Strona 3 z 18 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 179

Wątek: Test porównawczy?

| OlyJedi Awatar Wieprz
    Mieszka w
    Wwa
    Siła reputacji
    119
    Moja galeria
    "testów" autorstwa tego gostka jest kilka w sieci i w prasie. Oczywiście z każdego wynika że nie ma kozaka ponad soniaka.
    Moim zdaniem zamieszczenie tego jako test bez oznaczenia, że jest to materiał reklamowy, łamie prawo prasowe. Nawet reklama porónawcza dopuszczana przez ustawę, jest reklamą i jako taka powinna być oznaczona.
    To jakby poboczny wątek całej sprawy, jednak chyba dość istotny.

| OlyJedi Awatar heyahero
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Widziałem tekst, a w zasadzie test porównawczy.

Bawiłem się chwilę tą alfą. Jeżeli chodzi o ergonomię, to w sumie taka sobie. Niektóre rzeczy tj. powiększanie rozwiązane są trochę na około - trzeba wcisnąć guziczek, a potem dopiero bawić się w zoomowanie (w olku się to poprostu tylną rolką robi). Przy doostrzaniu na manualu, z włączonym AF trzeba trzymać przyciśnięty guziczek na tylnej ściance (w olku z zapiętymi zuikami poprostu kręci się pierścieniem i już). Niby jest z przodu przełącznik trybu autofokusa, ale przełączanie znów nie należy do najwygodniejszych.

5 kl/s z gripem czy bez. Zamiast "ładnych" szumów przy wyższym iso, brzydkie, "malarskie" plamy (btw - nie wiem, czy dało by się to jakoś 'zgubić' przy obróbce; człowiekowi od wydruków wieloformatowych to w trakcie testu nie przeszkadzało).

Całkiem całkiem jest ten Sony 24-70mm F2.8. Jak powiedziałem o nim panu ze stoiska Sony: "no, ładny zoomik, trochę ciężki, ale Canon też nie ma lżejszych do reporterki..." to mi pan powiedział, że "do reporterki, to taki jest za krótki". Cóż...

W sumie było już mówione - marketing psuje aparaty! Sony wypuściło coś, "ni to pies, ni wydra" i zastanawia się, komu to teraz sprzedać

Pełna klatka dla ludu!
    "There's no such thing as free titties"

| OlyJedi Awatar Michu (Pentax)
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Mi akurat kompletnie lata owo porównanie, ale...
    Zastanawiam się, dlaczego nagle z tak olbrzymim niedowierzaniem wszyscy podchodzą doń. Nie wspomniawszy o tym, że trafiają się osobnicy nazywający autora "gostkem" - jeśli chłopcze masz jakieś uwagi na temat fachowości tudzież zastrzeżenia do prac Boneckiego, to porponuję zaznajomić z jego porfolio dogłębniej.

Z rok temu może widziałem podobne w wymowie zestawienie z trzech puszek: Canona 5D, Pentaksa 10D i Canona G9. Patrząc na sfotografowaną tę samą scenę przy ISO 100 nikt nie był w stanie odróżnić plików.
    Nie sądzę, by w dobie cyfrowej fotografii fizyczna wielkość sensora miała aż takie znaczenie przy niskim ISO - zresztą jakby nie patrzeć, to użytkownicy TEGO forum starają się o tym wszystkich przekonywać w każdym nieomalże temacie sprzętowym, nawet, jeśli ów temat nie ma nic wspólnego z systemem 4/3.
    24MPxl to już prawie kres możliwości małego obrazka. Średni format zaś ma w tej chwili ścianki z 60MPxl - tam różnica będzie widoczna.
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Michu (Pentax) Zobacz posta
    24MPxl to już prawie kres możliwości małego obrazka. Średni format zaś ma w tej chwili ścianki z 60MPxl - tam różnica będzie widoczna.
    I właśnie o to chodzi. Gość wziął starocie i porównał z czymś co jest jeszcze cieplutkie. Poza tym w kilku miejscach wyraźnie dał ciała (chodzi o Mamiyję - zdjęcie człowieka w kapeluszu i WB na wszystkich fotach z Mamiyi). Wiesz, do mnie też przychodzą robić badania ludzie, którzy chcą, żebym im zrobił takie wyniki, które pasują pod koncepcję jaką sobie założyli. Właśnie, z tym testem jest dokładnie tak samo. A nieumieszczenie sampli w 1:1 pozwala stwierdzić, że Panowie tu jakiś kit sprzedają. Na fotach tego rozmiaru jaki pokazali, nawet foty z mojego szajsunga za 150 zł wyglądają rewelacyjnie i niczym nie ustępują średnioformatowcom
    Ostatnio edytowane przez dzemski ; 28.10.08 o 19:20

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Możesz rozwinąć stwierdzenie "A nieumieszczenie sampli w 1:1..." ?

Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    chyba to zrozumiałe stwierdzenie 1:1 znaczy 1:1 a nie jakieś pomniejszenia.
    Aaa, rzeczywiście jest, przeglądarka mi zablokowała dostęp (adblock) (pierwszy sampel (140MB), drugi 223MB)
    Ostatnio edytowane przez dzemski ; 28.10.08 o 19:24

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Sorry, bo ja tam widzę linki do TIFFów w pełnej rozdzielczości, wieć kompletnie nie rozumiem co oznacza to Twoje "sampli 1:1".

Właśnie - są pliki, więc każdy moze samemu wyrobić sobie opinię.

Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    no teraz znów jest coś dziwnego:
    kolorystyka miniatury w artykule jest zupełnie inna niż pełnowymiarowego TIFF'a z Sony, zaraz będę wiedział jak u innych.

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    MIchu widziałem teraz ten test i jeśli nie wiesz, to jest specjalnie sprokurowany, wszystko jest dobrane. miejsce czas, światło , kompozycja czasy przysłona an nawet temat. Wszystko po to by coś udowodnić i zrobić ludziom z mózgu wodę. Jak ktoś takie coś lubi ? Jest specjalny dział reklamy porównawczej...
    Wszystko jest piękne... szokujące odkrycia, wspaniałe wnioski, itd...
    ale to wszystko jest o kant.d....
    Piszę o tym porównaniu Canon G9
    /*...................*/
    /* ...........................*/

Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    Zdjęcie z Hasselka też inna kolorystyka (zimniejsza, tak samo jak z soniaczem).
    WB wszędzie był ręczny, co nasuwa jednen wniosek, w przypadku Mamiyi był źle ustawiony.

a teraz GO (1. sony, 2. Hassel, 3. Mamiyia):
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	sony.jpg
Wyświetleń:	233
Rozmiar:	704,4 KB
ID:	9180   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	hassel.jpg
Wyświetleń:	241
Rozmiar:	518,5 KB
ID:	9181   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	mamiyia.jpg
Wyświetleń:	222
Rozmiar:	361,5 KB
ID:	9182