Strona 15 z 30 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 296

Wątek: Adapter 4/3 z potwierdzeniem ostrości - warto?

rodzyn
    Gość
    MC- oznacza powłoki wielowarstwowe (multi) -MC -wielowarstwowe powłoki przeciw odblaskowe - przy czym każdy producent miał na to swój patent - jeden lepszy drugi gorszy i tak powłoki Zaissa były lepsze niż Pentacona(przekładało się to na pracę pod światło, plastykę i ostrość)
    Co do Heliosa to fajny obiektyw ale przy mnogości wersji w czasie mimo tego samego wyglądu to loteria.

| OlyJedi Awatar Bzyku
    Mieszka w
    Stary Sącz/małopolska
    Siła reputacji
    56
    Moja galeria
    Mały przewodnik po szkłach M42:
    http://www.fotografowac.pl/obiektywy...rdowe/m42.html
    a tutaj wątek o m42 na forum, duuużo czytania :
    https://forum.olympusclub.pl/showthr...ghlight=m%2F42

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Bzyku ; 11.03.09 o 09:01

| OlyJedi Awatar czmielek
    Mieszka w
    Sierakowice
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kasiulap Zobacz posta
    http://allegro.pl/item575879984_pent...ica_zenit.html

http://allegro.pl/item574246682_pent...ica_zenit.html

jaka roznica jest miedzy nimi, moze glupie pytanie, ale yrudno, zaryzykuje
    Tak jak koledzy napisali wyżej. Wersje MC są zazwyczaj trochę droższe ale warto w nie właśnie inwestować głównie ze względu na lepszy kontrast. Praca pod ostre światło z obiektywami M42 to i tak przeważnie fikcja nawet z powłokami.

| OlyJedi Awatar kasiulap
    Mieszka w
    kaliska prowincja;)
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    dzieki koledzy za taka dawke wiedzy, przyda sie na pewno, jak tylko sie na cos zdecyduje i wyprobuje to zobaczymy czy nauka nie poszla w las
    Cancan...

| OlyJedi Awatar kateb
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bzyku Zobacz posta
    Na początek polecam heliosy, są najtańsze, chociaż kupić dobrego to podobno loteria. Ja mam 2 szt 58/2 i są ok.
    Przykładowe zdjęcia:
    https://galeria.olympusclub.pl/displ...bum=2519&pos=0
    https://galeria.olympusclub.pl/displ...bum=2519&pos=1
    http://picasaweb.google.com/lh/photo...eat=directlink

Dopóki sama nie spróbujesz to się nie dowiesz...
    Pozdrawiam
    Mam dwa heliosy. Starszy ma ładniejsze rozmycie świteł, ale mniejszą ostrość (co widać na pierwszy rzut oka, ale w portrecie nie przeszkadza), nowszy ma rozmycie ok, ale już wychodzą sześciokąty, natomias ostrość zabójcza, dużo lepsza od mojego 17,5-45 na pełnej dziurze.

Ostrznenie... nie jest łatwe. Duużo praktyki trzeba. Mnie zazwyczaj wychodzi jakiś back-fokus. Może to kwestia okularów , a może ustawienia korekcji w wizjerze, a może braku wprawy. W każdym razie na F2 - ruch głową i po ostrości.

Aha, na adpter trzeba uważać i lepiej kupić polecany od pana z lublina. Mam jeden obcy (nie wiem skąd) i nie ostrzy na nieskończoność. Pewnie źle utoczony. Nie mam czasu zabrać się za niego.
    Fujifilm X10

Mieszka w
    kaliska prowincja;)
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    dostalam stronke z tym sklepem, ale nie widzialam tam tych z potwierdzeniem z AF, mysle nad tymi z allegro, maja gwarancje i nie bylo zlych komentarzy, to chyba nie bedzie to az takim duzym ryzykiem zakup u nich?
    Cancan...

| OlyJedi Awatar MarekM
    Mieszka w
    Warta
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

DEDELION utrzymanie zaprogramowanych parametrów

Dendelion (155 zł - Allegro), który nabyłem ma kłopot z pamiętaniem ogniskowej muszę co jakiś czas programować na nowo. Zaobserwowałem, że dzieje się tak gdy korzystam z opcji anty wstrząsowej matrycy, nawet przy założonym innym obiektywie a następnie powrocie do Soligora M42. Raz pamięta innym razem nie! Kupiłem ostatnio OLY 35 mm f=3,5 - zdjęcia (w sensie kolor, ostrość bardzo mnie urzekły) porównałem z tymi z Soligora, który ma 28 mm f=2,8
    + dendelion - NIE WIDZĘ ZNACZĄCEJ RÓŻNICY a dużo jaśniejszy jest SOLIGOR, ale ten jest w manualu! Na razie jestem w fazie eksperymentalnej, dendelion potwierdza ostrość piknięciem oraz zieloną kropką w wizjerze - ALE pamiętajcie musicie zmienić AF na S-AF+MF i wówczas zadziała PIKnięcie. Jeszcze jedno, nie potwierdza ostrości na nieskończoność jeśli odrobinę cofnę ustawienie ostrości z nieskończoności to piknie i ostrość jest. Nie wiem czy to problem wykonania dendeliona? Układ elektroniczny niezbyt starannie wklejony, powłoka oksydowana była podrapana w okolicy wklejenia, zamazałem to miejsce matowym czarnym markerem.
    Ostatnio edytowane przez MarekM ; 11.03.09 o 19:34
    Szczerość to najpiękniejsza forma głupoty

Mieszka w
    kaliska prowincja;)
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    http://www.allegro.pl/item579920754_...f_program.html

miał ktoś styczność z adapterami tej firmy?
    Cancan...

| OlyJedi Awatar MarekM
    Mieszka w
    Warta
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

DEDELION utrzymanie zaprogramowanych parametrów

Kasiulap zastanawiałem się nad zakupem tego dendeliona ale ceną (155 zł) skusiła mnie inna oferta, mam mieszane uczucia chyba powinienem nabyć ten droższy ze zdjęcia widać, że jest starannie wykonany, obiecują ostrzenie na nieskończoność. Ten który kupiłem nie zapina się się tak dokładnie w body jak normalny obiektyw (jest subtelny luz). Zapytaj sprzedawce o potwierdzenie ustawienia ostrości na nieskończoność, pewność mocowania, zadrapania podczas mocowania elektroniki na korpusie pierścienia, WAŻNE zapytaj o instrukcję programowania - jest w necie, ale sprzedawca powinien swój sprzęt znać i umieć opisać jego programowanie! Kupuj bo to fajna rzecz i praktyczna.
    Szczerość to najpiękniejsza forma głupoty

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Jeśli kupować dandelion to najlepiej od forumowego kolegi o nicku enter.
    Narobię Remigiuszowi reklamy, ale myślę, że warto.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez MarekM Zobacz posta
    Jeszcze jedno, nie potwierdza ostrości na nieskończoność jeśli odrobinę cofnę ustawienie ostrości z nieskończoności to piknie i ostrość jest.
    Było na forum, ale chyba w innym wątku. To jakbyś ostrzył ręcznie, również ostrość na nieskończoność nie jest idealnie wkomponowana w to, co jest na obiektywie, ale ciut wcześniej.
    Ostatnio edytowane przez Ania_ ; 12.03.09 o 23:11 Powód: Automatyczne scalenie postów
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.