Wydaje mi się, że tak. To był jeden z testów jakie robiłem po dostaniu FL-50R z promocji. Ponieważ w domu miałem już FL-36, to chciałem zobaczyć, czy może będą ze sobą pracowały.
Z tego co pamiętam, to eksperyment się udał, ale dla pewności powtórzę go jeszcze dzisiaj wieczorem. Na razie siedzę w pracy i nie mam dostępu do sprzętu.
E-300 | 14-45 mm | 40-150 mm | Adapter 4/3 -> M42 | Helios-44M-4 (58 mm 1:2) | MIR-1W (37 mm 1:2.8 )
http://www.chrome.pl/status/opilka@chrome.pl/phpbb.gif
Ja już to ''obadałem'' można ją odpalic zwykłą FL-ką ale działa ona tylko w trybie auto lub manual, nie ma FP..;/ a szkoda( Trzeba lampkę z ''R'' właczyc w tryb sterowanie bezprzewodowego po czym tym samym przełącznikiem włączyc tryb '' SL'' auto lub manual) Kombinowałem z tym kiedyś ale nie działo mi to
Synchro jest tylko do 1/250 powyżej też błyska lecz mija się z migawką.
Ostatnio edytowane przez MicSzu ; 8.10.08 o 17:22
E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?
No i Metz dotarłłącznie z przesyłką 1100 zł -- teraz tylko nauczyć się obsługi i do dzieła -- jako początkujący muszę jednak przyznać, że jestem już bardzo zadowolony zdjęcia w pomieszczeniach są świetnie doświetlone i nie mam problemu z cieniami - wykonałem dopiero ok 30 zdjęć w większości to poruszające się szybko dziecko
![]()
Mam jeszcze jedno pytanie do posiadaczy jakich akumulatorów używacie --
włożyłem w tej chwili SONY 2500 mah - wystarcza to na 7-8 zdjęć w trybie serii po czym lampa musi mieć 2 sekundowe przerwy na ładowania między strzałami.
Ja używam Duracell 2500 i GP 2500. Te pierwsze starczają na ok 50 % dłużej. Nie robię zdjęć seryjnych ale ogólnie to starczają na ślub i pół weselicha. Dwa komplety na taką nocke wystarczają zupełnie.
Jakiego trybu używałeś TTL czy AUTO ?
mente et malleo
pierwsze zdjęcia wykonałem na auto sprawdzając ilość powtórzeń - potem ręcznie ustawiałem no i TTL także wypróbowałem - to były pierwsze zdjęcia jedno jest w galerii - zrobiłem je w bardzo kiepsko oświetlonym pomieszczeniu,w sobotę jestem umówiony z modelką na sesję w starych kamienicach i na starym rynku - więc w mało doświetlonych kamienicach na pewno użyję metz-a do soboty muszę opanować wszystkie możliwości aby nie dać ciałana pewno podzielę się spostrzeżeniami i wykonanymi zdjęciami
fotografią zajmuję się naprawdę krótko wiele pojęć które pojawiają się na forum które zresztą namiętnie przeglądam ucząc się od was jest dla mnie mało zrozumiałe wtedy szybko wyszukiwarka i bach kolejne pojęcie w głowie -- na razie cieszę się z tego że fotografuję i a jeszcze bardziej, że ludzie mi ufają na tyle, że chcą abym robił im zdjęcia - dlatego decyzja o zakupie lampy - następny krok to jakiś sensowny obiektyw![]()
Ostatnio edytowane przez MADNESS ; 9.10.08 o 08:21 Powód: Automatyczne scalenie postów
Czy masz ver 2.0 firmware w lampce?
mente et malleo
na pewno tak - sprawdziłem bo na forum wcześniej czytałem, że istotna jest ta aktualizacja - ucieszył mnie fakt że przesłana lampka już ją posiadała - jak wrócę do domu zamierzam dziś spędzić nad nią sporo czasu - do soboty dwa popołudnia![]()
niestety FL50R nie miałem w rękach co do Metz-a jak wspomniałem po niedzieli będę mógł pokazać co udało się mi wykonać i z jakiem efektem - wtedy też napisze jak współgrała z aparatem - może jakieś plusy i minusy o ile będą te drugiew tej chwili mam ją od kilkunastu godzin a jak mówiłem początkujący ze mnie człek