Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 59

Wątek: Neutralne filtry szare połówkowe

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    No i dokładnie w ten sposob tworzysz HDR.

High dynamic range imaging - technika w fotografii polegająca na wykonaniu kilku ekspozycji tego samego kadru, z których część jest niedoświetlona, a pozostała część prześwietlona.
    Tam gdzie było prześwietlone wstawiasz dobrze naswietlony obraz, a tam gdzie było nie doswietlone wstawiasz dobrze naświetlony obraz.

tyle że nie po całości a "połówkowo"

Dodatkowo tak jak pisalem sprawa Ci się rypie w momencie gdy masz w kadrze cos co zapiernicza ( ludzie gałęzie, ptaki, fale... )

Ale oczywiście jest to jeden ze sposobów roozwiązania problemu tyle, ze artykuł dotyczy połówek a nie HDRów

Marcin510
    Gość
    to co wkleiles to definicja hdra w uproszczeniu, bo uzycie filtra ND robi przeciez dokladnie to samo

efekt koncowy gdy uzywasz filtra ND a robisz 2 expozycje z roznymi ev i ciagniesz taki sam gradient jak masz na filtrze jest identyczny (pomijajac problemy z winieta oraz znieksztalceniami z filtra)

ale softy hdr nie maskuja po lini prostej, tylko po kontrastach na calej fotce,
    HDRY to zupelnie innego rodzaju fotki, gdzie nie mamy zadnego widocznego pionowego czy poziomego gradientu

dlatego wyglada to tak sztucznie i dlatego ja nie nazwalbym metode maskowania po gradiencie hdrem
    bo skoro bylby to hdr to hdrem jest tak samo fotka po uzyciu filtra ND
    Ostatnio edytowane przez Marcin510 ; 5.03.09 o 23:12

| OlyJedi Awatar ektomek
    Mieszka w
    Bolesławiec
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    [QUOTE=dobas;241211]

Najczęściej popełnianym błędem, podczas używania szarej połówki jest nie
    właściwy dobór ekspozycji. Duża część fotografów pozwala aparatowi
    zmierzyć światło już po założeniu filtra. Taki pomiar nie przyniesie
    optymalnych wyników. Aparat dobierze nam dłuższy czas i dobrze naświetlone
    partie zdjęcia zostaną niepotrzebnie rozjaśnione,
    Dużo lepszy efekt uzyskamy, najpierw dokonując pomiaru oświetllenia a
    dopiero potem zakładając filtr i wykonując zdjęcie. Można takiego zabiegu
    dokonać korzystając z przycisku blokady ekspozycji (AEL) lub fotografując w
    trybie manualnym, gdzie w 100 % panujemy nad parametrami ekspozycji. Tak
    więc najpierw celujemy aparat w nasz kadr, później naciskamy przycisk AEL
    (aparat zapamięta jak dobrał parametry ekspozycji) na koniec mocujemy filtr i
    wciskamy spust migawki.

Witam. Czy tak samo należy postępować przy użyciu filtra polaryzacyjnego?
    Tzn najpierw blokuję zmierzoną ekspozycję a dopiero później obracam kółkiem w celu osiągnięcia zamierzonego efektu? Tak spytam "łopatologicznie"

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    nie .Tylko przy kiepskiej jakosci filtra lepiej przed polaryzacja kadru ustawic ostrosc.
    Ostatnio edytowane przez Mirek54 ; 30.12.09 o 22:22

| OlyJedi Awatar ektomek
    Mieszka w
    Bolesławiec
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Tak właśnie zapytałem gdyż w publikacji pana Mroczka znalazłem taki oto fragmencik:
    - pomiar światła można wykonać z założonym na obiektyw filtrem polaryzacyjnym, ale ustawionym tak,żeby nie przyciemniał nieba. Po naciśnięciu spustu migawki do połowy automatyka pomiarowa aparatu ustali ekspozycję, którą należy zaraz zablokować, następnie przyciemnić filtrem niebo i wykonać fotografię...

Możliwe,że opis dotyczy sytuacji kiedy to po przyciemnieniu nieba i ewentualnej redukcji połysków z różnistych powierzchni automatyka aparatu odbierze to jako znaczny spadek jasności fotografowanego obiektu i skoryguje to odpowiednio mocniejszym naświetleniem. Co w ostateczności popsuć może zamierzony efekt.
    Tak napisano a ja próbuję to pojąć

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ektomek Zobacz posta
    Tak właśnie zapytałem gdyż w publikacji pana Mroczka znalazłem taki oto fragmencik:
    - pomiar światła można wykonać z założonym na obiektyw filtrem polaryzacyjnym, ale ustawionym tak,żeby nie przyciemniał nieba. Po naciśnięciu spustu migawki do połowy automatyka pomiarowa aparatu ustali ekspozycję, którą należy zaraz zablokować, następnie przyciemnić filtrem niebo i wykonać fotografię...

Możliwe,że opis dotyczy sytuacji kiedy to po przyciemnieniu nieba i ewentualnej redukcji połysków z różnistych powierzchni automatyka aparatu odbierze to jako znaczny spadek jasności fotografowanego obiektu i skoryguje to odpowiednio mocniejszym naświetleniem. Co w ostateczności popsuć może zamierzony efekt.
    Tak napisano a ja próbuję to pojąć
    Nie wnikając w teoretyczne prawidłowości Mrożek ma rację - w praktyce to się po prostu sprawdza, inaczej - jak mierzysz po znacznym ściemnieniu nieba filtrem aparat z reguły prześwietla dół kadru a na górze efekt filtra ginie. Oczywiście dużo zależy od metody pomiaru światła, równie dobrze można mierzyć światło po obróceniu filtra przy korekcji -0,5-1 EV, kiedyś to studiowałem robiąc slajdy z filtrem polaryzacyjnym, oj tańcowały te chmury na Velvii
    Obecnie fotografując pejzaż nie zaprzątam sobie tym głowy, ba nie zwracam uwagi na pomiar światła, przy połówkach, polarkach i nie tylko błogosławieństwem jest histogram na żywo...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Bardzo dobry materiał na temat stosowania filtrów, pozwolę sobie zacytować fragment:
    "Tak więc najpierw celujemy aparat w nasz kadr, później naciskamy przycisk AEL (aparat zapamięta jak dobrał parametry ekspozycji) na koniec mocujemy filtr i wciskamy spust migawki."
    W związku z tym mam pytanie do użytkowników Panasonica G1 (GH1) na temat blokady ekspozycji. W G1 przycisk blokady ekspozycj oznaczony AF/AE LOCK wygląda na to, że trzeba go trzymać cały czas wciśnięty aby była zablokowana ekspozycja i jednocześnie nałożyć w tym czasie filtr to raczej niemożliwe do wykonania..., chyba, że czegoś nie doczytałem, byłbym wdzięczny jeśli ktoś wyprowadzi mnie z błędu, lub potwierdzi. Jeśli by tak było jak piszę to funkcjonalność tej blokady ekspozycji w G1 byłaby dość mocno ograniczona.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Poszukaj po menu/instrukcji, bo w np olkach przycisk AEL może działać w 6 trybach!
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Dzięki grizz, faktycznie jest dodatkowa opcja w menu AF/AE LOCK HOLD po naszemu UTRZ.BLOK.AF/AE i miałem na OFF, jak się włączy ON wtedy już działa blokada ekspozycji po jednokrotnym naciśnięciu, czyli nie doczytałem

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar wanilia
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Zauważyłam że niektóre obiektywy mocno winietują przy założeniu szarej połówki, od czego to zależy i jak tego uniknąć?
    Kobieta jest bezbronna tak długo , jak długo schnie jej lakier na paznokciach...
    zapraszam do mojej galerii: http://www.beatabanach.cdx.pl/