprogramowaną w dandelionie rzeczywistą ogniskową obiektywu. Puszka, która myśli, że ma obiektyw systemowy (a więc też ten z dandelionem) ignoruje wpisaną ręcznie wartość ogniskowej.
    3. Tak (ogniskowej też). MSZ nie ma to większego sensu biorąc pod uwagę dość skomplikowany proces przeprogramowywania dandeliona, który należałoby powtarzać przy każdej zmianie przysłony.

Mieszka w
    Dębica
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez hijacintus Zobacz posta
    1. Tak
    2. Dandelion udaje obiektyw systemowy, a więc body bierze informacje, które są w nim zapisane. Dla prawidłowego działania IS musisz mieć zaprogramowaną w dandelionie rzeczywistą ogniskową obiektywu. Puszka, która myśli, że ma obiektyw systemowy (a więc też ten z dandelionem) ignoruje wpisaną ręcznie wartość ogniskowej.
    3. Tak (ogniskowej też). MSZ nie ma to większego sensu biorąc pod uwagę dość skomplikowany proces przeprogramowywania dandeliona, który należałoby powtarzać przy każdej zmianie przysłony.
    No tak. Czyli wszystko jasne. Skoro dandelion udaje obiektyw systemowy to najwygodniej zaprogramować w nim tylko ogniskową obiektywu, aby działało IS w body. Przesłone mozna odpuscic.
    Dziękować serdecznie

| OlyJedi Awatar kasiulap
    Mieszka w
    kaliska prowincja;)
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    oto fotka mojego adaptera, którego kupiłam na aukcji allegro za 155zł, o czym już wcześniej pisałam, jak widać ma rysy (nie wiem czy fabryczne czy nie, ale sa) i nie dostałam instrukcji o której jest mowa w gwarancji.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	do listua.jpg
Wyświetleń:	202
Rozmiar:	361,4 KB
ID:	14149

Robilam juz fotki ze wspomnianym adapteram, na takiej uczelnianej "imprezie", niby potwierdzenie sie przydawalo, ale im dluzej robilam fotki, tym bardziej polegalam na wlasnym oku bo nie zawsze ostre byly zdjecia przy potwierdzeniu, ale to moze kwestia, ze slabe swiatlo bylo i ogolnie ciezko
    Cancan...