E-510 + ME-1 + grip + matówka klin z mikrorastrem / Zuiko ED 12-60 SWD / OM 50-1.4 / Metz Mecablitz 58 AF-1 / Hama Defender 220 Pro.
Instrukcja przyjdzie @ ale ja strasznie niecierpliwy jestem...
Ostatnio edytowane przez Ramzes_II ; 17.03.09 o 08:43
E-510 + ME-1 + grip + matówka klin z mikrorastrem / Zuiko ED 12-60 SWD / OM 50-1.4 / Metz Mecablitz 58 AF-1 / Hama Defender 220 Pro.
zakupiłam w końcu adapter, z chipem, oraz obiektyw pentacon 1.8/50 auto MC, ale jak to jest z tym programowaniem, bo spzredający od adaptera, napisał mi że do tego nie potrzebna instrukcja, a dandeliona się nie programuje, co dla mnie jest jakas brednią, bo po założeniu adaptera aparat szaleje, a konkretnie wartość przysłony, próbowalam cos zrobic przy pomocy instrukcji z forum, ale nie udaje sie to w pelni, gdy wcisne przycisk zwolniena obiektywu, a potem funkcyjny to dopiero na aparacie moge przyslone pokretlem zmienic, ale po potwierdzeniu funkvyjnym znowu sie zmienia, a tak to czasem ma wartosc 1.0, czasem 3.3, robi co chce.
Fotki można robić bez programowania, ale jak sie ma wartośc przyslony na aparacie do tej ustawionej na obiektywie?
Cancan...
KASIULAP ta instrukcja programowania musi działać:
Cytat:
Napisał MeWash -
E-510 MENU Y1 Fn FUNKCJA: PODGLĄD GO - tak ustawiasz przycisk na korpusie Fn
Aby zaprogramować wartość przesłony np 2,8 robię to w następujących krokach:
1. Po wlączeniu aparatu wciskam przycisk zmiany obiektywu ok 1-2 sek
2. W ciągu 1-2 sek wciskam przycisk FN na ok 1-2 sek
3. W ciągu 1-2 sek wciskam przycisk zmiany obiektywu na ok 1-2 sek
4. Wybieram pokrętłem wartość 5,6 (dendeloin tę wartość interpretuje jako programowanie przesłony) i potwierdzam przyciskiem FN ok 1-2 sek
5. Wybieram pokrętłem wartośc 5,0 i potwierdzam przyciskiem FN ok 1-2 sek
6. Wybieram pokrętłem wartośc 10 i potwierdzam przyciskiem FN ok 1-2 sek
7. W ciągu 1-2 sek wciskam przycisk zmiany obiektywu na ok 1-2 sek
Przesłona powinna byc już zmieniona
Aby zaprogramowac wartośc ogniskowej np 58mm robię to w nast krokach:
1. Po wlączeniu aparatu wciskam przycisk zmiany obiektywu ok 1-2 sek
2. W ciągu 1-2 sek wciskam przycisk FN na ok 1-2 sek
3. W ciągu 1-2 sek wciskam przycisk zmiany obiektywu na ok 1-2 sek
4. Wybieram pokrętłem wartośc 8,0 (dendelion interpretuje jako ustawienie ogniskowej) i potwierdzam przyciskiem FN ok 1-2 sek
5. Wybieram pokrętłem wartośc 4,0 i potwierdzam przyciskiem FN ok 1-2 sek
6. Wybieram pokrętłem wartośc 4,0 i potwierdzam przyciskiem FN ok 1-2 sek
7. Wybieram pokrętłem wartośc 4,0 i potwierdzam przyciskiem FN ok 1-2 sek
8. Wybieram pokrętłem wartośc 7,1 i potwierdzam przyciskiem FN ok 1-2 sek
9. Wybieram pokrętłem wartośc 10 i potwierdzam przyciskiem FN ok 1-2 sek
10. W ciągu 1-2 sek wciskam przycisk zmiany obiektywu na ok 1-2 sek
11. Wyłączam i włączam aparat i po strzeleniu testowej fotki na podglądzie powinna byc wartośc ogniskowej 58mm
W załączeniu tabela wartości kodowej - np. wartość ogniskowej 28 mm wg tabeli 5,0 co odpowiada 2 i zatwierdzasz Fn następnie 10 co odpowiada 8 i zatwierdzasz - wartości przestawiasz pokrętłem pod prawym kciukiem itd.
NIe martw się programowaną przysłoną np. 2,8 a w rzeczywistości ustawisz 5,6 światłomierz zmierzy jak trzeba dobierzesz czas i już, tylko w exif będzie przesłona 2,8 a faktycznie była np. 5,6
Pozdrawiam i życzę cierpliwości
Ostatnio edytowane przez MarekM ; 19.03.09 o 21:55
Szczerość to najpiękniejsza forma głupoty
kupilam u high tech import z allegro za 155zl, ale wspolpracy nie polecam, teraz dopiero napisal mi ze ten rodzaj chipa jest nie programowalny, jak wlaczylam aparat to mialam przyslone 2.8 i w ogole nie zmieniala sie pozniej troche sie bawialm, odlaczylam i podlaczylam adapter i byla przyslon 5.6 ktora moglam zmienic, jak wcisnelam zabezpieczenie obiektywu, potem funkcyjny to bylo juz 4.0 i moglam kreci do 11, ale pozniej juz nie da sie programowac. Teraz jak wlacze wartosc przyslony to 1.0, nie wiem skad,a bylo tez i 3.3, aparat poprostu zglupial
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Marku, tak jak podales w pierwszych punktach, udalo sie zmienic na 2.8, ale jak to sie robi w przypadku innych przyslon, bo to kilka czynnosci pod rzad i jescze pytanie, jak ta wartosc przyslony na obiektywie ma sie do wartosci na aparacie? czy bez programowania, mozna zmieniac przyslony na aparacie i na obiektywie i jest ten sam efekt? bo troche sie juz pogubilam sczerze mowiac
i sprzedawca sie upiera ze ten dandelion nie jest programowalny, wiec jak to w koncu jest?![]()
Ostatnio edytowane przez kasiulap ; 19.03.09 o 22:58 Powód: Automatyczne scalenie postów
Cancan...
Dokładnie tak samo: za każdym razem gdy zmieniasz obiektyw z inną ogniskową ustawiasz od początku dendeliona gdy zmieniasz przysłonę a chcesz aby widziana była faktycznie ustawiona, NIESTETY znów programujesz ustawiasz właściwe kody (patrz tabela i pomijam procedurę wstępną oraz potwierdzenia) np. przysłona (PAMIĘTAĆ poooonoć przysłona o wartości 1 jest zabójcza dla dendeliona) 5,0 to wartość 2 następnie 10 to wartość 8 i masz 2,8 analogia dla przesłony np. 4,5 ustawiasz wartość 6,3 to 4 następnie 7,1 to daje 5 i masz przesłonę 4,5. Za każdym razem powtarzasz upierdliwą procedurę!
Ja ustawiłem przesłonę na AMEN czyli 2,8 a ustawiam do 22 światłomierz sobie radzi.
MIŁEJ ZABAWY
ps. Podglądałem twoje fotki i zobaczyłem tę z lustrzanymi oknami ponoć z Münster, czyżbyś tam studiowała? Ja mam bardzo miłe wspomnienia z okresu mojej tam bytności, piękny ośrodek studencki, badałem historię Klemensa Augusta von Galena.
Szczerość to najpiękniejsza forma głupoty
ps. Podglądałem twoje fotki i zobaczyłem tę z lustrzanymi oknami ponoć z Münster, czyżbyś tam studiowała? Ja mam bardzo miłe wspomnienia z okresu mojej tam bytności, piękny ośrodek studencki, badałem historię Klemensa Augusta von Galena.[/quote]
bylam w Munster tylko kilka godzin, w trakcie pleneru w Niemczech, a konkretnie w Hamm, ale fakt Munster jest przepiekne i przyjazne, rowerowe miasto
a sprzedawca dodal, ze o programowaniu dandelionow mozna jeszcze pomarzyc i skoro ja uwazam ze mozna to zyczy mi milej zabawy, cham straszny po prostu, zwlekal z przesylka, a teraz takie madrosci pisze i nawet nie skomentowal tego ze wokol dandeliona sa zadrapania, o ktorych ty Marku wspominales, a chyba fabrycznie nowy takich nie powinien posiadac
a teraz dodal ze moglam to kolo poludnia napisac(o zadrapaniach), bo teraz jest juz za pozno, cos czuje ze z gwarancja tez moge sie pozeganc, bo w razie jakiegos problemu, sprzedawca wskarze te zadrapania i mnie obwini o nie, w ogole ta gwarancja chyba nie jest wiele warta, jak dandelion odpadnie to nie ma na co liczyc.
Dodal jeszcze odnosnie zadrapan, ze on kazdego adaptera nie oglada (a chyba powinien, zeby wykluczyc wady czy usterki)
Ostatnio edytowane przez kasiulap ; 20.03.09 o 00:09 Powód: Automatyczne scalenie postów
Cancan...