Witam
Zostałem postawiony (nie mój aparat) przed problemem zastosowania filtrów do SP 570. Właścicielka aparatu kupiła zestaw tulejka + filtry UV i CPL (58mm), na innej aukcji również połówkowy szary.
Niestety taki zestaw w użytkowaniu praktycznym okazał się totalnym nieporozumieniem - tulejka składa się z 2 części, krótkiej przykręcanej do aparatu i długiej przykręcanej jak filtr do tej krótkiej. Problem jest taki, że przy krótkiej tulejce z założonymi filtrami zoom nie wysuwa się w pełni (jest blokowany) co ogranicza możliwości aparatu, natomiast przy zamontowanej długiej tulejce winietuje w szerokim kącie. Ciągłe przekręcanie filtrów i dokręcanie/odkręcanie długiej tulejki jest co najmniej niewygodne.
Oryginalna tulejka Olympusa jest przeznaczona pod telekonwerter, ma średnicę pod filtr 55mm i z tego co wyczytałem też winietuje (biorąc pod uwagę mniejszą średnicę pewnie bardziej niż tulejka nieoryginalna).
Szukałem w necie, także tu na forum, rozwiązania tego problemu, ale niestety nic konkretnego nie udało mi się znaleźć, w związku z czym mam pytanie: czy ktoś próbował (i z jakim skutkiem) rozgryźć to? Albo czy ktoś spotkał gdzieś rozwiązanie tego problemu?
link do aukcji z zestawem tulejek i filtrów:
http://www.allegro.pl/item449263469_...50_sp_560.html