Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: Dywagacje sprzętowe nie zawodowca - nie warto oszczędzać

Mieszka w
    radlin
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Dywagacje sprzętowe nie zawodowca - nie warto oszczędzać

Ostatni wyjazd na Konwencję Tatuażu do Londynu natchnął mnie do naskrobania paru uwag które być może będą wskazówką i przestrogą dla innych . Utracone chwile niestety nie dają się odtworzyć - mądry polak po szkodzie . Posiadam mianowicie E-510 + 14-54 +50macro +40-150te nowsze z kita + fl50 prawie 30 GB w kartach .
    W lutym zakupiłem dodatkową baterię na allegro ( max cell ) pojemność 3800mAh, trzymała długo -włożona do aparatu była nie do odróżnienia od oryginalnej . Myślałem o zakupie gripa , ale dałem sobie z tym spokój bo i po jaką cholerę mając dwie dobre baterie- przetestowane itd . Przed wyjazdem baterie załadowałem i w sobotni wieczór oryginalny Olympusowski Blm-1 jest wyładowany , a max cell stracił pojemnośc i nie dawał się naładować . Cóż za niefart , szukanie wolnego kontaktu i ładowanie baterii . Dobrze choć ,ze miałem mju 1030 którym tez przecież mozna fotkę cyknąć - może nie tak "profesjonalnie" ale zawsze coś . Nową baterię dziś odebrałem z poczty ( firma która sprzedała mi starą bez problemu ją wymieniła ) Konkluzja nie warto oszczędzać , jak się to mówi lepiej dzwigać niż się ścigać . Czeka mnie zakup oryginalnej baterii BLM-1 , szczerze myślę o dwóch . Myślę takze na poważnie o gripie koniecznie z koszykiem na baterie AA - mam dwa komplety Eneloopów do Fl-ki i w razie czego można je wykorzystac .
    Na szczęście posłuchałem rady Dziadka , by kupić od razu Fl-50 a nie Fl-36 , poradził mi to właśnie po tym jak wytłumaczyłem w jakich warunkach będę jej używał - duze hale dosyć ciemne wnętrza . Dziadek dziękuje za pomoc .
    Następna sprawa dylemat ( a właściwie juz chyba przesądzona sprawa ) OBIEKTYW do takich zastosowań , niestety 14-54 za wąski jest ( ciasne pomieszczenia , boksy .Myślę więc o zakupie czegoś szerszego , pytanie brzmi czy warto oszczedzać i zrobić szybki zakup np zuiko 11-22 ( dublujemy większość ogniskowych i mamy troszkę szerzej ) lub zuiko 9-18 ( mamy jeszcze szerzej i znów dublujemy pewien zakres ogniskowych ) . CZy - ku temu się skłaniam- zakup zuiko 7-14 ? Mam mozliwość zakupić go w stanach ale to i tak niezła sumka .
    Karty pamięci mam różniaste od starej 1Gb ultry II Sandisk, PQI 4 GB x 2 po nowe Sandisk Extreme III 8 GB . te ostatnie zapragnąłem zakupić za pośrednictwem allegro po mozliwie najnizszej cenie i tu znów niespodzianka , zakupiłem dwie (po 125 pln + przesyłka) ,już po zakupie proszę o faktórę VAT i tu dowiaduję się ,że karty sprzedaje osoba prywatna -a sprzedawała ich 30 sztuk . Po trzech dniech kurier przynosi karty -po krótkich oględzinach musiałem stwierdzić ,że są nieoryginalne ( brak numerów na samej karcie tandetne nalepki i w końcu sama karta która rozwarstwiała się . Szybki kurs do MM -zakup kart był czwartek- w piątek lecę na konwent do Londynu . Karty panu cwaniaczkowi odesłałem czekam na pieniądze . Konkluzja - w MM zapłaciłem po 189 pln za karte a mogłem na allegro kupić od firmy za 149pln mogłem zaoszczedzić 80 pln a musiałem zapłacić więcej .
    Mam nadzieję ,że ten tekst pomoże komuś w podjęciu decyzji ,a ja oczekuję od posiadaczy opini na temat obiektywów szerokokątnych .
    Ostatnio edytowane przez garnooh ; 2.10.08 o 19:21

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar paakayttaja
    Mieszka w
    Rybnik / Jyväskylä
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Stare, ślůnskie (i zapewne nie tylko) berania godajom, że bidok wżdy płaci dwa razy. Ale dobrze kombinujesz - wiesz już, co Cię ogranicza i szukasz wyjścia z tej sytuacji.
    Tuulan ja Tuulin tuulinen tuuli tuulee talvella täällä ja tuolla.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    9-18 a 7-14

Jedno jest pewne - 7-14 to absolutny killer, ale kosztuje...

Jak się bedzie iała sprawa z 9-18?

W sumie jeszcze nie wiadomo, nie jest solidnie przetestowany (może na zlocie będziemy go męczyc), jednak kupując go raczej nie ztracisz specjalnie - jak jakośc Cię nie zadowoli, to odsprzedasz - problemu z kupcem nie powinno byc.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar paakayttaja
    Mieszka w
    Rybnik / Jyväskylä
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Miałem 9-18 testować w ten weekend, ale wypadło mi coś wyższej rangi. Widziałem foteczki z tego obiektywu robione przez znajomą - całkiem nieźle.
    Tuulan ja Tuulin tuulinen tuuli tuulee talvella täällä ja tuolla.

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Mówisz o foceniu na halach, w świetle sztucznym , czasem ciemno, więc jasność obiektywu może mieć decydujący wpływ. Jednak tak samo szeroki kąt jest trudny do przecenienia. Dlatego wg mnie powinieneś wybierać pomiedzy 11-22 albo 7-14, to zależy od kasy. Jest tu gdzies pokazany obrazek ile widać przy jakiej ogniskowej. 7-14 mimo że niezajasny, jest niessamowicie szeroki, ale jest i kosztownym. Za to 11-22 bardzo jasny i niezła szerokość i cena przystępna. 9-18 to konstrucja tania - lowendowa ale i ciemna, zapewne AF tez nie zachwyci
    /*...................*/
    /* ...........................*/

pat.p
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez garnooh Zobacz posta
    Po trzech dniech kurier przynosi karty -po krótkich oględzinach musiałem stwierdzić ,że są nieoryginalne ( brak numerów na samej karcie tandetne nalepki i w końcu sama karta która rozwarstwiała się . Karty panu cwaniaczkowi odesłałem czekam na pieniądze . Konkluzja - w MM zapłaciłem po 189 pln za karte a mogłem na allegro kupić od firmy za 149pln mogłem zaoszczedzić 80 pln a musiałem zapłacić więcej .
    .
    Witaj.

Nie odpuszczaj fałszywych kart - na Allegro uznają Ci to na bank. Zgłoś "towar niezgodny z opisem" i nie odpuszczaj oszustowi.

Co do baterii - święte słowa. Ostatnio na fajnym plenerku (opactwo cystersów w Lądzie) - czerwony obrazek sygnalizujący koniec mocy wyprowadził mnie z równowagi i zabrał półtorej godziny pięknego, popołudniowego, złotego jak dukat i ciepłego jak piersi odaliski Ingresa światła...

Pozdrawiam
    Pat

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez pat.p Zobacz posta
    Nie odpuszczaj fałszywych kart - na Allegro uznają Ci to na bank. Zgłoś "towar niezgodny z opisem" i nie odpuszczaj oszustowi.
    Mylisz się - Allegro nic z tym nie zrobi.

| OlyJedi Awatar czmielek
    Mieszka w
    Sierakowice
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Jeżeli ktokolwiek miał 7-14 w łapkach to wie jakie zacne jest to szkło. Ja się zakochałem, a że nie mam az takiej kasy to czekam na okazje pomacania 9-18. Nie ma panny Marianny dobra i Marysia... so I hope

Mieszka w
    radlin
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Allegro nic z tym nie zrobi , pieniądze zostały zwrócone z wszystkimi moimi kosztami ( przesyłki ) nie jestem biegłym a nie mam czasy na użeranie się z policją i sądami .Jeśli ktoś sprzedaje 30 kart to mam prawo oczekiwać faktury vat ? Nie wystawiam mu także opini bo co mam mu napisać :
    - negatyw - negatyw zwrotny dla mnie
    - neutralny - za co ?
    - pozytyw - za to ,ze zwrócił pieniądze ?

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    negatyw za to, ze sprzedaje towar niezgodny z opisem. nawet jakby sprzedawal 31 sztuk, to nie ma takiego prawa, ktore by wymagalo wystawianie faktury.
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++