Super, jakbyscie jeszcze napisali mi co to są hot pixeleZamieszczone przez kasj
i dlaczego są
Thx
![]()
Super, jakbyscie jeszcze napisali mi co to są hot pixeleZamieszczone przez kasj
i dlaczego są
Thx
![]()
Hot pixele (gorące pixele ) - punkty matrycy nadmiernie reagujące na światło i przyjmują formę różno kolorowych kropek. Ujawniają się one przy długich czasach naświetlania ( np. 8 sekund ) i wysokich czułościach ISO ( np. ISO 800 ).Im dłuższy czas naświetlania i wyższa czułość ISO tym więcej można zaobserwować gorących punktów. Należy przyjąć, że przy długich czasach naświetlania, naturalną cechą obecnych matryc, jest pojawianie się gorących punktów. Gorące pixele nie muszą stanowić podstawy reklamacji ale wszystko zależy od producenta oraz od ich ilości i czasu przy jakim zaczynają się one pojawiać.
Dead pixele - martwe punkty matrycy światłoczułej, które nie reagują na światło. Martwe punkty najbardziej ujawniają się podczas wykonania zdjęcia czarnej powierzchni ( np. obiektyw zamknięty deklem ) przy krótkich czasach naświetlania np. 1/30 sekundy lub krócej. Najczęściej przyjmują kolor biały w kolorowej obwódce. Martwe pixele są bardzo uciążliwe i stanowią podstawę do reklamacji aparatu cyfrowego.
Gosciu Gosciowaty - Gosciowatosc :P
Olympus C-750 UZ ; 256MB + 16MB xD OLYMPUS ; tuleja + filtr UV HOYA HMC SUPER ; dekielek
O ! Dziekuje bardzo![]()
Nie ma za co... Poprostu czasami zagladam na stronke http://olympusclub.pl/?s=slowniczek ... :> Tobie tez polecam.... Slowniczek w miare the best :] Pozdrowionka...
Gosciu Gosciowaty - Gosciowatosc :P
Olympus C-750 UZ ; 256MB + 16MB xD OLYMPUS ; tuleja + filtr UV HOYA HMC SUPER ; dekielek
Witam zobaczcie czy to nie przesada OLEK C-720 kupiony w Piątek 30 lipiec 2004 i Iso 400 + 2 sekundy :
http://dvbsoftupl.uw.hu/upload/P8010010.JPG
Moderowane przez Vodnik: Zmieniono IMG na URL bo zdjecie za duze
No troszkę dużo, ja zrobiłem test przy 4s i ISO 400 też troszkę tego było ale zdecydowanie mniej, jedynie jedna kropka była większa i biała inne albo niebieskie albo szare. Po właczeniu redukcji szumów problem przestał istnieć. Spróbuj u siebie
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
U mnie na c-720 nie ma chyba redukcji szumów![]()
opcja Noise reduction
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska