Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Wątek: Czytnik kart CF

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zonkinho Zobacz posta
    Serio ale nie ma takiej ....
    No to u mnie jest inaczej.Jesli ja u swojego dostawcy kupuje dlugo i duzo to otrzymuje tzw rabat.Wiec np:karta graficzna w sklepie kosztuje 500.U mojego dostawcy cena jest 410.Majac u niego rabat(a mozna do 30% otrzymac) wychodzi okolo 280.Dostawce jeszcze mozna przeskoczyc i kupic u producenta,jednak on na dostawe ponizej 1000 sztuk i to czestych dostaw, nie patrzy.
    Tak to u mnie wyglada.

Zaraz nas pogonia za smiecenie

zonkinho
    Gość
    No to zależy jakie są ceny wyjściowe tych produktów, za ile się je da ludziom wcisnąć. Bo były już takie przypadki, że w sklepie w mniejszym mieście wycenili zestaw klientowi na 3300zł a u nas 2700zł. A 600zł to cholernie wielka kupa kasy.

Gdybym rzeczywiście miał marże 85% (500€ sprzedaż / 270€ zakup) to bym zarabiał tyle, że mógłbym sobie co miesiąc kupować jakieś szkło Zuiko Top Pro :P

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Niektórzy wolą oszczędzić 40 zł na czytniku i za każdym tracić czas na kopiowaniu a potem jeszcze liczyć piny, czy aby któryś nie został w karcie CF. Inni kupują firmówki SanDisk'a i zapominają o temacie.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL Zobacz posta
    ...a potem jeszcze liczyć piny, czy aby któryś nie został w karcie CF...
    zapytam serio, czy miałeś taki problem z jakimś czytnikiem - wypadające części złącza ? ( bo o tym to nie pomyślałem)

pozdrawiam

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Hmmm no więc ja zaoszczędziłem i wydałem 30 zeta na czytnik. Może i szybki i z hubem usb ale piny mi się pokrzywiły po roku i karta nie wchodzi. Nie chce mi się z tym bawić i naprawiać raczej kupię nowy lepszy.
    mente et malleo

| OlyJedi Awatar Sebu$
    Mieszka w
    Miasteczko : Wieś : * *niepotrzebne skreślić
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Głupoty!

Rodzaj czytnika ma znaczenie, bo możesz trafic na chłam, który wyciąga 2-5mb/s zamiast 25mb/s
    Zgadzam się również, że rodzaj czytnika ma znaczenie. Mój poprzedni max. osiągał aż 2,48 MB/s a ostatnio kupiłem czytnik Hama UDMA 32 MB/s (cena 49,00 w Fotojoker) i natychmiast jest widoczna różnica. Ten sam materiał zdjęciowy zrzucany był 25-29 MB/s !!! Czyli 10-cio krotnie szybciej.
    Karty CF San Disc Extreme III oraz IV

Pozdrawiam,

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    zeman2:

Nie miałem, bo z zasady nie kupuję badziewia, ale sporadycznie czytam fora i widzę na co ludzie kwękają. Komuś z OC został kiedyś pin w karcie CF i sobie tam latał w środku - karta w plecy i tyle.

Jak dla kogoś 90 za dobry czytnik to drogo, należy spytać ile wydaje na imprezki... Od razu wychodzi że porządny sprzęt nie jest drogi...

| OlyJedi Awatar misiek1928
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Sam się przymierzam właśnie do wersji na USB bo nie mam w notebooku FireWire, a czasem zdjęcia trzeba zgrać w podróży. Można ino z aparatu, ale po co marnować cenne mAh
    Olympus E-510 | 14-42mm 1:3.5-5.6| 40-150mm 1:4-5.6 | M42 Helios 44-4 1:2.0-16 58mm | SanDisk CF Extreme IV 4GB

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Miał ktoś do czynienia z tym czytnikiem lub zna jego parametry:
    http://fotozakupy.pl/czytnik-adapter...-kart-cf,5021s
    Nawet na stronie producenta nic nie znalazłem.

Poza tym, co stoi na przeszkodzie aby rolę czytnika pełnił aparat? Czy chodzi tylko o szybkość i marnowanie akumulatora? Słyszałem, że częste wkładanie i wyjmowania kart nie wpływa pozytywnie na ich stan oraz czytników - przede wszystkim złącza stykowe się zużywają.

Aparaty Olympusa są bezproblemowo widziane jako dysk wymienny, co innego Canon - w jego przypadku czytnik to raczej obowiązek...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Plumek
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    Poza tym, co stoi na przeszkodzie aby rolę czytnika pełnił aparat? Czy chodzi tylko o szybkość i marnowanie akumulatora? Słyszałem, że częste wkładanie i wyjmowania kart nie wpływa pozytywnie na ich stan oraz czytników - przede wszystkim złącza stykowe się zużywają.
    A choćby wygoda. A częste mycie ponoć skraca życie

Ja mam czytnik w formie "pendrajwa" na USB. Małe, poręczne, wystarczająco szybkie. Za 12 PLN.

P.S. Czytnika w PCMCIA nie polecam. Miałam w poprzednim lapie - żółw przy nim, to gepard I tu nie chodzi o parametry czytnika, tylko gniazda w kompie.
    Ostatnio edytowane przez Plumek ; 29.10.08 o 10:38

Swoje fotki wrzucam na Insta