Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: C-5050 a C-5060

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

C-5050 a C-5060

Witam wszsytkich.Ostatnio miałem okazję zapoznać się z bardzo korzystną ofertą jednego z internetowych sklepów odnośnie modelu C-5050.Od strony finansowej jest znacznie znacznie korzystniejsza od cen rynkowych C-5060...Chciałbym poznać waszą opinię na temat tego aparatu.Z tego co mi wiadomo c-5060 jest następcą c-5050,ale czy 5050 nie ma przypadkiem jąsniejszego obiektywu od WZ? Jakie są jeszcze inne różnice pomiędzy tymi dwoma modelami,czy rzeczywiście korzyść finansowa 5050 przebije jakość 5060...
    Olympus C-4000

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    5060 niezupelnie jest nastepca 5050 - to raczej nieco inny model - do niektorych zastosowan lepszy do innych niekoniecznie. najlepiej zerknij tutaj http://www.republika.pl/fotki_moje/s...OLYMPUS%205050
    Cinek74

Zadowolony posiadacz C-5050Z okazyjnie przesiadający się na Minoltę A2.

http://www.master.pl/~cinek74

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Tylko powyższy link nie odpowiada do końca na nasze pytania, bo opis C5060 jest czysto domyślny, ponieważ autor nigdy nie miał w ręce olka C5060. Niedługa na stronę dam pełny test olka C5060 którego już kończę, wtedy będzie pełniejszy obraz. A teraz w skrócie o C5060: Ma ciemniejszy obiektyw, przez co trudniej uzyskać mniejsze GO np przy robieniu portretów i dłuższe czasy naświetlania. Ruchomy w pełni LCD co jest ogromną zaletą i wiele razy korzystałem z tych zalet. Szeroki kąt - to przedewszsytkim, znakomicie obejmuje postacie z bliska, daje bardzo fajną perspektywę i więcej swobody. Zasilanie - znakomita rzecz, akumulatorki zamienne można dostać już za niewielkie pieniądze, a moc ich i żywotność aparatu to rekord wśród kompaktów - do 4-5 godzin z włączonym LCD !!! i wiele razy tego doświadczyłem. Dużo szybszy AF przy wsparciu pasywnych czujników - ostrzy momentalnie - jeden z najszybszych aparatów kompaktowych. Zoom 4x a nie 3x jak w olku c5050. Nowsze oprogramowanie i tym samym mniejsze szumy.... chyba to tyle. Ale oba aparaty są znakomite i powiem że miałem wielki dylemat przy wyborze. Dużo zadecydowała cena, która w owym czasie spadła i kupiłem go za 2700 i do sumy 3100 dokupiłem osprzęt.
    Ogólnie zrobiłem nim 6500 zdjęć od 1 czerwca tego roku i jestem baaardzo zadowoloy z jakości i efektów. Piękna maszynka
    Olek C-5060WZ, Canon EOS 400D, olek SP-320 i C-765
    GG 3520341, TLEN: nimizt1@tlen.pl
    www.michalmilde.pl

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Oczywiscie masz 100% racji ... ale strona Mirka jest dowodem na to ze ma wywazone opinie wynikajace z konkretnych danych - anwet nie majac aparatu wrece pewne porowannai mozna robic.

Niemniej bez watpienia najlepszym rozwiazaniem jest porowananie przeprowadzone przez doswiadczonego uzytkownika obu modeli - takie porownanie znajdziesz tutaj http://wrotniak.net/photo/c5050/c5060-compar.html - niestety po angielsku wiec nie kazdy to moze przejrzec. Opinia Mirka jest podobna wiec nie widzialem potrzeby podawania rownieze tego linka (ale chyba blednie sadzilem).

Troche zaskoczyles mnie pochwala dedykowanego akumulatorka - dla mnie to BYLA poza ciemniejszym obiektywem druga najwieksza wada - sadzilem ze te akumulatorki sas bardzo drogie - mozesz podac cene zamiennikow? czy wymagaja specjalnej ladowarki? moze musze sie zastanowic nad swoja opinia ...

Na pewno zazdroszcze ci szerokiego kata i zoomu x4 (choc tego mniej) oraz odchylanego LCD - z kolei jasnosc obiektywu 5050 jak sam mowiles ma znaczenie ...
    Cinek74

Awatar emer
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    A ja uważam (choc pewnie będę uwazany za nieobiektywnego) że tamte porównania i ocena 5060 jest wielce niesprawiedliwa. Wynika z niej że najprawdopodobniej 5060 to jest jakieś barachło za które nie warto dac tyle pieniędzy ...
    Olek 5060 w swojej klasie cenowej i niszowej jest jednym z najlepszych aparatów, zbierajacy wielce pochlebne oceny.

http://www.dcresource.com/reviews/ol...ew/index.shtml
    http://www.steves-digicams.com/2003_reviews/c5060.html
    http://www.imaging-resource.com/PRODS/C5060/C56A.HTM

Akumulator jest swietny - wytrzymuje naprawde długo, kupiłem sobie drugi za niecałe 100zł i teraz w ogóle nie myślę że moze mi zabraknąc powera. Jasność - well, nobody is perfect ... . Cos za coś - w końcu ma teraz teraz 4x optyczny i od 27mm ...
    Ja moge przyczepić sie tylko do braku wyczerpującej polskiej instrukcji - jest na CD po angielsku. Wydrukowałem sobie ją - 290 stron !!!
    Żona natomiast czepia ze nie ma opcji datowania zdjęć w menu aparatu.
    Nie ma aparatów kompletnie bez jakiś tam "wad" i każdy może do czegos sie przyczepić, ale czy konkurencyjne ich nie mają ? Pozostaje wybrac ten, który ma ich najmniej - a w porównaniu z konkurencja w tej klasie jest w najścisleszej czołówce, jezeli nie najlepszy .
    Pozatym kupiłem go w USA i kosztował mnie 443$ ...
    5060, xD32 (oryginalna), CF256Kingston, v756-81

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    W przytoczonym przeze mnie linku nie ma opinii, ze 5060 to jakies barachlo - wprost przeciwnie zdaniem Wrotniaka jest to swietny aparat. Zerknij na te stronke jesli choc w srednim stopniu znasz angielski - tak czy inaczej jest przydatna dla kazdego uzytkownika zarowno 5050 jak i 5060.

Na wypadek gdy nie znasz angielskiego lub nie masz czasu zerknac pozwole sobie przytoczyc koncowe wnioski z tego artykulu:

Therefore my final advice (as subjective and biased it may be) is as follows:
    - If you already have a '5050, replacing it with the '5060 does not, I think, make sense, unless you desperately need the shorter focal length.
    - If you were planning to buy the '5050, and now you are tempted with the '5060, carefully consider the pros and cons listed above. The answer may depend on your shooting needs and preferences. Many of the advanced users will be better served with the older model, while many will prefer the new one.
    - If you are considering the '5060 against its competitors in the same class from other makers (notably: Canon G-5 and Nikon 5400), know that all three are very good cameras, and the choice is not so easy. I still would give a nod to the Olympus, although not by a significant margin. Your mileage may vary.

W duzym skrocie tlumacze:
    '- jezeli juz masz 5050 to zmiana na 5060 nie ma wielkiego sesnu chyba ze koniecznie potrzebujesz szerokiego kata
    - jezeli rozwazales zakup 5050 a teraz masz watpliwosci zastanow sie dokladnie nad zaletami i wadami obu w kontekscie Twoich potrzeb
    - jezeli rozpatrujesz 5060 wzgledem innych marek np canon g-5 lub nikon 5400 - wiedzze wszystkei te 3 aparaty sa swietne i wybor jest nielatwy, ja osobiscie sklanialbym sie do olympusa ale nieznacznie'

Na stronie Mirka tez nie ma jakichs strasznych zarzutow wobec 5060 - wrecz przeciwnie - choc posiada on wlasnie 5050 pisze ze majac do wyboru oba te paraty mialby duzy problem.

Jak widzisz Andrzej Wrotniak nie okresla 5060 jako barachlo. Nie zrobilem tego rowniez ja ani Mirek na swej stronie. Ktos zapytal o roznice 5050 i 5060 a ja staralem sie je pokazac - juz pisalem ze pewne przewagi ma 5060 a pewne 5050. Cenowo apraty te sa bardzo zblizone wiec tym bardziej nalezy dokladnie okreslic do czegosie bedzie uzywalo ten aparat.

Napisales 'Pozostaje wybrac ten, który ma ich najmniej - a w porównaniu z konkurencja w tej klasie jest w najścisleszej czołówce, jezeli nie najlepszy' - ja bym dodal '... pod katem Twoich potrzeb' i w pelni sie zgadzamy.

Powtorze jeszcze prosbe o cene (nawet orientacyjna) zamiennikow do tej baterii - jestem tego ciekaw a chwilowo mam malo czasu na przeszperanie tego w sieci - bylbym wdzieczny.

Co do zarzutow zony - mozesz jej zrobic przyjemnosc i wstawic te nieszczesna date za pomoca jakiegos softu z EXIF'a W tej chwili nie pamietam co to za program ale cos takiego na pewni widzialem - jak chcesz to poszperam jak znajde troche czasu ...
    Cinek74

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

dziękuję

wszsytkim serdecznie dziękuję za włączenie się do dyskusji,wszelkie posty w znacznym stopniu pomogły w ustaleniu mi zwycięzcy tej kompilacji...To wszsytko to teoretyzowanie,gdyż nie mam aktualnie środków finansowych do sprezentowania sobie takiego sprzętu(aktualnie pstrykam C-4000),ale pod względem moich potrzeb i przewagi rodzaju pstrykanych zdjęć przychylałbym się w stronę kupna C-5050.
    Jeszcze raz dziękuję
    Olympus C-4000

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Co do ceny jeszcze akku, to u foto-tip kupiłem za 97 zł i jest to zamiennik, ale nie tajwański czy chiński ale również japoński, dzięki dwóm akumulatorom mam zasilanie praktycznie 24 na dobe, bo w czasie gdy korzystam z pełnego drugi zdąży naładować się i nie stresuję się że muszę oszczędzać zasilanie, mam aparat cały czas włączony z LCD i korzystam z tej zalety zawsze.
    Olek C-5060WZ, Canon EOS 400D, olek SP-320 i C-765
    GG 3520341, TLEN: nimizt1@tlen.pl
    www.michalmilde.pl

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    chyba nie ma co sie klocic ale moje trzy komplety aku tez zapewniaja mi pelna swobode nawet na wakacjach.

czy mozna te baterie podlaczyc do standardowych ladowarek?
    Cinek74

Awatar emer
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez cinek74
    W przytoczonym przeze mnie linku nie ma opinii, ze 5060 to jakies barachlo - wprost przeciwnie zdaniem Wrotniaka jest to swietny aparat. Zerknij na te stronke jesli choc w srednim stopniu znasz angielski - tak czy inaczej jest przydatna dla kazdego uzytkownika zarowno 5050 jak i 5060.
    ( ciach )
    Sorki - chodziło mi o ten wcześniejszy link:
    http://www.republika.pl/fotki_moje/s...OLYMPUS%205050
    i opis "wirtualny" olka 5060 ....

Dając te moje trzy linki do angielskojęzycznych stron i recenzji znaczy że coś tam angielskiego znam ...
    Co do zasilania - uprzedzenie do akumulatorka olka nie ma żadnych podstaw - jest on po prostu świetny. A mając zapasowy (też kupiłem za 97zł) zapomniałem o sprawie zasilania ... .
    Co do wyboru między 5050 a 5060 i róznicy w cenie między nimi rzędu 0-200zł ja jednak wybrałbym 5060. Jeden jedyny plus (choć przyznaje baaaardzo ważny) na korzyść 5050 to jasność obiektywu - w pozostałych cechach i parametrach 5060 jest lepszy. Co do lepszej jakości zdjęć z 5050 (jak niektórzy mówią) - hmmm , raczej bym sie spierał z tym ....
    Gdyby cena 5050 była niższa o około 500zł - to faktycznie też kupiłbym 5050 ...
    5060, xD32 (oryginalna), CF256Kingston, v756-81