Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Wątek: Fotografowanie w jaskiniach

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Wielkie ekipy fotografujace dla wielkich tytulow wnosza i akumulatory oraz "powazne swiatla". czesto jest to niemozliwe, ze wzgledu na niedostepnosc pomieszczen- komor, z powodow ciasnych korytarzy, kominow i syfonow. Mala lampa blyskowa wejdzie wszedzie.
    Caly zabieg obmalowywania swiatlem scian i stropow jaskini to jeden wielki eksperyment. W czasach cyfry duzo latwiejszy do skontrolowania niz w czasach analoga. Mimo to wymaga pewnego obycia- raczej pomyslowosci, czy sprytu koncepcyjnego i podstawowej wiedzy. W jaskiniach jest wilgotno i aparat nalezy przenosic w szczelnych woreczkach- torebkach z folii. Wyjmowac focic i zamykac. Milo miec uszczelniony korpus- ktory mimo to nalezy traktowac jakby byl nieuszczelniony. A wiec z szacunkiem. Mam na mysli wielogodzinne, czy wielodniowe wyprawy a nie wizyty godzinne.
    czesc.Ch.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar icelander
    Mieszka w
    Krakuf
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    ja tam nie robię dla wielkich tytułów ale zdarzyło mi się parę razy mieć kilkuosobową ekipę która taszczyła kilka żelówek 17 Ah, dwa flesze 500Ws i troszkę tego typu sprzętu
    do oglądania wyników zapraszam 12 lutego na Senacką 3 do Krakowa (16.30)
    Kossuth Lajos azt üzente: Utepitesz regimente. Ha még egyszer ezt üzeni, Kupkerekesz hajtasz neni!

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Ja ze światłem poszedł bym w stronę wyzwalacza radiowego i lamp błyskowych z allegro - po 3 do 7 PLN

ustawiasz gdzie chcesz jak chcesz i działasz

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar icelander
    Mieszka w
    Krakuf
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    jak zaczyna pokazywać praktyka pod ziemią super sprawdza się statyw + oświetlenie surefire. małe toto, b silne i poręczne
    Kossuth Lajos azt üzente: Utepitesz regimente. Ha még egyszer ezt üzeni, Kupkerekesz hajtasz neni!

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Hafnarfjörður, Islandia
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Przepraszam kolegów za brak odpowiedzi z mojej strony. Ostatnio z powodu braku czasu rzadko zaglądałem na forum i przyznam szczerze, że myślałem iż ten temat od dawna jest już na wysypisku.
    Icelander: z tego co się dowiedziałem, Surefire jest latarką, już sobie z tym problemem poradziłem - zacząłem używać czołówki petzl myo xp (moc do 150 lumenów, czas świecenia 80 godzin na trzech AA) i efekt przeszedł moje oczekiwania.
    Robasss: nie nastawiam się na jeden temat, chcę focić wszystko jak popadnie: ludzi w ciekawych miejscach, ciekawe formy skalne i szatę naciekową. Nietoperzy niestety nie ma na Islandii. Z ostrością już sobie radzę, używam Twojego sposobu i jest git.
    Chomsky: stosuję technikę "malowania światłem" o której wspomniałeś, jednak zamiast błysków używam ciągłego światła czołówki. Jaskinie tu gdzie mieszkam, to długie tuby lawowe - niektóre szerokie i wysokie, inne jak "rura kanalizacyjna". Zdarzają się też większe komnaty.
    Dobas: podczas następnej wizyty w Polsce rozejrzę się za tymi zdalnie sterowanymi lampami błyskowymi.
    Za wszystkie podpowiedzi serdecznie dziękuję i pozdrawiam