Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 56

Wątek: Obiektyw jaśniejszy, czy warto dla amatora?

Awatar fiszaj
    Mieszka w
    Suwałki
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Obiektyw jaśniejszy, czy warto dla amatora?

Witam.

Nabyłem niedawno e-420 z kitowym 14-42. Zależało mi na niezłym aparacie ale małym i "łatwym". Po paru tygodniach używania czuję, że ten obiektyw jest za ciemny. Zdjęcia cykam przeważnie rodzinie i często w mieszkaniu. Mam zewnętrzną lampę ale z tym obiektywem muszę używać jej nawet w bardzo jasne dni (w mieszkaniu) a lampa wygodna też nie jest. I oto pytanie:
    Czy zakup Zuiko Digital 14-54mm 1:2.8-3.5 pozwoli robić nieporuszone zdjęcia bez lampy w mieszkaniu, czy w ogóle jako amator odczuje różnicę w jasności?
    Czy może jeżeli już wybrałem małego e-420 to konsekwentnie wybrać Zuiko Digital 25mm 1:2.8?
    Podkreślam, że fotografuje tylko rodzinę (ruchliwe dziecko) i częściej we wnętrzach niż w plenerze.

dinx6
    Gość
    Do wnętrz światełko 2.8 często nie starcza, ale różnicę w stosunku do starego kita odczujesz kolosalną. Szybkość, precyzja AF w 14-54 to bardzo mocne strony tego obiektywu. Naleśnik jest fajny, ale może Cię ograniczać (ogniskowa). Z kolei ZD50mm nie nadaje się do fotografowania ruchliwego szkraba, choć światło by się przydało. Ja bym na Twoim miejscu nabył 14-54, na długim końcu dostaniesz to, co teraz masz na krótkim.

Awatar fiszaj
    Mieszka w
    Suwałki
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Właśnie na kolosalnej różnicy mi zależy (za umiarkowaną cenę ) leica jest za droga, sigma ma podobno sporo wad , a szeroki kąt w mieszkaniu jest chyba niebędny.
    Ostatnio edytowane przez fiszaj ; 3.10.08 o 09:57

dinx6
    Gość
    Sigma ma lepsze światło, ale częściej zawodzi, poza tym chcesz focić w domu, a 30mm (ekwiwalent 60) to nie jest wcale szeroko. W tym względzie nie widzę innej opcji jak tylko 14-54. będziesz zadowolony.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar wujek.samo.h
    Mieszka w
    Lublin, Poland, Poland
    Siła reputacji
    42
    Moja galeria
    Dla 14-54 warto wejść w system. Szkło kultowe. Czy jest różnica między 2.8 a 3.5 - moim subiektywnym zdaniem jest, jak po 7 latach zmieniałem Nikona F65 z kitem 28-80/3.5-5.6 jak podpiąłem ZD 14-54 do 510tki - nie mogłem uwierzyć, że w aparacie amatorskim może być tak jasno.

Czy wystarczy do fotografowania wnętrz? - jak będzie dobre światło powinno dać radę. Natomiast przy gorszych warunkach tylko lampa albo zwiększanie czułości. Wbudowana lampa potrafi zepsuć zdjęcie, a wyższe czułości amatorskich Olympusów szumią.
    MK

Awatar fiszaj
    Mieszka w
    Suwałki
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Nie wiem czy się nie mylę ale przy jaśniejszym obiektywie lampa (używam zewnętrznej odbitej od sufitu) będzie mogła błyskać słabiej i to też pozytywnie wpłynie na zdjęcie?

Czy jeżeli jestem zmuszony błyskać fleszem to jasny obiektyw jest mi zbędny?

Oczywiście nie wahałbym się ani sekundy gdyby nie to, że za 14-54 zapłacę drugie tyle co za mój obecny zestaw

@ Baudolino, jestem z Suwałk.
    Ostatnio edytowane przez fiszaj ; 3.10.08 o 10:24

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    sigma 30 - 1300 zł
    leica 25 - 3000 zł
    stosunek cena/jakość zdecydowanie dla sigmy.
    14-54 - zdecydowanie warto, rewelacyjne szkło i świetny zakres zooma. Powiedziałbym nawet, że za tanie na to co oferuje. Radzę kupić, a jak możesz ściągnąć ze stanów to zapłacisz ok. 900 zł.

Acha i sigma u mnie nie mydli, chyba, że robię pod światło, ale wtedy to rzadko co nie mydli

Dobre szkło kosztuje w każdym systemie.
    Ostatnio edytowane przez dzemski ; 3.10.08 o 10:23

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dinx6 Zobacz posta
    Z kolei ZD50mm nie nadaje się do fotografowania ruchliwego szkraba, choć światło by się przydało.
    Czemu nie?! No jeszcze powiedz, że jest za wolny, to normalnie pójdę zdjęcia w ruchu nim porobić

Cytat Zamieszczone przez fiszaj Zobacz posta
    Czy może jeżeli już wybrałem małego e-420 to konsekwentnie wybrać Zuiko Digital 25mm 1:2.8?
    Ustaw w kicie 25mm, odczytaj przysłonę, czas naświetlania i iso. Możesz sobie wyliczyć, ile byś zyskał z 25/2.8, ale od razu mówię, że to niewiele... Może 1EV, ale to maksymalnie... To niedużo...

Właśnie na kolosalnej różnicy mi zależy (za umiarkowaną cenę ) leica jest za droga, sigma ma podobno sporo wad , a szeroki kąt w mieszkaniu jest chyba niebędny.
    Niestety tak się nie da...

Szeroki kąt - co kto lubi

Wady Sigmy - kupuj osobiście, sprawdź przed, czy ostrzy i czy dobrze ostrzy ;p [w punkt, a nie za/przed/w bok :/].

Ja bym wzięła 30/1.4 lub 50/2. 50tka jest fajna, bo nie musisz tak blisko podchodzic do dziecka. Co kto lubi... Roznica miedzy kitem a 50/30 jest ogromna. 14-54 nie mam i miec nie bede, bo wlasnie, mam 50&30&kit.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Nie wiem czy się nie mylę ale przy jaśniejszym obiektywie lampa (używam zewnętrznej odbitej od sufitu) będzie mogła błyskać słabiej i to też pozytywnie wpłynie na zdjęcie?

Czy jeżeli jestem zmuszony błyskać fleszem to jasny obiektyw jest mi zbędny?
    Zalezy jak jasny. Poza tym, blyskanie lampą to nie tylko +światlo, to takze -kontrasty i -rozpietosc tonalna.

Ja uzywam w domu flasha odbitego od sufitu, bo bardzo ladnie swiatlo wyrownuje.
    Ostatnio edytowane przez dog_master ; 3.10.08 o 10:28 Powód: Automatyczne scalenie postów
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

dinx6
    Gość
    fiszaj- zapomnij o używaniu wbudowanej lampy. chyba, ze chcesz osiągać efekty jak z kompakta, tylko po co wtedy mieć lustro? doświetlanie lampą ma sens, ale nie na wprost. odbicie od sufitu, ściany pozwoli Ci uzyskać plastyczne światełko, walenie po oczach zrujnuje robotę najlepszego nawet słoika. dozbieraj kasy, sprzedaj kita i kup 14-54.

niestety, wejście w system lustra kosztuje, z czasem coraz więcej- o czym sam regularnie się przekonuję jeśli nie zamierzasz rozwijać szklarni a chcesz robić dobre technicznie zdjęcia, sprzedaj lustro i kup dobrego kompakta.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez dog_master Zobacz posta
    Czemu nie?! No jeszcze powiedz, że jest za wolny, to normalnie pójdę zdjęcia w ruchu nim porobić
    akurat w tej kwestii mam spore doświadczenie. zapewniam Cię, że na ruchliwe dziecko to jest zbyt wolne szkło, nawet z E3. nie twierdzę, że nie da się nim zrobić dobrego zdjęcia, ale odsetek nieudanych wskazuje, że ZD50mm jest raczej słabo predysponowane do akcji.
    Ostatnio edytowane przez dinx6 ; 3.10.08 o 10:36 Powód: Automatyczne scalenie postów

Awatar fiszaj
    Mieszka w
    Suwałki
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dinx6 Zobacz posta
    fiszaj- zapomnij o używaniu wbudowanej lampy
    Wspominałem już, używam zewnętrznej (Metz 45 ) odbitej od sufitu i daje to ładne efekty problemy mam tylko z robieniem zdjęć wertykalnie, raz że trzeba szybko obrócić lampę, dwa nie daje to takiego efektu jak przy horyzontalnie ustawionym aparacie (ciężko mi trafić z odbiciem). No i w domu mam czasem tak widno, że aż mnie krew zalewa bo czuje że brakuje mi tyci żeby zrobić nie poruszone zdjęcie (czasem się udaje).

Cytat Zamieszczone przez dog_master Zobacz posta
    Ustaw w kicie 25mm, odczytaj przysłonę, czas naświetlania i iso. Możesz sobie wyliczyć, ile byś zyskał z 25/2.8, ale od razu mówię, że to niewiele... Może 1EV, ale to maksymalnie... To niedużo...

Ja bym wzięła 30/1.4 lub 50/2. 50tka jest fajna, bo nie musisz tak blisko podchodzic do dziecka.
    Tak właśnie się boje, że 1EV nawet 2EV to mniej niż potrzebuje.

Sigma 30 wydawała mi się idealna, ustawiłem sobie zooma na 30 i całkiem wygodnie się poruszałem po mieszkaniu (poprzednio miałem kompakt i w ogóle nie używałem zoomowania ze względu na drastyczny spadek jakości zdjęć) ale... Na optyczne.pl piszą, że ona ostrzy dobrze dopiero z przymknietą przysłoną, zamieszczone zdjęcie wzornika przy 1,4 jest poprostu odstraszające/tragiczne/niedoprzyjęcia.

Leica tak ale używana jak się trafi za rozsądną (dla mnie) cenę.

Wielkie dzięki za wszytkie podpowiedzi, jestem zszkokwany zainteresowaniem i szykością. Będę polował na dobre ofert i może w przyszłości zdobede i 14-54 i jakieś 30/1,4.