Strona 2 z 15 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 145

Wątek: Weselne zmagania Krzychru

Awatar pawelt
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez alakin Zobacz posta
    Wiem wiem, miałem być miły dla innych.
    Ale nie mogę się powstrzymać.
    Dno.
    Gdybyś zechciał przejrzeć forum i zerknąć na ślubne foty kolegów, to wiedziałbyś o czym piszę...
    pozdro
    Bez obrazy, ale piszemy w "Kąciku początkującego", a więc twoja uwaga jest nie na miejscu. Krzychru raczej oczekuje na jakieś porady co zmienić itp.
    Cytat Zamieszczone przez zonkinho Zobacz posta
    Do fotografowania w świetle zastanym potrzebujesz jasnego szkła, coś a la f/1.4 i przynajmniej ISO 400, a moze i 800.
    Dwa ostanie zdjęcia były robione przy ISO 800.

Co do zdjęć, to po pierwsze widać na nich straszny szum i użycie jakiegoś programu do ich usuwania znacznie pomoże zdjęciom. Czasami źle kadrujesz, ucięte osoby, puste miejsca nic nie wnoszące do zdjęcia w mocnych punktach(np . zdjęcie 1). Dobrze, zrobiłeś nie używając wbudowanej lampy, bo z tej odległości błysk jej nie oświetliłby nawet pierwszego planu (większość zdjęć robiona na dużych ogniskowych). Przydałoby się w wielu miejscach zastosować płytszą głębię ostrości, ale na to też nie miałeś prawie wpływu bo użyłeś kita 40-150mm. Zdjęcia strasznie cierpią na tym, że robiłeś je cały czas z tego samego miejsca, są powtarzalne i mało kreatywne.

Pozdro
    Ostatnio edytowane przez pawelt ; 18.10.08 o 21:18
    E-510 Dual Kit, Metz 58 AF-1, Helios, 50mm OM 1.8, mieszek itp.

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez pawelt Zobacz posta
    Bez obrazy, ale piszemy w "Kąciku początkującego", a więc twoja uwaga nie jest na miejscu. Krzychru raczej oczekuje na jakieś porady co zmienić itp.
    Pozdro
    Bez obrazy, ale bez różnicy czy są w tym wątku, czy jakimkolwiek innym, nie widzę żadnej sensownej porady, oprócz wstrzymania się na jakiś czas z wrzucaniem fot.
    To forum fotograficzne, jakieś przyzwoite minimum obowiązuje...
    W tych fotach nie ma nic, do czego mógłbym się odnieść. Skasować, zapomnieć, popatrzeć jak robią to inni. I czytać. Tu naprawdę jest sporo rad na ten temat, bo ostatnio śluby są modne na naszym forum. Nie widzę konieczności pisania tego samego, co napisali lepsi w tej branży ode mnie już parę razy na tym forum.

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Rzeczywiście widać że byłeś ograniczony co do przemieszczania się. Niestety ślubne zdjęcia wrzucane przez kolegów wcześniej bardzo podniosły poprzeczkę stąd pewnie takie krytyczne pojeście. Pracuj na kadrem. Przemyśl co widzisz w wizjerze bo ucinasz ucinasz i jeszcze raz ucinasz postacie. No i oczywiście szum. Taka jakość fotek nie nadaje się do bardziej profesjonalnych celów. Sam często jestem na ślubach jako "drugi" fotograf i nie chcąc wchodzić w parade komuś kto wziął jakąś kasę za pstrykanie niestety trzeba się ograniczać. Pozdrawiam
    mente et malleo

Awatar pawelt
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Bez obrazy, ale bez różnicy czy są w tym wątku, czy jakimkolwiek innym, nie widzę żadnej sensownej porady, oprócz wstrzymania się na jakiś czas z wrzucaniem fot.
    To forum fotograficzne, jakieś przyzwoite minimum obowiązuje...
    ...
    Nie widzę konieczności pisania tego samego, co napisali lepsi w tej branży ode mnie już parę razy na tym forum.
    Alakin czyli niejako podważasz sens istnienia całego działu. Jest on po to właśnie aby się uczyć i wrzucać nawet bardzo niedoskonałe zdjęcia, tak aby następnym razem lepiej i nie kuło w oczy Zgadza się wiele razy były już podobne zdjęcia oraz podobne rady, ale czasami ludziom ciężko jest znaleźć analogie między tamtymi a swoimi zdjęciami.

Kończę dyskusję ze swojej strony bo robi się OT.
    E-510 Dual Kit, Metz 58 AF-1, Helios, 50mm OM 1.8, mieszek itp.

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez pawelt Zobacz posta
    Alakin czyli niejako podważasz sens istnienia całego działu. Jest on po to właśnie aby się uczyć i wrzucać nawet bardzo niedoskonałe zdjęcia, tak aby następnym razem lepiej i nie kuło w oczy
    Odpowiadam przez grzeczność, bo faktycznie robi się OT.
    Jakieś standardy obowiązują. To forum miłośników fotografii. Można doradzić komuś, kto ma choćby zielone o tym pojęcie, ale ma. Tutaj nie zauważyłem ani krzty fotograficznej pasji...
    I tyle.

personalne uwagi na priv, bo się burdel zrobi
    - Mysikrólik
    Ostatnio edytowane przez Ania_ ; 19.10.08 o 10:34

| OlyJedi Awatar krzychru
    Mieszka w
    Szubin
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Jakieś standardy obowiązują. To forum miłośników fotografii. Można doradzić komuś, kto ma choćby zielone o tym pojęcie, ale ma. Tutaj nie zauważyłem ani krzty fotograficznej pasji...
    I tyle.
    No to mi dokopaliście ...
    To moje pierwsze próby jakichkolwiek zdjęć w kościele mało tego paratem niedawno zakupionym. Uczę się dopiero obsługi, ludzie proszę zrozumcie...

Za pół godziny usunę swoje zdjęcia ale pozostawię by jeszcze ktoś przez chwilę mógł coś może mi poradzić.

Pozdrawiam urażonych. Sądziłem ,że tu właśnie mogę wrzucić moje początkowe zdjęcia ... myliłem się.

Z przykrością będę szukał innego miejsca na zamieszczanie moich prac pokazujących moje postępy.

| OlyJedi Awatar krzychru
    Mieszka w
    Szubin
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Pozwolę sobie dodać jeszcze kilka zdjęć.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P8318151 3.jpg
Wyświetleń:	437
Rozmiar:	444,5 KB
ID:	8943   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	85266c8514.jpeg
Wyświetleń:	229
Rozmiar:	78,2 KB
ID:	8944  

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez krzychru Zobacz posta
    No to mi dokopaliście ...
    To moje pierwsze próby jakichkolwiek zdjęć w kościele mało tego paratem niedawno zakupionym. Uczę się dopiero obsługi, ludzie proszę zrozumcie...

Za pół godziny usunę swoje zdjęcia ale pozostawię by jeszcze ktoś przez chwilę mógł coś może mi poradzić.

Pozdrawiam urażonych. Sądziłem ,że tu właśnie mogę wrzucić moje początkowe zdjęcia ... myliłem się.

Z przykrością będę szukał innego miejsca na zamieszczanie moich prac pokazujących moje postępy.
    To nie jest tak jak myslisz.Ja tez jestem amatorem,tez niedawno kupilem lustrzanke-wiec sie niczym prawie nie roznimy.
    Jedno co Ci moge poradzic to:Jesli gdziekolwiek i jakimikolwiek fotkami chcesz sie pochwalic,to nie mozesz sie zrazac po paru negatywnych opiniach.Potrafisz napewno przeanalizowac Swoje zdjecia i porownac do tych co juz sa wstawione na forum.Przyznasz mi racje jesli stwierdze,ze inne sa o niebo lepsze,a tez jada po nich jak po burej ....Zacznij moze na poczatek od fotek na zewnatrz,przy naturalnym swietle.Poogladaj obrazy malowane przez znane nazwiska.Moze to wydac Ci sie smieszne,ale naprawde zobaczysz w nich co daje kompozycja ,swiatlo,odpowiedni kadr.
    Pomysl,co bedzie jak gdzie indziej bedzie jeszcze gorzej?-wyrzucisz aparat?
    Nie tedy droga,zaczeles pokazywac temat,gdzie co niektorzy z super sprzetem i szyldem nie radza sobie,temat naprawde trudny,gdzie zawsze swiatla jest za malo,a ujecia nie do powtorzenia.
    Fotek nie usuwaj teraz,spojrzasz na nie za pare miesiecy,rok wtedy jak juz sam dostrzezesz w nich to co widza ci,co krytykuja to wtedy usuniesz.
    Wiec glowa do gory i inne tematy szlifowac zacznij.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar west73
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria
    lepiej bym tego nie ujął jak to zrobił lucca, krzychru posłuchaj bo warto.

życzę wielu udanych kadrów

| OlyJedi Awatar rafrog
    Mieszka w
    lubelskie
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Dokładnie tak jak napisał lucca. Od siebie dodam jeszcze tylko mała radę, abyś kupił jakąś fachową literaturę i troszkę poczytał. Poza tym dużo oglądaj innych zdjęć. Nie bój się pytać jeśli Cie coś zainteresuje i chciałbyś się dowiedzieć czegoś więcej nt. danego zdjęcia.

Robiąc zdjęcia na ślubie w kościele rzuciłeś się na głęboką wodę i nie dziw się, że trochę nie poszło. Nie zrażaj się tym co napisał alakin. Jest bardzo bezpośredni, ale to uważam za jego zaletę

Tymczasem pokaż jakieś inne zdjęcia. Jeśli bardziej lubisz lub wolisz fotografować ludzi niż widoczki to idź za radą lucca i spróbuj fotografować na zewnątrz przy dobrym zastanym świetle. Spróbuj wykorzystać to światło. I jeszcze raz powtarzam poczytaj o podstawach.

Trzymam kciuki.