Bardzo dobry tutorial, po kolei, łopatologicznie, trochę po profesorsku, ale wystarczająco zrozumiale opisane. Tego fragmentu o przesłonie nie znałem, muszę sprawdzć jak to wygląda w praktyce...
Jeśli mogę dodać swoje 0,03 PLN - w kwestii pomiaru światła. Metoda opisana w artykule jest jak najbardziej godna stosowania, ja jednak stosuję ją b. rzadko. Nie zdarzyło mi się bowiem, aby pomiar po założeniu filtra nie działał prawidłowo (fałszowany jest dopiero po założeniu filtra 1,2 ND).
Co do uwag Darekw1967 - prawda leży pośrodku. "Oczywistą oczywistością" jest to, że każdy filtr, nawet najlepszy, w jakiś tam sposób wpływa negatywnie na jakość zdjęcia (taką samą oczywistością jest to, ze obróbka, tym bardziej HDR, wpływa tak samo). Tyle tylko, że w przypadku dobrych filtrów wpływ ten jest niezauważalny. Bracketingowanie w przypadku pejzażu moze mieć zastsowanie w niewielu sytuacjach. Zasadnioczo, warunkiem jest nieruchomość sceny + krókie czasy naświetlania (choć nie zawsze). Czasem spotykamy się jednak z motywami, których nie da się naświetlić z użyciem połówki (np. takie jak ten https://galeria.olympusclub.pl/album...s/12391/hv.jpg - potrzebna byłaby połówka w kształcie kamienia) - wtedy jestesmy skazani na HDR lub DRI. Wracając do sedna - w dobie fotografii cyfrowej metody sprzętowe i softowe przenikają się, sam często stosuję "kanapkę", szczególnie wtedy, kiedy zastosuję zbyt mocną połówkę na niebie.