Strona 5 z 15 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 145

Wątek: Weselne zmagania Krzychru

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez krzychru Zobacz posta
    ____Tak niestety brak światła skłaniał mnie do mocnych rozjaśnień za pomocą komputera co spowodowało mocne ziarno i dodatkowo zmieniło balans bieli. Oryginalne zdjęcia wyszły w mocniejszej czerwieni gdyż w kościele jest dużo czerwonych witraży.

____Kadrowanie przyznaję lipa. Od dzisiaj będę zwracać na to uwagę. Nie byłem nawet proszony o robienie zdjęć na trym ślubie a robiłem tylko z miejsca gdzie stałem i nie chodząc po kościele. Gdybym mógł pokazał bym to inaczej ale nie miałem możliwości zrobienia innych kadrów :/
    ____Marzę o lampie jakiejś nie będę kłamać że nie stać mnie na razie na jakąkolwiek FL-kę a jedynie na jakiś starszy model z przejściówką odcinającą wys. napięcie.
    ____Przy okazji proszę o porady co zastosować najlepiej dla uzycia starych lamp w E-510??
    Witaj !

Mi sie tez zdarza, ze wejdzie mi wiecej w kadr niz wizjer pokazuje ale
    to w programie graficznym mozna odpowiednio wykadrowac.

Fotografuj na RAW-ach + JPG.

Co do balansu bieli masz ulatwiona sprawe bo
    zazwyczaj suknia p.mlodej jest biala i wystarczy
    wskazac przy rawie na recznym ustawianiu balansu bieli
    na te suknie i bedziesz mial juz scene bardziej naturalnie kolorystycznie
    oddana.

Ostatnio robilem zdjecia nocne w Bydgoszczy z mlodymi.
    Mialem ciezki orzech do zgryzienia pogodzic wiele spraw na raz.

Co do lamp... Tanie sa lampy FOMEI z wyzwalaniem na foto-cele.
    Cena w granicach 240 zl

FOMEI 328 DS Digital Flash

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Darekw1967 ; 20.10.08 o 15:02
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi Awatar krzychru
    Mieszka w
    Szubin
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Powiedzcie jak sie spisują lampy na foto celę/? Bo mogę zaraz taką mieć i czy warto??

Mieszka w
    Szubin
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Poproszę o wskazówi co do tego zdjęcia.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P7263294.jpg
Wyświetleń:	383
Rozmiar:	282,6 KB
ID:	9117  
    Olympus E-510; ZD Kit 14-42mm + 40-150mm+ ZD 40-150 f3.5-4.5; M42 MC JUPITER 37 A 3,5/135 + 2x Helios 44/2; Lampa - FL36+Fomei 828 DF DIGITAL; statyw Velbon.

www.chruscinski.com.pl - Chwile radości, miłości i piękna

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cześć

Wszyscy wszystko napisali - zobaczysz że najlepszą metodą na robienie lepszych zdjęć jest "bycie" na forum. Jak pewnie po roku miałem jakąś pozytywną ocenę
    Kurcze pamiętam, jak kilka słów może zmienić podejście do życia - także byłem zdołowany - jeden życzliwy użytkownik spowodował to, że tu jestem i ogromnie cieszę się z tego hobby

Twoja wersja ulicy, podoba mi się i nawet wysoką bym ją ocenił, jakby nie słupy i druty po lewej. Osobiście nawet nie celuję na jezdnię, bo widzę ile takich strzałów robią wszyscy inni - a czym ja się mam wyróżnić .. ?

Ostatnia fota - zamurowały mnie oczy tej dziewczynki Jakby nie te wisiorki i ucięte lewe uszko - byłoby super!
    Gdzieś na poprzednich fotkach miałeś także ładną modelkę - wykorzystaj to!
    Powodzenia, wielu udanych "pstryków" życzę !

Pzdr
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

| OlyJedi Awatar Rinho
    Mieszka w
    Śląsk Cieszyński
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Kolejne zmagania.
    ___Tym razem zdjęcie z serii "Ginący świat kolei", które zainspirowało mnie do kolejnych prac nad tym pomysłem.
    Fragment szczytu dachu.
    Stacja w miejscowości Pińsko w woj. kuj-pom.
    Ja subiektywnie - też jestem początkującym

Co ta fota dokładnie przedstawia? Przyznam, że odniosłem wrażenie, że ona jest obrócona o 90st w prawo. Może nieco szerszy kadr byłby bardziej czytelny..

Oczy tej dziewczynki z ostatniego zdjęcia są niesamowite. Popracuj trochę nad kadrowaniem i ustrzel ją raz jeszcze.
    Ostatnio edytowane przez Rinho ; 28.10.08 o 00:24

diabolique
    Gość
    No cóż, znów będzie na mnie. Najwyraźniej nikt inny nie chce ci napisać prawdy.
    Oczy nie są niesamowite. Są najwyraźniej wyciągane komputerowo, a czarne kropki w nich wyglądają jak czerwone oczy po redukcji.
    Ogólnie fota wygląda koszmarnie, zwłaszcza cera dziewczynki. Jak po zbyt nachalnym rozjaśnianiu i jeżdżeniu suwakami. Pewnie to samo powie ci każdy, kto choć trochę dłużej obrabia foty w PS.
    Jak widzisz, czepnąć się alakina za ostre słowa łatwo, trudniej zamiast niego powiedzieć prawdę o tej focie. Tłumnie walących tutaj forumowiczów z dobrzmi radami jakoś nie widać. Odczekałem kilka dni, licząc, że napisze ci to ktoś inny. Niestety...

| OlyJedi Awatar krzwoj
    Mieszka w
    Heidelberg
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Modelka bardzo fajna, obróbka niestety kiepska - za alakinem.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    No to mi dokopaliście ...
    To moje pierwsze próby jakichkolwiek zdjęć w kościele mało tego paratem niedawno zakupionym. Uczę się dopiero obsługi, ludzie proszę zrozumcie...

Za pół godziny usunę swoje zdjęcia ale pozostawię by jeszcze ktoś przez chwilę mógł coś może mi poradzić.

Pozdrawiam urażonych. Sądziłem ,że tu właśnie mogę wrzucić moje początkowe zdjęcia ... myliłem się.

Z przykrością będę szukał innego miejsca na zamieszczanie moich prac pokazujących moje postępy.

Nie martw sie dokopywaniem, koledzy przesadzili, najwyrazniej nie doczytali w jakim dziale piszesz. Jestes na poczatku swojej fotograficznej przygody, wolno Ci wszystko.
    Co do kadrow to zostawiaj wiecej powietrza szczegolnie przed postaciami, a nie za nimi ( chociaz by ukazac przebyta droge, w sensie symbolicznym, stosujemy taki zabieg jak pozostawianie powietrza za postaciami). Kadry nie musza byc tak ciasne, przynajmniej nie wszystkie. Ciasne kadry nie wygladaja najlepiej w przypadku gdy pokazujesz cale sylwetki.
    Jesli masz dlugi tren u sukni, musisz zrownowazyc go dajac wlasnie ze dwa razy tyle miejsca z przodu. Najwlasciwszy bedzie wiec kadr poziomy, nie pionowy. Ten nie daje Ci szans.
    Bardziej obficie bym te zdjecia naswietlil. Mniej by szumialy. Twarze sa zbyt opalone! Suknia ( nie wiem jaka byla w rzeczywistosci) chyba powinna byc bardziej biala.
    Na swoim monitorze mam to wszystko w tonacji zbyt brazowej.
    Czesc.ch.

Mieszka w
    Szubin
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez alakin Zobacz posta
    No cóż, znów będzie na mnie.
    A jak??

\
    Cytat Zamieszczone przez alakin Zobacz posta
    Oczy nie są niesamowite. Są najwyraźniej wyciągane komputerowo, a czarne kropki w nich wyglądają jak czerwone oczy po redukcji.
    Ogólnie fota wygląda koszmarnie, zwłaszcza cera dziewczynki. Jak po zbyt nachalnym rozjaśnianiu i jeżdżeniu suwakami. Pewnie to samo powie ci każdy, kto choć trochę dłużej obrabia foty w PS.
    Jak widzisz, czepnąć się alakina za ostre słowa łatwo, trudniej zamiast niego powiedzieć prawdę o tej focie. Tłumnie walących tutaj forumowiczów z dobrzmi radami jakoś nie widać. Odczekałem kilka dni, licząc, że napisze ci to ktoś inny. Niestety...
    Pokłony w Twoją stronę wodzu
    Masz rację fota koszmarna , przesadzilem z za ciapaniem oczek i do tego te szumy. Obiecuję się poprawić
    Pozdrawiam.
    Olympus E-510; ZD Kit 14-42mm + 40-150mm+ ZD 40-150 f3.5-4.5; M42 MC JUPITER 37 A 3,5/135 + 2x Helios 44/2; Lampa - FL36+Fomei 828 DF DIGITAL; statyw Velbon.

www.chruscinski.com.pl - Chwile radości, miłości i piękna

diabolique
    Gość
    Masz rację fota koszmarna , przesadzilem z za ciapaniem oczek i do tego te szumy.
    Ciekaw jestem oryginału...