Ostatni wyjazd na Konwencję Tatuażu do Londynu natchnął mnie do naskrobania paru uwag które być może będą wskazówką i przestrogą dla innych . Utracone chwile niestety nie dają się odtworzyć - mądry polak po szkodzie . Posiadam mianowicie E-510 + 14-54 +50macro +40-150te nowsze z kita + fl50 prawie 30 GB w kartach .
W lutym zakupiłem dodatkową baterię na allegro ( max cell ) pojemność 3800mAh, trzymała długo -włożona do aparatu była nie do odróżnienia od oryginalnej . Myślałem o zakupie gripa , ale dałem sobie z tym spokój bo i po jaką cholerę mając dwie dobre baterie- przetestowane itd . Przed wyjazdem baterie załadowałem i w sobotni wieczór oryginalny Olympusowski Blm-1 jest wyładowany , a max cell stracił pojemnośc i nie dawał się naładować . Cóż za niefart , szukanie wolnego kontaktu i ładowanie baterii . Dobrze choć ,ze miałem mju 1030 którym tez przecież mozna fotkę cyknąć - może nie tak "profesjonalnie" ale zawsze coś . Nową baterię dziś odebrałem z poczty ( firma która sprzedała mi starą bez problemu ją wymieniła ) Konkluzja nie warto oszczędzać , jak się to mówi lepiej dzwigać niż się ścigać . Czeka mnie zakup oryginalnej baterii BLM-1 , szczerze myślę o dwóch . Myślę takze na poważnie o gripie koniecznie z koszykiem na baterie AA - mam dwa komplety Eneloopów do Fl-ki i w razie czego można je wykorzystac .
Na szczęście posłuchałem rady Dziadka , by kupić od razu Fl-50 a nie Fl-36 , poradził mi to właśnie po tym jak wytłumaczyłem w jakich warunkach będę jej używał - duze hale dosyć ciemne wnętrza . Dziadek dziękuje za pomoc .
Następna sprawa dylemat ( a właściwie juz chyba przesądzona sprawa ) OBIEKTYW do takich zastosowań , niestety 14-54 za wąski jest ( ciasne pomieszczenia , boksy .Myślę więc o zakupie czegoś szerszego , pytanie brzmi czy warto oszczedzać i zrobić szybki zakup np zuiko 11-22 ( dublujemy większość ogniskowych i mamy troszkę szerzej ) lub zuiko 9-18 ( mamy jeszcze szerzej i znów dublujemy pewien zakres ogniskowych ) . CZy - ku temu się skłaniam- zakup zuiko 7-14 ? Mam mozliwość zakupić go w stanach ale to i tak niezła sumka .
Karty pamięci mam różniaste od starej 1Gb ultry II Sandisk, PQI 4 GB x 2 po nowe Sandisk Extreme III 8 GB . te ostatnie zapragnąłem zakupić za pośrednictwem allegro po mozliwie najnizszej cenie i tu znów niespodzianka , zakupiłem dwie (po 125 pln + przesyłka) ,już po zakupie proszę o faktórę VAT i tu dowiaduję się ,że karty sprzedaje osoba prywatna -a sprzedawała ich 30 sztuk . Po trzech dniech kurier przynosi karty -po krótkich oględzinach musiałem stwierdzić ,że są nieoryginalne ( brak numerów na samej karcie tandetne nalepki i w końcu sama karta która rozwarstwiała się . Szybki kurs do MM -zakup kart był czwartek- w piątek lecę na konwent do Londynu . Karty panu cwaniaczkowi odesłałem czekam na pieniądze . Konkluzja - w MM zapłaciłem po 189 pln za karte a mogłem na allegro kupić od firmy za 149pln mogłem zaoszczedzić 80 pln a musiałem zapłacić więcej .
Mam nadzieję ,że ten tekst pomoże komuś w podjęciu decyzji ,a ja oczekuję od posiadaczy opini na temat obiektywów szerokokątnych .