Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 49

Wątek: 14-35 czy 35-100

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria
    Lucyfugus, a co właściwie jest tematem twoich zdjęć?

Lubię rozmawiać o sprzęcie, że fajnie leży w dłoni, że jest profi, etc. Ale pytanie typu, które szkło wziąć od razu rodzi pytanie: "co ja właściwie fotografuje i czego mi brakuje". Gdybym to ja miał taki dylemat brałbym 14-35. Lubie szeroki, jasny kąt i takiego też potrzebuje.

Nie będę ukrywał, że jeśli pojawi się w moim portfelu wolna gotówka na inwestycje foto, to tandem (14-35, 35-100) wręcz sobie przyspawam do aparatów .

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Lucyfugus, a co właściwie jest tematem twoich zdjęć?
    Przecież napisała - portrety i śluby. A tu wszyscy dumają nawet nie przeczytawszy dokładnie wpisu.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    sprawdziłem swoje ślubne ogniskowe i zdecydowanie brałbym 35-100. Niestety na śubie trzeba też pokazać szerszy plan, choć w paru ujęciach (kościoły bywają ładne) więc 35 to wtedy trochę mało. Ale mając możliwość wyboru tylko jednego - brałbym 35-100.

Najlepszy byłby taki 12-60 SWD ale ze światłem 2.0

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez lessie Zobacz posta
    Niestety na śubie trzeba też pokazać szerszy plan, choć w paru ujęciach (kościoły bywają ładne) więc 35 to wtedy trochę mało.
    Zgaduję (tylko zgaduję), że jako drugi amatorski fotograf autorka wątku skupia się na detalach, kadrach "artystycznych", nietuzinkowych momentach, mimice, czyli tym wszystkim, co dodaje jedynie smaczku do kotleciarskiej roboty pierwszego fotografa.
    Dlatego chyba jednak bardziej "intymne" 35-100 IMHO by się nadawało.

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    IMHO 35-100 będzie lepsze. Z powodów j.w. Aczkolwiek ktoś tam marudził na rozmiary, zobacz więc na to.

pozdr

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez alakin Zobacz posta
    Zgaduję (tylko zgaduję), że jako drugi amatorski fotograf autorka wątku skupia się na detalach, kadrach "artystycznych", nietuzinkowych momentach, mimice, czyli tym wszystkim, co dodaje jedynie smaczku do kotleciarskiej roboty pierwszego fotografa.
    Dlatego chyba jednak bardziej "intymne" 35-100 IMHO by się nadawało.
    Trudno po sobie ocenić sposób pracy innych.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez alakin Zobacz posta
    Przecież napisała - portrety i śluby. A tu wszyscy dumają nawet nie przeczytawszy dokładnie wpisu.
    Przepraszam, nie zauważyłem.

Jak portrety i śluby to i tak wziąłbym 14-35, zakładając że mogę wybrać tylko jeden.

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Lucyfugus Zobacz posta
    Najbardziej ciekawia mnie portrety; (...) wraz z kolego fotografuje sluby zupelnie goscinnie i amatorsko (niesamowite jakie emocie można uchwycic...)
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    Trudno po sobie ocenić sposób pracy innych.
    Oceniałem po wpisie autorki, nie po sobie. Dla siebie wziąłbym szerszy.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    jak ktoś lubi być w samym sercu wydarzeń to dobry wybór.
    Daltego to autor musi sobie odpowiedzieć na pytanie co i jak lubi robić. Jak chce dyskretnie wyłapywać chwile i robić sporo zbliżeń to 14-35 będzie tylko gratem w torbie. Jak lubi być "blisko" to powinien się nad tym zastanowić.
    Moja wiedza i praktyka na temat ceremonii ślubnych jest taka: wszędzie da się robić z dyskretnej odległości a w wielu kościołach nie da się robić z "przyłożenia". Dlatego 35 jest wystarczająco szeroko w większości kościołów żeby zrobić pełny plan z parą "w całosći" i dość często 35 to za mało żeby zrobić ładne zbliżenie z dyskretnej odległości.

Pomijam plener i imprezę, bo jak wezmiemy pod uwagę całość to trzeba mieć oba szkła

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Ja bym brał szeroki. Dla mnie podchodzenie blisko (lub bardzo blisko) to podstawa focenia. Taka perspektywa daje poczucie... właśnie intymności. Nie lubię płaskiej perspektywy z długiego obiektywu.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów