Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Wątek: METZ 58 AF1 a E-510

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez salvadhor Zobacz posta

A czy poradzisz sobie z taką lampą... Jak nie kupisz i nie nauczysz się z niej korzystać, to sobie nie poradzisz
    Madre slowa.
    Chociaz z wlasnego doswiadczenia troche mi inaczej wychodzi.Znajomi caly czas mi mowili:Ucz sie jezyka obcego(DE) latwiej o prace,kontakty i latwiej ogolnie.Jeszcze dobrze jezyka nie poznalem,a juz pracowalem.Nauki nie zaprzestalem.Teraz juz na rencie i jak ten duren z jezykim obcym zostalem-chyba niepotrzebnie sie uczylem,bo praca juz mi niepotrzebna.

| OlyJedi Awatar pol189
    Mieszka w
    Gliwice
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sam13 Zobacz posta
    zibi: cena praktycznie taka sama dlatego szukam różnic oraz plusów i minusów które mogą wskazać użytkownicy obu sprzętów
    Ja postawiłem na 2 palniki METZa (hmmmm cena również grała u mnie role).
    Jestem bardzo zadowolony z tej lampy! Dodatkowo powiem że zrobiłem cały ślub, plener (przed zachodem słońca) i wesele na jednym zestawie akumulatorów 700 zdjęć ok 80% z lampą. Byłem BARDZO zaskoczony!
    Sterowanie lampą jest dość przyzwoicie rozwiązane i można szybko przywyknąć, choć w FL50 robi się to szybciej (kwestia przyzwyczajenia).

Minusem jest to że na razie METZ steruje tylko METZami... Może kiedyś rozwiążą ten problem softem.

Spotkaj się z posiadaczami tych lamp. Popatrz, pomacaj, zrób kilka zdjęć i sam zdecyduj!

.
    Zapraszam do komentowania moich zdjęć w galerii.
    Taki tam wątek z moimi różnistymi zdjęciami, oraz ślubno plenerowe zmagania.
    Poszukujesz ciekawych wtyczek do GIMPa zajrzyj koniecznie tutaj....

| OlyJedi Awatar przemur
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez pol189 Zobacz posta
    Minusem jest to że na razie METZ steruje tylko METZami... Może kiedyś rozwiążą ten problem softem.
    Rozwiązali już parę miesięcy temu. :-]

http://www.metz.de/en/photo-electron...1-digital.html
    Pozdrawiam,
    Przemek

| OlyJedi Awatar pol189
    Mieszka w
    Gliwice
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez przemur Zobacz posta
    Rozwiązali już parę miesięcy temu. :-]

http://www.metz.de/en/photo-electron...1-digital.html
    Soft 2.0 pozwala sterować (ustawieniami po TTL) lampami innymi niż METZ czy tylko je wyzwalać zdalnie?

.
    Zapraszam do komentowania moich zdjęć w galerii.
    Taki tam wątek z moimi różnistymi zdjęciami, oraz ślubno plenerowe zmagania.
    Poszukujesz ciekawych wtyczek do GIMPa zajrzyj koniecznie tutaj....

| OlyJedi Awatar ziemia01
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    74
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zibi1303 Zobacz posta
    Metz mocniejszy, dwa palniki, ale jedna lampa, po wgraniu softu, ponoć można i zdalnie.
    Nie trzeba wgrywać. Nowa w kartoniku kupiona 3.10 miała już wgrany soft 2.0 i jak sprawdziliśmy z Dziadkiem w Kazimierzu wyzwalanie z E-3 działa. Nie udało nam się niestety z Mareckim rozwiązać problemu sterowania innymi lampami ale to może przy następnym spotkaniu. Albo myślę, że powód to to do jakiego body jest podpięte mieliśmy tylko E-1 i E-330.

| OlyJedi Awatar przemur
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez pol189 Zobacz posta
    Soft 2.0 pozwala sterować (ustawieniami po TTL) lampami innymi niż METZ czy tylko je wyzwalać zdalnie?
    Wlasnie sprawdzilem - dostepny jest tylko tryb Slave. Wiec pozostaje jednak tylko sterowanie z aparatu. :-]

Rzeczywiscie, na ile pamietam, w poprzedniej wersji FW byl tryb Master i Slave, ale tylko dla Metzow.
    Pozdrawiam,
    Przemek

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ziemia01 Zobacz posta
    Nie trzeba wgrywać. Nowa w kartoniku kupiona 3.10 miała już wgrany soft 2.0 i jak sprawdziliśmy z Dziadkiem w Kazimierzu wyzwalanie z E-3 działa. Nie udało nam się niestety z Mareckim rozwiązać problemu sterowania innymi lampami ale to może przy następnym spotkaniu. Albo myślę, że powód to to do jakiego body jest podpięte mieliśmy tylko E-1 i E-330.
    Rzeczywiście jak sobię przypominam to w opcji zdalnego sterowania był do wyboru również master, a teraz mam tylko slave. Chyba dlatego nie udało nam się tego uruchomić. Także wniosek taki że można wyzwalać tylko puszką do tego przystosowaną (E-3, E-520)
    mente et malleo

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zibi1303 Zobacz posta
    Jeśli dla Ciebie prawie 20% w cenie nie gra roli, to jest prawie taka sama :P
    Metz 58 AF-1 = 1088 zł

FL50R = 1250 zł

Metz mocniejszy, dwa palniki, ale jedna lampa, po wgraniu softu, ponoć można i zdalnie. FL50R, dedykowana, więc najlepsza jakość itd niezawodność i do 3 lamp E3 zdalnie obsłuży (nowe body nie mniej zapewne). Jednak jeden palnik mniejsza moc. Nie słyszałem aby się psuła. Poczytaj na skąpcu opinie
    Wytlumacz mi co ma systemowa lampa do niezawodnosci? Nie chodzi Ci chyba o pekajace wiecznie kolka dociskowe i awarie przewodow wysokiego napiecia w "systemowych" Olympusach. Metza 58 nie mam ale inne sprawowaly sie i sprawuja wysmienicie. To Mercedesy W124.
    czesc.Ch.

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    hej, nie chcę zadawać serii lamerskich pytań... dajcie proszę jakiś link/i gdzie jest opisane porównanie w jakich trybach mogą pracować FL-ki i w jakich z nich Metz nie potrafi z wyjaśnieniem łopatologicznym tychże terminologii. Dzięki.
    Sprzedam: Om-d em-5 2, 12-40mm 2,8, 25mm/1,7, Sigma 105mm f/2,8 makro, 42,5mm f/1,8

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez przemur Zobacz posta
    Wlasnie sprawdzilem - dostepny jest tylko tryb Slave. Wiec pozostaje jednak tylko sterowanie z aparatu. :-]

Rzeczywiscie, na ile pamietam, w poprzedniej wersji FW byl tryb Master i Slave, ale tylko dla Metzow.
    Wydaje mi się, że w systemie Olympusa nie istnieje pojęcie lampy master. Mam w domu FL-50R i FL36 (nie R). Ustawiałem 50-tkę jako zdalną, a 36-tkę wsuwałem w sanki aparatu i ustawiałem na niej zwykły tryb TTL. Lampy bardzo ładnie razem błyskały i nie prześwietlały ekspozycji.