Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Wątek: METZ 58 AF1 a E-510

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Słoń Zobacz posta
    Wydaje mi się, że w systemie Olympusa nie istnieje pojęcie lampy master. Mam w domu FL-50R i FL36 (nie R). Ustawiałem 50-tkę jako zdalną, a 36-tkę wsuwałem w sanki aparatu i ustawiałem na niej zwykły tryb TTL. Lampy bardzo ładnie razem błyskały i nie prześwietlały ekspozycji.
    Jesteś pewny tego co piszesz? czy ja nie rozumiem? działa xD bardzo ciekawe..jednak FL50R ma fotocelę...
    Ostatnio edytowane przez MicSzu ; 8.10.08 o 17:09
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MicSzu Zobacz posta
    Jesteś pewny tego co piszesz? czy ja nie rozumiem? Działa nie wiedizałem xD
    Wydaje mi się, że tak. To był jeden z testów jakie robiłem po dostaniu FL-50R z promocji. Ponieważ w domu miałem już FL-36, to chciałem zobaczyć, czy może będą ze sobą pracowały.
    Z tego co pamiętam, to eksperyment się udał, ale dla pewności powtórzę go jeszcze dzisiaj wieczorem. Na razie siedzę w pracy i nie mam dostępu do sprzętu.
    E-300 | 14-45 mm | 40-150 mm | Adapter 4/3 -> M42 | Helios-44M-4 (58 mm 1:2) | MIR-1W (37 mm 1:2.8 )
    http://www.chrome.pl/status/opilka@chrome.pl/phpbb.gif

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Ja już to ''obadałem'' można ją odpalic zwykłą FL-ką ale działa ona tylko w trybie auto lub manual, nie ma FP..;/ a szkoda ( Trzeba lampkę z ''R'' właczyc w tryb sterowanie bezprzewodowego po czym tym samym przełącznikiem włączyc tryb '' SL'' auto lub manual) Kombinowałem z tym kiedyś ale nie działo mi to Synchro jest tylko do 1/250 powyżej też błyska lecz mija się z migawką.
    Ostatnio edytowane przez MicSzu ; 8.10.08 o 17:22
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar MADNESS
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    No i Metz dotarł łącznie z przesyłką 1100 zł -- teraz tylko nauczyć się obsługi i do dzieła -- jako początkujący muszę jednak przyznać, że jestem już bardzo zadowolony zdjęcia w pomieszczeniach są świetnie doświetlone i nie mam problemu z cieniami - wykonałem dopiero ok 30 zdjęć w większości to poruszające się szybko dziecko

Mam jeszcze jedno pytanie do posiadaczy jakich akumulatorów używacie --
    włożyłem w tej chwili SONY 2500 mah - wystarcza to na 7-8 zdjęć w trybie serii po czym lampa musi mieć 2 sekundowe przerwy na ładowania między strzałami.

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Ja używam Duracell 2500 i GP 2500. Te pierwsze starczają na ok 50 % dłużej. Nie robię zdjęć seryjnych ale ogólnie to starczają na ślub i pół weselicha. Dwa komplety na taką nocke wystarczają zupełnie.
    Jakiego trybu używałeś TTL czy AUTO ?
    mente et malleo

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    pierwsze zdjęcia wykonałem na auto sprawdzając ilość powtórzeń - potem ręcznie ustawiałem no i TTL także wypróbowałem - to były pierwsze zdjęcia jedno jest w galerii - zrobiłem je w bardzo kiepsko oświetlonym pomieszczeniu,w sobotę jestem umówiony z modelką na sesję w starych kamienicach i na starym rynku - więc w mało doświetlonych kamienicach na pewno użyję metz-a do soboty muszę opanować wszystkie możliwości aby nie dać ciała na pewno podzielę się spostrzeżeniami i wykonanymi zdjęciami

fotografią zajmuję się naprawdę krótko wiele pojęć które pojawiają się na forum które zresztą namiętnie przeglądam ucząc się od was jest dla mnie mało zrozumiałe wtedy szybko wyszukiwarka i bach kolejne pojęcie w głowie -- na razie cieszę się z tego że fotografuję i a jeszcze bardziej, że ludzie mi ufają na tyle, że chcą abym robił im zdjęcia - dlatego decyzja o zakupie lampy - następny krok to jakiś sensowny obiektyw
    Ostatnio edytowane przez MADNESS ; 9.10.08 o 08:21 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Czy masz ver 2.0 firmware w lampce?
    mente et malleo

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    na pewno tak - sprawdziłem bo na forum wcześniej czytałem, że istotna jest ta aktualizacja - ucieszył mnie fakt że przesłana lampka już ją posiadała - jak wrócę do domu zamierzam dziś spędzić nad nią sporo czasu - do soboty dwa popołudnia

| OlyJedi Awatar sam13
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez pol189 Zobacz posta
    Spotkaj się z posiadaczami tych lamp. Popatrz, pomacaj, zrób kilka zdjęć i sam zdecyduj!
    .
    No właśnei jedną już "macałem" tzn. FL50R i bardzo mi się spodobała ale jeszcze - zanim kupie nową lampę - chciałbym sprawdzić tego Metza lub zasiegnąć opini tego co miał obie i ma porównanie

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    niestety FL50R nie miałem w rękach co do Metz-a jak wspomniałem po niedzieli będę mógł pokazać co udało się mi wykonać i z jakiem efektem - wtedy też napisze jak współgrała z aparatem - może jakieś plusy i minusy o ile będą te drugie w tej chwili mam ją od kilkunastu godzin a jak mówiłem początkujący ze mnie człek