Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Początki -sport

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Początki -sport

Witam wszystkich
    Prośba o kilka porad odnośnie fotografowania zwierząt w ruchu, a dokładniej koni. Od niemal półtora roku dysponuje podstawowym kitem e-500, który z powodzeniem służył mi do uwieczniania spotkań rodzinnych Teraz planuje zakup teleobiektywu . Jak zabrać się – oczywiście w pełni amatorsko – za fotografowanie sportu?
    Jedno z moich ostatnich zdjęć, prośba o rady: co poprawić/zmienić/ lepiej pozostać przy zdjeciach z imprez rodzinnych
    Pozdrawiam
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	PA122310pop.jpg
Wyświetleń:	277
Rozmiar:	258,0 KB
ID:	8734  

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez snup Zobacz posta
    Witam wszystkich
    Prośba o kilka porad odnośnie fotografowania zwierząt w ruchu, a dokładniej koni. Od niemal półtora roku dysponuje podstawowym kitem e-500, który z powodzeniem służył mi do uwieczniania spotkań rodzinnych Teraz planuje zakup teleobiektywu . Jak zabrać się – oczywiście w pełni amatorsko – za fotografowanie sportu?
    Jedno z moich ostatnich zdjęć, prośba o rady: co poprawić/zmienić/ lepiej pozostać przy zdjeciach z imprez rodzinnych
    Pozdrawiam
    Szału nie ma. Nie znam się na fotografowaniu koni, ale okiem oglądacza wydaje mi się, że o wiele ciekawsze ujęcia koni w biegu są te wykonane od przodu. Wydaje się wtedy, że pędzą na ciebie, przez co kadr jest dynamiczniejszy. Z boku na pewno ciaśniej bym kadrował, szukał mimiki twarzy dżokeja i takie tam...

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez alakin Zobacz posta
    Szału nie ma. Nie znam się na fotografowaniu koni, ale okiem oglądacza wydaje mi się, że o wiele ciekawsze ujęcia koni w biegu są te wykonane od przodu. Wydaje się wtedy, że pędzą na ciebie, przez co kadr jest dynamiczniejszy. Z boku na pewno ciaśniej bym kadrował, szukał mimiki twarzy dżokeja i takie tam...
    Nie przejmuj się tym co napisał alakin. Jego "zalecenia" są co najmniej kontrowersyjne.
    -"...wiele ciekawsze ujęcia koni w biegu są te wykonane od przodu..." pewnie i są dynamiczniejsze, ale ustawienie się przed pędzącym koniem nie zawsze jest możliwe ale za to jest niebezpieczne
    -"Z boku na pewno ciaśniej bym kadrował, szukał mimiki twarzy dżokeja i takie tam..." MZ koń powinien mieć dokąd biec, więc jak tu ciąć ciaśniej. Twarz dżokeja byłaby interesująca, gdyby to on na grzbiecie dżwigał konia . Bardziej interesująca jest "twarz" konia na której widać wysiłek związany z wyścigiem. Poza tym z boku, przy odpowiednim oświetleniu, świetnie można pokazać "grające" pod skórą mięśnie. Dlatego też bardzo ważne jest MZ szukanie właściwego oświetlenia.
    PS
    Tym co tu napisałem, też nie musisz się przejmować. Ja też jak alakin, nie znam się na fotografowaniu koni
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Nie przejmuj się tym co napisał alakin. Jego "zalecenia" są co najmniej kontrowersyjne.
    Generalnie może w nich nie być ani słowa prawdy...
    I nie są to zalecenia, lecz luźne spostrzeżenia, jak ja bym kadrował takie zdjęcia.
    W sumie jest tu gdzieś wątek o koniach, wieloautorski, więc możesz porównać różne techniki. O, znalazłem >>kliknij tutaj<<

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    ...W sumie jest tu gdzieś wątek o koniach, wieloautorski, więc możesz porównać różne techniki. O, znalazłem ...
    Nie jest to wątek o fotografii sportowej konia, czyli to co interesuje snup-a, raczej ogólnie o koniach (czasem z przymrużeniem oka) ale są tam również konie w ruchu więc myślę że będzie to dobry materiał do podpatrzenia "co i jak"
    Główny Prostownik TWA

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Nie jest to wątek o fotografii sportowej konia, czyli to co interesuje snup-a, raczej ogólnie o koniach (czasem z przymrużeniem oka) ale są tam również konie w ruchu więc myślę że będzie to dobry materiał do podpatrzenia "co i jak"
    O przepraszam, moje dwie foty są sportowe

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    O przepraszam, moje dwie foty są sportowe
    Chcesz się pokłócić?
    Główny Prostownik TWA

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Panowie , ja was pogodzę....
    Koń to jedno z najpiękniejszych zwierząt, uwielbiany od tysiącleci. Tak ze fotografowany z różnych pozycji trzeba próbować. Z przodu tak, ale jak koń idzie lub stoi. Nigdy w galopie :P. Alakin to samobójca. Koń z profilu jako cały z jeźdźcem jest piękny albo jego fragmenty, na przykład sam łeb. Pokazana fotka jest ciekawa i ładnie pokazana. Oba konie są w powietrzu. Mnie mniej próba trafienia jak jest wyciągnięty itd. Można wiele pokombinować.
    Pooglądaj sobie jak malował konie Kossak... to Ci może pomoże
    /*...................*/
    /* ...........................*/

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Bardzo dziękuje za wszelkie podpowiedzi. No właśnie najgorzej z tym „utrafieniem” i zrobieniem zdjęcia oddającym dynamikę biegu, czyli – jakkolwiek by to nie za brzmiało – z prawidłowym ułożeniem nóg konia. Niestety na większości robionych przeze mnie zdjęć uchwycone zwierze wygląda jak koń na biegunach ( cztery nogi w cztery strony), przypominając raczej psa w biegu. Być może – analizując wasze rady – lepiej wyglądały by zdjęcia robione gdy konie i jeźdźcy wychodzą na prostą po łuku, bądź tuż przed wejściem w wiraż? Na pewno bezpieczeństwo fotografującego było by tu zachowane. Tylko w tym wypadku należało by sięgnąć po tele. Tele i zdjęcia seryjne przy ciągłym AF- czy to przy sprzęcie raczej z niższej półki zatrybi?
    Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar nut3r
    Mieszka w
    Bardzo Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    trochę przydatnej lektury o panoramowaniu:

1. http://www.fotografuj.pl/Article/Panoramowanie/id/30

2. http://www.cyberfoto.pl/szkola-fotog...i-poradnik.htm

Pamiętam ja uczyłem się na huśtającej się huśtawce córce - ona była zadowolona a ja miałem dobry obiekt do testów

pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez nut3r ; 13.10.08 o 23:20