Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 44

Wątek: d700 na dpreview

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zibi1303 Zobacz posta
    Miszu widzę, że już masz mok... (bez urazy)
    Mnie to nie podnieca. Ja tego nie widzę. Nie śledzę tego ,ale chyba nowy 5D, wygląda lepiej pod tym względem....
    Z pewnością to dobry aparat jak wszystkie Nikony z wyższych półek.
    Bardziej mnie interesuje DR, a z tym jeszcze nie wiadomo jak będzie, choć wierzę że sobie poradzą do przyzwoitego poziomu, ale czy to będzie rewolucja to się okaże. Zgadzam się również, że porównania z E3 trochę nie na miejscu są, ale do niektórych to nie dotrze. Troche to przypomina porównywanie Opla Tigry z Porshe 911. Niby to i to sportowe... ale... nie dla tych samych ludzi
    ''Wzdychałeś'' o to zeby tak olka oceniali.. to Ci odpowiedziałem.. i nie wiem o co Ci chodzi..

Pozdrawiam;MicSzu.
    Ostatnio edytowane przez MicSzu ; 8.10.08 o 20:29
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

piotrek204
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez dzemski Zobacz posta
    Nie wiem, czy zauważyliście w cons, że D700 ma słabą rozdzielczość w porównaniu do innych w tej półeczce. Przyczynę upatrują w pogodzeniu wysokiej czułości ze szczegółowością.
    Zapewne filtr AA.

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Miszu wzdychałem, bo mam nieodparte wrażenie, że testujący, są po przeszczepie rogówki...
    Czepialstwo do Olka, jest czasem nieprawdopodobne. Tu tego nie ma, widzi się same zalety i to jest fajne dla zwolenników. Dla stojących z boku mniej, bo widza dysproporcje w ocenach i zachwytach nie wynikające z praw fizyki czy techniki. Bardzo będę wyczekiwał recenzji 5D II, bo Canon chyba też nie pożałuje kasy na te testy
    /*...................*/
    /* ...........................*/

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Spoko ja też nie lubię jak ktoś pisze bzdury na jakiś temat..ale D700 samo się broni więc i jest wysoko oceniane.

pozdr.
    Ostatnio edytowane przez MicSzu ; 8.10.08 o 21:03
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cieszy mnie że są dwie podobne puszki, a w zasadzie trzy, bo i D700 i 5dII i A900... Jest ruch w interesie... Niby to inna sfera ale i Olka ta wojna cenowa dotknie... więc i nam coś skapnie... a to mnie cieszy najbardziej
    /*...................*/

| OlyJedi Awatar Dempsey
    Mieszka w
    Poznań/Buk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Szczerze, to nie wiem, o co wszystkim chodzi z DR D700'tki... Te testy w jpg'u to można sobie schować gdzie światło nie dochodzi, ważne jest to co napisali poniżej:
    "As we've mentioned above the D700 offers significantly more than the usual stop of RAW headroom. When you flatten the tone curve and make proper use of the large pixels' light gathering capabilities you get just under 2 extra stops. Just as on the D3 the ability to pull back both shadow and highlight detail is incredibly impressive, as demonstrated by the examples below. No doubt the D700's performance is in the same ballpark as the D3's and with some careful processing you can get an impressive amount of additional highlight and shadow detail in your images.

There is surprisingly little channel clipping here and as a result you're not being troubled by color casts in recovered highlight areas. At the dark end of the tone scale (lifting shadows to deal with under exposure) you'll also get pretty good results at lower ISO settings. Having said that though, underexposing very high ISO shots will introduce a lot of noise and possibly banding if you apply too much positive digital exposure compensation."

wytłuściłem co bardziej interesujące kawałki. Widać z tego wyraźnie, że D700 ma taką samą DR jak D3 a więc świetną. Kiepski jest zaimplementowany w aparacie mechanizm obróbki RAW do jpg'a i tyle... Zerknijcie sobie też na przykłady na dole TEJ STRONY. Jak dla mnie nie ma się do czego przyczepić. Ja już zapomniałem jak się w jpg'ach robi zdjęcia. Od kiedy mam lusterko robię wyłącznie w RAW'ach, co już parę razy pozwoliło na uratowanie moich błędów. Wniosek jest taki, że w D700 zapis do jpg'a jest tylko awaryjnie jak się komuś miejsce na karcie kończy, a docelowo niech używa RAW'a ot co .
    OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary

Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Nie no, tu się zgadzamy, przecież to napisałem wcześniej. Zapewne to poprawią i to szybko, bo 5D II dopiero pokaże swój pazur, a kto wie co jeszcze zobaczymy od czerwonych. Poza tym to właśnie tego się spodziewałem po tej puszce. Dlatego mnie to nie dziwi co ona prezentuje. To tańsza wersja D3 i tak miało być. Przyszły rok się zaczerwieni, ale mam nadzieję że nasz niebieski nieco się przepcha do przodu również.
    /*...................*/

| OlyJedi Awatar Dempsey
    Mieszka w
    Poznań/Buk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    E... spoko - ja na razie nie mam ciśnienia (ani kasy ) na zmianę sprzętu. Dobre szkiełko już mam, a jak się pojawi puszeczka, która mi przypasi i w dobrej cenie, to wówczas coś mogę zmieniać. Ten E-XX to chyba będzie coś dla mnie . A potem wyłączę neta i już nie będę się przez dłuższy czas przejmować testami, wojnami systemowymi itp..
    OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary

Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Ja ten wyścig oglądam z trybun i ze spokojem , tak jak F1, generalnie luz, choć zawsze przykro jak nasi nie wygrają Wiem że ni kupię ani jednego ani drugiego. Już na Olku stracę kupę kasy i to mi styknie na lat kilka
    /*...................*/

Marcin510
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez dzemski Zobacz posta
    Nie wiem, czy zauważyliście w cons, że D700 ma słabą rozdzielczość w porównaniu do innych w tej półeczce. Przyczynę upatrują w pogodzeniu wysokiej czułości ze szczegółowością. Nie bardzo to rozumiem, przy takim ISO 100 do 800 nie powinno to mieć wpływu. Rozumiem dopiero wyżej, kiedy procesor obrazu zaczyna mocniej ingerować. Chyba, że ta ingerencja jest zawsze taka sama, ale to znów uważam za bezsensowne.
    nie no, to gruba przesada, daleki bylbym od wyciagania wnioskow ze d700 ma slaba rozdzielczosc!

przeciez podalem linki do porownania z 5d, uchodzacym za bardzo ostry
    nawet wkleilem 2 cropy i to w iso 200

ten sam ostry obiektyw, to samo zdjecie

ta roznica ktora widac, bo lekka jest
    na pewno nie pozwala na stwierdzenie ze d700 ma slaba ostrosc