Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: stabilizacja obrazu a ustawienie ogniskowej obiektywu (E-3)

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Toster_88 Zobacz posta
    Zrobiłem zdjęcie fragmentu mojego pokoju najpierw Flektogonem 35mm, później nastawiłem na kicie 35mm i nie był to ten sam kadr. Zoomowałem więc do uzyskania tego samego...no i przystanąłem na 39mm
    --------------
    Bardziej prawdopodobna jest różnica do (max) 2mm, więc może to oznaczenie na kicie jest niedokładne ... Odstępstwo ogniskowej 4mm dla Flektogona wydaje mi się dziwne...

Toster_88
    Gość
    W exifie patrzyłem. A wykonanie przejściówki nie ma tu nic do rzeczy? Postaram się sprawdzić to jeszcze raz.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    170
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Toster_88 Zobacz posta
    A ja mam taki problem. Mam jeden obiektyw m42 o ogniskowej 35mm, ale z tego co sprawdzałem, to jego faktyczna ogniskowa wynosi ~39mm (w porownaniu do zuiko) - strzelam, że źle spasowany adapter. Mam również 55mm m42 = ~59mm.

Jak mam ustawić stabilizację? Dla szerszego nastawić w body 40mm, czy 35mm?
    Ustaw 35mm i się nie przejmuj. Nie sądzę, żeby ewentualne 5mm cokolwiek wnosiło do pracy układu stabilizacji. Jak Ci się chce możesz zrobić eksperyment i dla danego obiektywu sprawdzić różne ustawienia ogniskowej w aparacie, a następnie sprawdzić skuteczność IS, z tym, że aby taki eksperyment miał sens musiałbyś zrobić sporo zdjęć żeby mieć jakiś statystyczny obraz.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Awatar Scytal
    Mieszka w
    Gliwice
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez pol189 Zobacz posta
    Szkła z mocowaniem 4/3 Zuiko, Leica (panasonic), Sigma komunikują się z body i ogniskowa jest podawana automatycznie.

wiem, że to cytat sprzed dwóch lat, ale gwoli informacji niekoniecznie tak jest,
    moja sigma 150 przedstawiła się jako obiektyw 50mm, ręcznie poprawiłem i teraz puszka już "pamięta", ale warto takie rzeczy sprawdzić

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Scytal Zobacz posta
    wiem, że to cytat sprzed dwóch lat, ale gwoli informacji niekoniecznie tak jest,
    moja sigma 150 przedstawiła się jako obiektyw 50mm, ręcznie poprawiłem i teraz puszka już "pamięta", ale warto takie rzeczy sprawdzić
    Reczne wpisanie nic nie daje w przypadku obiektywow z elektronika. Rownie dobrze mozesz wpisac 8mm albo 1000, a aparat i tak zastosuje to co podal obiektyw. A swoja droga to to sie chyba pod gwarancje lapie, bo powinna 150mm podawac w exifie.
    4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1