Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 59

Wątek: Neutralne filtry szare połówkowe

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Bardzo dobry tutorial, po kolei, łopatologicznie, trochę po profesorsku, ale wystarczająco zrozumiale opisane. Tego fragmentu o przesłonie nie znałem, muszę sprawdzć jak to wygląda w praktyce...

Jeśli mogę dodać swoje 0,03 PLN - w kwestii pomiaru światła. Metoda opisana w artykule jest jak najbardziej godna stosowania, ja jednak stosuję ją b. rzadko. Nie zdarzyło mi się bowiem, aby pomiar po założeniu filtra nie działał prawidłowo (fałszowany jest dopiero po założeniu filtra 1,2 ND).

Co do uwag Darekw1967 - prawda leży pośrodku. "Oczywistą oczywistością" jest to, że każdy filtr, nawet najlepszy, w jakiś tam sposób wpływa negatywnie na jakość zdjęcia (taką samą oczywistością jest to, ze obróbka, tym bardziej HDR, wpływa tak samo). Tyle tylko, że w przypadku dobrych filtrów wpływ ten jest niezauważalny. Bracketingowanie w przypadku pejzażu moze mieć zastsowanie w niewielu sytuacjach. Zasadnioczo, warunkiem jest nieruchomość sceny + krókie czasy naświetlania (choć nie zawsze). Czasem spotykamy się jednak z motywami, których nie da się naświetlić z użyciem połówki (np. takie jak ten https://galeria.olympusclub.pl/album...s/12391/hv.jpg - potrzebna byłaby połówka w kształcie kamienia ) - wtedy jestesmy skazani na HDR lub DRI. Wracając do sedna - w dobie fotografii cyfrowej metody sprzętowe i softowe przenikają się, sam często stosuję "kanapkę", szczególnie wtedy, kiedy zastosuję zbyt mocną połówkę na niebie.

Awatar paulozinho
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    A ja powiem po prostu: Dobas, dziękuję za fantastyczne wytłumaczenie tej kwestii!
    Precários nos querem, rebeldes nos terão.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Agulka
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Witam,
    gdzieś wyczytałam, że szara połówka Cokina soft nie za bardzo nadaje się na obiektyw 58 mm, bo przejście na filtrze jest za duże i dlatego lepiej do takiego obiektywu wybrać hard. Czy faktycznie tak jest? Noszę się z zamiarem kupna filtrów i chciałabym się dowiedzieć, czy rzeczywiście ma to znaczenie.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Agulka Zobacz posta
    Witam,
    gdzieś wyczytałam, że szara połówka Cokina soft nie za bardzo nadaje się na obiektyw 58 mm, bo przejście na filtrze jest za duże i dlatego lepiej do takiego obiektywu wybrać hard. Czy faktycznie tak jest? Noszę się z zamiarem kupna filtrów i chciałabym się dowiedzieć, czy rzeczywiście ma to znaczenie.
    Osobiście mam medium, jest za miękko. Koleś ma hard i też mówi, że za miękko. Więc IMO soft odpada

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Witam,
    Witaj na Forum!
    Nieprawda, w każdym razie zbyt radykalne stwierdzenie. Wszystko zależy co chcesz osiągnąć. Należy pamiętać, że nawet w filtrze z przejściem "hard" twardość tego przejścia możesz regulować - oddalając lub przybliżając filtr do obiektywu (w holderze) oraz przysłoną -im bardziej przymkniesz tym przejście będzie twardsze.
    Osobiście bardzo lubię 121 M i 121 S (mocniejszy), używałem je również z 14-45 oraz 14-54. Bierz pod uwagę rozmiar P.
    Ostatnio edytowane przez Karol ; 17.11.08 o 19:53
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Agulka
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Mam jeszcze jedno pytanie:
    Przyjrzałam się ofercie Cokina i jeśli chodzi o tą firmę to chyba też skłaniałabym się do filtrów 121s i 121m.
    Mówi się jednak o różowych zafarbach, przy jednoczesnym zakładaniu dwóch filtrów. Nie wiem, czy jest rzeczywiście dowiedzione, że jest to defekt, czy może te podbarwienia zdarzają się niektórym użytkownikom i zależą od egzemplarza?
    A może lepiej wybrać Hitech, ND06s i ND09h? Tylko czy ktoś produkuje pojedyncze opakowania na nie, czy trzeba improwizować, jeśli chodzi o ich przechowywanie?

Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Mam jeszcze jedno pytanie:
    Przyjrzałam się ofercie Cokina i jeśli chodzi o tą firmę to chyba też skłaniałabym się do filtrów 121s i 121m.
    Mówi się jednak o różowych zafarbach, przy jednoczesnym zakładaniu dwóch filtrów. Nie wiem, czy jest rzeczywiście dowiedzione, że jest to defekt, czy może te podbarwienia zdarzają się niektórym użytkownikom i zależą od egzemplarza?
    A może lepiej wybrać Hitech, ND06s i ND09h? Tylko czy ktoś produkuje pojedyncze opakowania na nie, czy trzeba improwizować, jeśli chodzi o ich przechowywanie?
    Używam Cokinów i jestem zadowolony. 121S jest na tyle gęsty, że nie widzę potrzeby używania dwóch. O rzekomym zafarbie słyszałem, w praktyce nigdy go nie zauważyłem. Na Hitechach się nie znam...
    Facebook

| OlyJedi Awatar paszczol
    Mieszka w
    Dawniej - Bydgoszcz
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    To ja teraz trochę z innej beczki. Wszystko jest przepięknie opisane, zdarzyło mi się czytać w artykułach o montowaniu kilku filtrów. Póki co Cokin'a nie mam. A moje pytanie brzmi - co z osłoną przeciw słoneczną? Można ją jakoś założyć? Jeśli tak to jak?

| OlyJedi Awatar Piotr Grześ
    Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Raczej nie da rady. Dzisiaj dostałem właśnie przepiękny prezent od przyjaciół w postaci Holdera i filtra i testowałem na ZD 9-18 i osłony już na to się nie założy. Coś za coś
    E-3, E-300, ZD 14-54,ZD 40-150, ZD 35, ZD 50, ZD 70-300, ZD 50-200, ZD 9-18, ZD 35-100, EC-14 FL-36, FL-50R

Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez paszczol Zobacz posta
    To ja teraz trochę z innej beczki. Wszystko jest przepięknie opisane, zdarzyło mi się czytać w artykułach o montowaniu kilku filtrów. Póki co Cokin'a nie mam. A moje pytanie brzmi - co z osłoną przeciw słoneczną? Można ją jakoś założyć? Jeśli tak to jak?
    Nakręcając adapter i montując na nim holder oczywiście nie ma możliwości i sensu stosować osłony przeciwsłonecznej - tej od obiektywu. Są natomiast osłony pod te filtry - coś takiego jak tu: /pierwsza lepsza aukcja z Allegro:
    http://www.allegro.pl/item556058385_...n_p_f_vat.html
    Nigdy jednak czegoś takiego nie stosowałem do tego typu filtrów bo nie widziałem potrzeby, poza tym taki gadżet nie wzbudza mojego zaufania co do skuteczności. O ile system Cokina sobie chwalę to wynalazek typu osłona przeciwsłoneczna czy dekielek na taki filtr to IMHO dyskusyjne walory...
    Facebook