Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456
Pokaż wyniki od 51 do 56 z 56

Wątek: Obiektyw jaśniejszy, czy warto dla amatora?

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Jeśli masz kasę, to się nie zastanawiaj, 14-54 jest warte swej ceny. A co do reszty, to dopiero początek Twej drogi. Poczytaj sobie coś o fotografii
    /*...................*/
    /* ...........................*/

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez chomsky Zobacz posta
    "Jak kogos stac..."- jak fajnie, ze zrozumiales przeslanie, jak zwykle zreszta. "jak kogos stac..."- znakomite.
    Nie widzę nic złego w tym ze ludzie chcą mieć super sprzęt nie koniecznie posiadając zacięcie fotograficzne.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fiszaj Zobacz posta
    Oczywiście to nie ma być arcydzieło. To utrwalenie moich wspomnień ale zależy mi na tym żeby nie popełniać podstawowych błędów.
    Jednym z najbardziej podstawowych bledow je myslenie, ze to sprzet nas ogranicza i ze to dzieki niemu cos jest nie tak. A przeciez mozesz zalozyc ze nie wymieniasz sprzetu a dodatkowymi dzialaniami wspomagasz go i osiagasz takie same rezultaty ( czesto znacznie lepsze) niz kupujac ten lepszy sprzet. Nie ulego watpliwosci, ze najlepiej byloby miec ten wymarzony. Tylko po co? Czemu mialby sluzyc?
    Wiem, ze ograniczenia, czesto duze wywoluja kreatywnosc. W czasach manualnych analogow np. wykonywano wszelkie fotki dzieki "sztuczkom". Dla przykladu aparat nie mial funkcji wielokrotnej ekspozycji tej samej klatki a i tak sie to robilo.
    Wiesz o tym, ze fotografia to "malowanie swiatlem" i ze to swiatlo spelnia w fotografii podstawowa i najwazniejsza role. Nie korpusy, szkla, lampy, czy statywy, tylko swiatlko. Fajna fotka musi miec to fajne swiatlo. Nie sadze by sie to dalo na dluzsza mete uzyskac siedzac na wersalce i sledzac zabawy pociech w pokoju. Po setce zdjec bedziesz mial dosc. Znudzisz sie. Wszystko bedzie takie samo.
    Dodatkowo wyjscie z domu da Ci wiele innych radosci. Poznasz swiat, ludzi, nawiazesz znajomosc. Nauczysz sie postrzegania. Fajna sprawa.
    Czesc.Ch.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Nie widzę nic złego w tym ze ludzie chcą mieć super sprzęt nie koniecznie posiadając zacięcie fotograficzne.
    Oczywiscie, ze nie ma w tym nic zlego. Tylko po co kupowac 18 kolowa ciezarowke, jesli wozi sie tylko zone i dzieci w niedziele do kosciola?
    Czesc.Ch.
    Ostatnio edytowane przez chomsky ; 7.10.08 o 17:09 Powód: Automatyczne scalenie postów

qbic
    Gość
    Oczywiscie, ze nie ma w tym nic zlego. Tylko po co kupowac 18 kolowa ciezarowke, jesli wozi sie tylko zone i dzieci w niedziele do kosciola?
    Zotanmy przy obiektywach bo na ciężarówkach i dzieciach się nie znam zazwyczaj jest tak ze im więcej kasy na coś wydasz tym są lepsze rezultaty nawet jak nie umiesz robić zdjęć...
    Jednym z najbardziej podstawowych bledow je myslenie, ze to sprzet nas ogranicza i ze to dzieki niemu cos jest nie tak.
    W (pi*drzwi) 95% przypadków masz racje.
    Ostatnio edytowane przez qbic ; 7.10.08 o 17:18 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    [QUOTE=qbic;234300]Zotanmy przy obiektywach bo na ciężarówkach i dzieciach się nie znam zazwyczaj jest tak ze im więcej kasy na coś wydasz tym są lepsze rezultaty nawet jak nie umiesz robić zdjęć...

To prawda, drogi sprzet jest lepszy, lepiej wykonany, rzadziej sie psuje, czesto jest po prostu ladniejszy, taki "pewny".
    Tylko po co? Zaganiamy sie nawzajem i napedzamy do zakupow, tak naprawde czesto ( nie zawsze) bez potrzeby. Zachecam by kase przeznaczyc na wyjazdy. Nocleg w Strzebowiskach ( miedzy Cisna a Wetlina) to tylko 30 zl w fajnym domu- gospodarstwo agroturystyczne. A jakie widoki na Smerek!! Od switu do zmierzchu.
    czesc.Ch.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    A jakie widoki na Smerek!! Od switu do zmierzchu.
    czesc.Ch.
    mówi się smrek
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||