Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Nowa Bessa

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Nowa Bessa

http://optyczne.pl/1332-nowość-Voigt...Bessa_III.html

Voigtländer zaprezentował nowy dalmierz analogowy należący do serii "Classic Collection". Bessa III to korpus przeznaczony dla średnioformatowych filmów - rolka 120 lub 220, rozmiar klatki 6×7 cm lub 6×6 cm. Aparat został wyposażony w obiektyw HELIAR 80mm f/3.5 zbudowany z 6 elementów ułożonych w 4 grupach, który umocowano na wysuwanym mieszku.

Co prawda Heliary mają pięć elementów w trzech grupach, ale kładę to na karb źle zrobionej notce prasowej.

Mlask, mlask. Jak wyjdzie, to go kupię

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Smerf Maruda Zobacz posta
    Mlask, mlask. Jak wyjdzie, to go kupię
    Jasne, jasne https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=10194

Jak duże to jest? Ta Bessa III?
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar Zobacz posta
    Jasne, jasne https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=10194

Jak duże to jest? Ta Bessa III?
    Fuji nie ma do tej pory

W Voigtlandera akurat wierzę. Duże nie jest, mieści się do kieszeni koszuli, myślę.

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Fuji nie ma do tej pory

W Voigtlandera akurat wierzę. Duże nie jest, mieści się do kieszeni koszuli, myślę.
    Ok, to jest jakieś usprawiedliwienie

O, to oznacza, że mały. Noszenie Yaschici D jest niestety czasem dosyć nieporęczne, a wręcz niemożliwe, bo albo się nie bardzo mieści do plecaka, albo jest za ciężka, albo jedno i drugie. Głupio jednak z tego powodu rezygnować ze zdjęć. Kurczę, nie piszą, jaka jest przewidywana cena. W przypadku Fuji pisałeś, że koło tysiąca dolarów. Jak myślisz, w tym wypadku będzie podobnie?
    Pzdr

Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar Zobacz posta
    W przypadku Fuji pisałeś, że koło tysiąca dolarów. Jak myślisz, w tym wypadku będzie podobnie?
    Co najmniej tyle

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Co najmniej tyle
    A miałem zbierać na Hasselblada... Na razie mam w moim specjalnym funduszu "Zbieram na Hasselblada" jakieś... 30zł (a jak dobrze pójdzie, to wydam to na jakąś płytę).

Szkoda, że to nie jest 80/2.8, choć pewnie nie da się zrobić tak małego obiektywu 80/2.8.
    Pzdr

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    czy ten aparat robi leszpe zdjęcia od zenita ? czy to takie coś jak leica, płacimy za kropeczke...
    było sobie życie

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fotomic Zobacz posta
    czy ten aparat robi leszpe zdjęcia od zenita ? czy to takie coś jak leica, płacimy za kropeczke...
    Hm, fotomic, po pierwsze ta Bessa to średni format, a Zenit to mały Zenit poza tym miał jeszcze wiele ciekawych cech, jak np. krycie wizjera na poziomie 66% Ale chyba "Zenit" jest tu tylko przenośnią. Tak, myślę, że robi lepsze zdjęcia od Zenita, jeśli można tak powiedzieć. Sądzę, że ten obiektyw to coś znacznie lepszego, niż obiektyw w zenicie. No i poza tym to kompaktowy średni format, a średni format to dużo więcej informacji na kliszy niż w małym.

Nie da się ukryć, że trudno to ocenić. Dla mnie moja Yashica D" robi lepsze zdjęcia niż mój OM-4", choć jej obiektyw mocno winietuje i piekielnie ostry też nie jest. Ostrzej mogę mieć w systemie OM z tymi obiektywami, które mam, a jednak w moim odczuciu JA robię lepsze zdjęcia Yashicą. Wcale nie wiem, czy gdybym miał Hasselblada, to robił bym lepsze zdjęcia, niż Yashicą. Pewnie nie
    Pzdr

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    jak problem z noszeniem w kieszeni to trzeba sobie sprawić starego Voightlandera kasetkowego 6x9 lub choćby nawet moskwę i mieć srednioformatowy dalmierz z migawką centralną za nie więcej jak 150 zł ;P

fotomic: tak Hasselek to takie coś jak kropeczka. Jest wiele genialnych aparatów średnioformatowych, które nie kosztują tyle co Hass, a robią równie, a nawet lepsze zdjęcia. Ale wiesz, dźwięk słowa "hasselblad" powoduje u niektórych orgazm
    Ostatnio edytowane przez dzemski ; 13.10.08 o 20:13

Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fotomic Zobacz posta
    Zenita bym nie wziął do ręki - nie wiem, jak trzyma czasy, czy nie ma dziurawej migawki, czy jest szczelny. Kropeczka - pomijając bezsensowne dywagacje o zawyżonej cenie - to jednak jest jakość. Niektórzy cenią sobie pewność efektów, powtarzalność wyników i to, że aparat nie zawiedzie ich w najważniejszej chwili - to jest ważniejsze niż zaoszczędzone 20 złotych w kieszeni.

Kto chce, niech dziaduje