Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: skaza na obiektywie C-5050

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

skaza na obiektywie C-5050

Witam.

Mam niewielką skazę w centrum obiektywu.
    W zasadzie mi nie przeszkadza, ale od jakiegoś czasu zaczynam robić chyba coraz lepsze zdjęcia i zdarza się, że taki babol daje niestrą plamę. Szczególnie w ostrym słońcu.
    Zastanawiam się co z tym fantem zrobić.
    Oprócz wymiany obiektywu (ciekawe ile to kosztuje) przyszło mi do głowy, żeby kupić np. polara, albo filtr UV, czy jakąś soczewkę (najchętniej zwiększającą kąt).
    Czy takie rozwiązanie moze pomóc?

pozdrawiam
    Andrzej

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Wymiana obiektywu do spory koszt i malo kto sie na to decyduje w serwisie. Ten paproch musi byc spory, jesli widac go na zdjeciu, szczegolnie poteguje sie na sloncu gdzie sprzyja zalamaniu promieni swietlnych. Generalnie UV czy polar nie wiele tu pomoga - tak mi sie wydaje. Musialbys sprawdzic czy jest to jakies zanieczyszczenie w obiektywie czy uszkodzenie typu przetarcie soczewki lub powlok ochronnych.

Moje pytanie: Odpisales mi na moje zapytanie odnosnie upgrade. Interesuje mnie twoje spostrzezenie na temat poprawy dzialania aparatu czy zauwazyles jakies korzysci?

Medieval

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    To na pewno nie jest paproch. Na obiektywie widać przytarcie.

Upgrade robiłem tylko z tego powodu, że przy wielopunktowym pomiarze światła i np. braketingu czasem zawieszał mi się aparat. Nowy soft załatwił tę sprawę. Innych uwag nie mam.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    A czy zauwazyles wczesniej taka sytuacje ze przy wielopunktowym pomiarze. Kierujac pierwszy punkt pomiaru na bardzo jasny (f4 1/800 lub 1/1000 i adkwatne ustawienia dla tej kombinacji dla innych przysłon), naciskam AEL i zamiast kropki na środku skali sygnalizujacej pierwszy pomiar od razu pojawia się czerwona strzałka przy +. Następne pomiary na innych ciemniejszych fragmentach kadru pojawiaja sie jako kropki na skali. Nic mi sie nie zawiesza ale zastanawia mnie czy jest ok. Druga kwestia to przy AF w trybie spot w slabych warunkach oswietleniowych AF gubi sie ale ostrzac to samo miejsce w trybie AF iESP aparat pokazuje ze jest zlapana ostrosc. Moj firmware to v79. Prosze o twoja opinie.

Odnosnie twojego obiektywu jesli to przetarcie to wspolczoje. Z tego co sie orientuje to w euro-colorze wymieniaja cały obiektyw. Kiedys ktos zadawal im podobne pytanie na ich stronie. Koles mial zarysowana przednia soczewke. Proponowali wymiane calego obiektywu - odplatnie.

Medieval

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    http://republika.pl/fotki_moje/index.html

poczytaj o tym tutaj. Gość świetnie całą sprawę opisał. właśnie w tym trybie, przy takich ustawieniach aparat mi się wieszał.

masz jakiś namiar na tych gości, którzy wymieniają obiektywy? dowiem się co i jak.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Przegladalem ta stronke. U mnie sprawa jest podobna tylko przy samym wyborze punktu (jesli jest bardzo jasny),ale pozniej nic mi sie nie zawiesza wszytko dziala niby ok. Gdy zaczynam robic pomiar od ciemniejszego punktu to nic takiego sie nie dzieje.

Mam mala prosbe czy moglbys (jesli masz mozliwosc) wlaczyc pomiar wielpunktowy skierowac aparat na jasbe niebo i wykonac na nim pierwszy pomiar (sprawdz czy przy f4 masz wartosci 1/800, 1/1000), nacisnij AEL i zobacz czy zrobi ci kropke nasrodku skali czy od razu czerwona strzalek z prawej strony przy "+". Bede wdzieczny za info.

Odnośnie wymiany obiektywu to w Polsce zajmuje sie tym firma Euro-Color tel do serwisu: (22) 3346605. Tam mozesz zapytac sie jak najoptymalniej rozwiazac twoj problem.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dzięki za info.

Co do twojej prośby. Chętnie to zrobię jak tylko pogoda sie poprawi, bo od wczoraj cały czas leje.