Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Jaki Model na pierwsza Lustrzanke

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Jaki Model na pierwsza Lustrzanke

Mam zamiar zaopatrzyć sie w lustrzankę tylko jeszcze nie mam pojęcia jaka.

W każdym sklepie sprzedawcy mówią coś innego , wiec kieruje sie do was z prośbą o pomoc w znalezieniu fajnej lustrzanki w dobrej cenie.

A może napiszecie jak była wasza pierwsza lustrzanka ??

Pozdrawiam

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Idz do sklepu, pomacaj i przekonaj sie, ktory korpus najlepiej lezy Ci w garsci.
    Potem wroc i opisz wrazenia.
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    za Eddie

Jesteś na forum Olympusa, więc nie spodziewaj się że ktoś poleci Ci coś innego niż Olek
    (moje pierwsze lustro to Zenit 11, zrobiłem nim 2 negatywy i padła migawka)
    Ostatnio edytowane przez dzemski ; 11.10.08 o 09:27

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Kup sobie używanego E-330, E-510 albo D50. Pomacaj, pobaw się i przekonaj czy to będzie Twoja pasja. Pobiegasz z tym roczek a potem to już będzie wiadomo co dalej.

Tak jak z samochodami - do nauki przechodzony a potem coś grubszego.

| OlyJedi Awatar lokin
    Mieszka w
    Talibowo Dolne
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Polecam E-510 z dual kitem, bo stosunek cena/mozliwości/jakość na dzień dzisiejszy dla amatora wg mnie nie do pobicia
    25/1,4; 45/1,8; 9/8

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Każda jest fajna, kup cokolwiek...

Albo poczytaj w necie, poświęć trochę czasu i samemu wybierz. Da się.
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi Awatar marcinpolniak
    Mieszka w
    Przemyśl
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dzemski Zobacz posta
    za Eddie

Jesteś na forum Olympusa, więc nie spodziewaj się że ktoś poleci Ci coś innego niż Olek
    (moje pierwsze lustro to Zenit 11, zrobiłem nim 2 negatywy i padła migawka)
    Ale za to jakie negatywy Ja też miałem zenita na studiach, fajna była zabawa, a zdjęcia wychodziły lepiej jak na Nikon F55 którego kupiła sobie moja przyszła żona.
    Teraz mam E-510 i polecam. Ostatnio porównywałem go z D40 i D60, ale pierwsza rzecz jaka je dyskwalifikowała to mały grip, mam dużą dłoń i źle trzymało mi się nikony. Na ich plus to trochę jaśniejsze wizjery i chyba jednak wolę mechaniczne ostrzenie, jakoś łatwiej mi się ostrzyło ręcznie nikonem. Z drugiej strony Nikon przy ostrzeniu kręci mordką. Musisz pomacać, to podstawa. No i bida u nikona z przyciskami na body, w Oly jest tego więcej więc nie trzeba biegać po menu i dane na lcd jakoś tak czytelniej zorganizowane. Nie wiem czy Nikon nie ostrzy minimalnie szybciej. Jakieś takie dziwne uczucie miałem. Jeżeli chodzi o wykonanie to nie ma porównania nikona D40 i D60 w stosunku do E-510, tutaj olympus rządzi. Z tego powodu na starcie zdyskwalifikowałem Canona 400D. Tam plastik jet mizernej jakości, tragedia.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Co mi teraz najbardziej przeszkadza w Olympusie, ale to wada także pozostałych luster z tego przedziału, to przepalenia, dużo z tym zabawy żeby nie wyszło zbyt dużo obszarów nie przepalonych. Zwykle kończy się na niedoświetleniu i zabawie światło/cień w PS. ISO do 400 spokojnie można używać, więcej nie próbowałem tak konkretnie żeby się wypowiadać.
    Ostatnio edytowane przez marcinpolniak ; 11.10.08 o 18:25 Powód: Automatyczne scalenie postów
    A mogłem wziąć Nikona D40 lub Canona 400D, wtedy nikt by się nie dziwił, że te zdjęcia to wina aparatu... A tak mam E-510... i na co tu zwalić winę?

Awatar Daniyal9
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lokin Zobacz posta
    Polecam E-510 z dual kitem, bo stosunek cena/mozliwości/jakość na dzień dzisiejszy dla amatora wg mnie nie do pobicia
    Popieram,popieram...
    Swego czasu także miałem ten dylemat.Olympus,Sony,Nikon,Canon...Wygrał zdecydowanie Olympus,chociaż mało brakowało i miałbym Sonke...na szczęście Olympus w porę wypuścił nagrodzoną E-510...Teraz świata poza nią i oczywiście moją ukochaną żonką nie widzę...

Każdy jest indywidualny...szukaj a znajdziesz...

Powodzenia...
    E-510/ ZD 14-45/ ZD 14-54/ ZD 40-150/ ZD 50-200/ Metz 58 AF/ Marumi DGH Circular+UV-wpc/ Hitech...Cokin P/ Benro A-297m8+488RC2/...pstryk!!!

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andrzej1991 Zobacz posta
    Mam zamiar zaopatrzyć sie w lustrzankę tylko jeszcze nie mam pojęcia jaka.

W każdym sklepie sprzedawcy mówią coś innego , wiec kieruje sie do was z prośbą o pomoc w znalezieniu fajnej lustrzanki w dobrej cenie.

A może napiszecie jak była wasza pierwsza lustrzanka ??

Pozdrawiam
    Masz rację - nie wierz sprzedawcom. Podobnie jak fanatykom sprzętowym na poszczególnych forach - będą zachwalać swoje...
    Co chcesz fotografować - masz jakieś ulubione motywy, sytuacje? Tylko nie pisz, że wszystko - zdjęcia z wyjazdów, rodzinka - bo dalej będziemy w polu... Za pytaniem o to co chcesz focić idzie pytanie o obiektyw(y), których potrzebujesz. Amatorskie korpusy poszczególnych firm nie czynią dużej różnicy (upraszczam) większe znaczenie ma optyka - a tu u poszczególnych producentów są znaczne różnice - zarówno w cenach jak i dostępności szklarni oraz chociażby jakości szkieł kitowych...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar J.Graph
    Mieszka w
    Józefów/Warszawa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andrzej1991 Zobacz posta
    ...wiec kieruje sie do was z prośbą o pomoc w znalezieniu fajnej lustrzanki w dobrej cenie.
    W momencie rejstrowania sie na forum sam podjąłeś decyzje jakiej firmy aparat kupisz