Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Dziwny cień na zdjęciach

Awatar Damiano316
    Mieszka w
    Czę100chowa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zibi1303 Zobacz posta
    Lampa wbudowana dostosowana jest do obiektywu 14-42, jeśli założysz coś innego cień sie pojawi
    Zdjęcia były robione z obiektywem 14-42

Co do rad RadioErewan i Daniyal9

Dzisiaj zamówiłem lampke Tumaxa 880 (Wiem że zbyt porządna nie jest, ale kiepsko u mnie z finansami) więc mam nadzieje że cień sie już nie będzie pojawiał.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Hmmm, jam ci napisał, że lampa do makro (pierścieniowa czy kilkupalnikowa) to rozwiązanie dobre, ale w twoim przypadku najlepsze chyba było by użycie statywu z możliwością przykręcenia aparatu pomiędzy nogami statywu i fotografowanie w świetle zastanym. I pewnie tak było by najtaniej...
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Awatar Damiano316
    Mieszka w
    Czę100chowa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Lampka już doszła ale występuje pewien problem, kiedy chce zrobić zdjęcie z założoną lampką na sanki wyskakuje również lampa wbudowana ale błysk daje lampa zewnętrzna, czy da się temu jakoś zaradzić? Może trzeba poprostu przestawić coś w ustawieniach?

Mieszka w
    Prudnik
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

auto podnoszenie

Ustawienia klucz1 auto podnoszenie wyłącz

Mieszka w
    N.Sącz (okolice)
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez likom_1 Zobacz posta
    Chyba jednak coś nie jest tak. Ja mam Metza 48AF-1 i jest obojętne jak ustawię w meni, czy auto podnoszenie na włączone, czy wyłączone, jak mam założoną i włączoną lampę zewnętrzną nie wyskakuje lampka wbudowana. Auto podnoszenie działa tylko jak nie mam założonej lampy zewnętrznej, lub jest ona wyłączona.
    ...dobra puszka, nigdy nie jest zła. Oly E-510 z Metzem 48AF-1.Do tego Nikon D7000 i D5100, Nikon SB600, Sunpak PZ5000AF i jeszcze trochę innego sprzetu.

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez likom_1 Zobacz posta
    Nie da się wykluczyć autopodnoszenia, gdy aparat pracuje w trybie ekspozycji AUTO. Trzeba ustawić cokolwiek innego, niż AUTO i tryby tematyczne.
    Jack

Mieszka w
    N.Sącz (okolice)
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jack Zobacz posta
    Nie da się wykluczyć autopodnoszenia, gdy aparat pracuje w trybie ekspozycji AUTO. Trzeba ustawić cokolwiek innego, niż AUTO i tryby tematyczne.
    Jack
    Jeżeli lampa (dedykowana-sprawna) jest założona i włączona w żadnym ustawieniu nie będzie się sama podnosiła. Jak ją wyłączy, tak, ale nie przy włączonej. Sprawdzałem z moim Metzem.
    ...dobra puszka, nigdy nie jest zła. Oly E-510 z Metzem 48AF-1.Do tego Nikon D7000 i D5100, Nikon SB600, Sunpak PZ5000AF i jeszcze trochę innego sprzetu.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    1. czy Tumax błyska ?
    - jeśli tak, to coś jest nie tak z ustawieniami w aparacie, bądź kupiłeś lampę niededykowaną do Olka.
    - jeśli nie błyska, a błyska wbudowane to też są dwie możliwości. Albo styki z lampy nie stykają (dość częsta wada Tumaxów, powyciągaj je lekko pincetą), lub jak w podpunkcie pierwszym masz lampę niededykowaną bez styku centralnego.

2. Jeśli zaś chodzi o makro, to spokojnie sobie poradzisz z tą lampą, jedyne co trzeba zrobić to specjalny odbłyśnik który rozproszy światło i uczyni je bardziej miękkim oraz skieruje je na obiekt przed obiektywem.
    Ostatnio edytowane przez dzemski ; 11.10.08 o 09:56

Awatar Damiano316
    Mieszka w
    Czę100chowa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Ktoś kto napisał że lampa z body wyskakuje tylko w trybie AUTO miał racje właśnie przetestowałem to na innych trybach, czyli nie ma możliwości żeby nie wyskakiwała w trybie AUTO ?

@dzemski

Lampka z Tumaxa dedykowana do Olka, styki stykają lecz czasami lampa nie wsuwa sie do konca na sanki ale to nic.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Damiano316 Zobacz posta
    ...czyli nie ma możliwości żeby nie wyskakiwała w trybie AUTO ?
    Auto to tryb wszystkorobiącyzaciebie... Dla tych, którzy chcą, aby o wszystkim decydował za nich aparat. Jeśli Ty chcesz zadecydować o czymś samemu - choćby tylko o tym, kiedy ma się podnieść lampa - naturalne jest, że nie powinieneś używać trybu auto. Masz do tego inne automatyczne (P) i półautomatyczne tryby (A i S) lub manualny (M).