Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Poszukiwane kontrastowe RAW-y z E520

| OlyJedi Awatar BBartek
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Poszukiwane kontrastowe RAW-y z E520

Witam.
    Mam prośbę, pytanie. Pilnie poszukuję informacji na temat odzyskania przepaleń z Olka E520, ile się da to skorygować w stosunku do 510(bo niekiedy wygląda że jest gorzej). Lub szukam jakiś Raw-ów z tego modelu, takich, żebym mógł to sam ocenić.
    Zdjęcia i testy oglądałem i... mam tylko mętlik w głowie. Wole sam sprawdzić.
    No i trochę „mydli” przy 510?
    Pozdrawiam BB

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    raw.fotosite.pl
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    oj... nie ma 520
    Ostatnio edytowane przez grizz ; 1.10.08 o 10:56 Powód: Automatyczne scalenie postów
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar mynameisnobody
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    mierz matrycowym i włącz SAT na AUTO -ciężko coś przepalić wtedy.
    NIGDY nie przekraczaj wtedy ISO 800 -zaoszczędzi CI to nerwów na pytania skąd się pasy biorą
    Punktowy i ważony zostaw na motywy które na to pozwalają albo wymagają/

| OlyJedi Awatar BBartek
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Ja nie mam E520. Chcę tylko zobaczyć ile można uratować ze świateł w Raw-ach.
    Wystarcza mi to co udaje się wycisnąć z 510. A rawy z 520, które znalazłem nie pokazują jak daleko można się posunąć

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Niestety nikt tego nie wie, bo takich rawów w sieci nie ma. A wszyscy i tak uważają, że w E-520 jest lepiej (chociaż istnieją przesłanki, że jest tak samo). Siła autosugestii jest wielka

| OlyJedi Awatar mynameisnobody
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    To trzeba tak robić by nie musieć ratować... a nie próbować zabierać się od **** strony.
    Nie wiem jak 520 ale 420 zachowuje się (SAT AUTO) o lepiej niż e-330 który tej funkcji nie posiadał. Może ta różnica wynika zresztą właśnie z tego.
    Zamiana 510 na 520 nie ma sensu chyba że dla kogoś kto nie chce/umie obsługiwać programów typu LR czy Lightzone (fotki są bardziej zrównoważone tonalnie i mniej dłubania).
    tyle

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mynameisnobody Zobacz posta
    To trzeba tak robić by nie musieć ratować... a nie próbować zabierać się od **** strony.
    Popieram. Ważniejszy jest poziom szumu w cieniach.
    Sam SAT Auto przydaje się, jak robi się w JPG, w ekspozycji nie zauważyłem żeby pomagał - co najwyżej lekko. Ale jeśli się zrobi ekspozycję tak, żeby nic nie przepalić, to SAT wyciągnie nam ładnie cienie (w JPG, ale na podstawie RAW-a, więc efekt będzie lepszy niż wyciągnięcie z JPG cieni).

Zamiana 510 na 520 nie ma sensu chyba że dla kogoś kto nie chce/umie obsługiwać programów typu LR czy Lightzone (fotki są bardziej zrównoważone tonalnie i mniej dłubania).
    Popieram, różnice są zbyt małe, żeby użytkownik e-510 się zachwycił po zmianie.

PS. Jakby ktoś chciał, mogę próbki zrobić (kiedyś), tylko co to da, jeśli nie będzie fotki porównawczej z e-510?
    Ostatnio edytowane przez Magnesus ; 1.10.08 o 15:33
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

| OlyJedi Awatar BBartek
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Dzięki wszystkim za odpowiedz
    Wiem że trzeba uważać na światła, ale naprawdę często trzeba wybrać ile przepalić, i jednocześnie ile niedoświetlić bo nie da się inaczej. Bardzo duże kontrasty i detale w czerniach i bielach. I w takich sytuacjach wolałem dać trochę na +, niż ciągnąć z cieni. A nadarzyła się okazja na kupienie 520 w dobrej cenie i myślałem czy nie będzie łatwiej.
    Pozdrawiam