Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: 500 mm do 4/3

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    A czy nie lepiej poprzez M42 podpiąć się do porządnego teleskopu zwierciadlanego pół metra średnicy i sobie kraterki oglądasz....
    /*...................*/
    /* ...........................*/

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Plumek
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Nie no - po co od razu teleskop? Wystarczy Sigma 50-500 za 4 tysiaki...

Swoje fotki wrzucam na Insta

Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Za 2-3tyś masz teleskop z ogniskową o wiele większą
    /*...................*/

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Plumek, masz jakiś obiektyw pod m42? Jak tak to zamontuj sobie, ustaw przysłonę na f/8 i spróbuj ostrzyć. Jeśli Ci się uda, możesz kupować i ćwiczyć.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Plumek
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zibi1303 Zobacz posta
    Za 2-3tyś masz teleskop z ogniskową o wiele większą
    Super sprawa! Tylko te pół metra średnicy mnie przeraża
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Plumek, masz jakiś obiektyw pod m42? Jak tak to zamontuj sobie, ustaw przysłonę na f/8 i spróbuj ostrzyć. Jeśli Ci się uda, możesz kupować i ćwiczyć.
    No kiedyś miałam... Ćwiczyłam różne takie.

Pisałam też o lustrzanej pięćsetce ze światłem 6,3 - coście się tak uparli na to f/8?
    O tym obiektywie nawet nie myślę - zwyczajnie z lenistwa - po prostu chciałam raczej znaleźć kogoś, kto się nim posługuje i nawet może pokaże jakieś zdjecia nim zrobione. Dobas się przyznał, że ma. Może zapoda jakiegoś linka do fotek zrobionych swoim zwierciadłem?
    Ostatnio edytowane przez Plumek ; 3.10.08 o 00:37 Powód: Automatyczne scalenie postów

Swoje fotki wrzucam na Insta

Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Powiem tak, nie pamiętam dokładne średnicy , bo nie mierzyłem i byłem po paru głębszych , a oko to było tylko 30-40 cm średnicy lustro ale trochę mnie ruszyło jak zobaczyłem kawałek tarczy księżyca. Chyba z 15% tarczy się mieściło w kadrze. Kratery to już nie były kropki a wielkie pierścienie z cieniami itd. Robi to wrażenie. To się potęguje jak złapiesz Mgławice albo galaktyki. Tam gama kolorów potrafi być oszałamiająca. Obiektyw zazwyczaj służy do innych celów dlatego będzie droższy. Poza tym technologia luster jest tańsza i na krótką metę. Obiektyw dziesiątki lat zachowa swoje właściwości, a lustro nie
    /*...................*/

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    mam podobne 500mm nowe i bede niedlugo sie pozbywal-dam znac pojutrze-wystawie na aukcje na alledrogo. jak jest swiatlo, to faktycznie nie ma problemu. ale troche praktyki i dobre oczki sie przydadza
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

| OlyJedi
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Plumek Zobacz posta
    Tak se przeglądałam Allegro i wypatrzyłam taką rurę: http://www.allegro.pl/item448407710_..._3_okazja.html

Miał to ktoś już w rękach? A może ma zamiar przetestować?
    Na Twoim miejscu poszukałbym w necie więcej sampli z tego obiektywu. To, co pokazuje sprzedający nie powala, a przypuszczam, że wybrał najlepsze zdjęcie, jakie miał. Może się okazać, że powiększenie cropa z foty zrobionej np. ZD 70-300 da lepszą jakość obrazu niż to, co wychodzi bezpośrednio z tej rury.
    Poza tym tanie szkła (zresztą nie tylko) zachowują się zazwyczaj lepiej dopiero po przymknięciu i może się okazać, że masz użyteczne dopiero F11 lub F16.
    Do tego wszystkiego prawie gwarantowane mydło i aberracja chromatyczna.

PS: Szukając informacji na temat tego obiektywu spróbuj też nazw Danubia i Beroflex - podobno to szkło występuje też pod takimi nazwami (i nie tylko).
    Ostatnio edytowane przez hijacintus ; 3.10.08 o 11:56 Powód: poprawka

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Tez polecam danubie, leciutka jest wiec nie trzeba zlomu nosic, a zdjecia przyzwoite da sie zrobic Aberracje w takich tele sa i beda i sie trzeba przyzwyczaic (lustra nie maja tego problemu ale maja inne), mozna przymykac ale w tym wypadku do 11 max po pozniej juz nic nie bedzie widac. I wez pod uwage ze 500/8 potrzebuje bardzo krotkich czasow zeby nie poruszyc, wiec jak Ci nie podoba sie iso 800+ to bym sie jeszcze zastanowil. Moze zamiast tego cos krotszego? Np znany i lubiany fotosnajper 300/4.5. 500/8 ogladalem, ale nie kupilem, statyw potrzebny i to porzadny, z reki marne szanse w innych niz baaardzo sloneczne warunkach.
    4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów