Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 58

Wątek: E520 vs Pentax K200D

| OlyJedi Awatar slawek
    Mieszka w
    Kęty
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bo. Zobacz posta
    chciałbym puszkę uzbroić w dwa zoomy. Jeśli zdecyduję się na Olka to 14-54 oraz kitowy ultra. Co do oferty szkieł Pentaxa to dopiero ją przeglądam. W sumie to byłem już prawie gotowy kupić Olka, ale sprzedawca w sklepie mi szczerze odradzał na rzecz Pentaxa.
    W którym sklepie, jeśli można spytać? Gdy jak poszedłem po Olka do RTV EUR.. to sprzedawca prawie na siłe wciskał mi Pentaxa, a jakich argumentów uzywał...

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Nie wiem czy Darku miałeś inne puszki Olka. Nie wiem czy 410 jest niedorobiony, ale miałem K10D w domu dwa dni i się napstrykałem, nakombinowałem i powiem tak z moim E510 + 14-54 zrobię lepsze zdjęcia Olkiem niż K10D. K10D w ogóle mi nie przypadł do gustu K20D jest poprawiony. Dla mnie teraz Pentax to wspomnienie dawnej świetności i niezły niszowy sprzęt ale tylko dla tych co kochają stałki. To nie dla mnie. Czy Olek odstaje.. powiem Ci tak. Tak.. odstaje cenowo. Jeżeli będziesz chciał nie mieć aberracji, winietowanie i innych dupereli to w obydwu systemach musisz po prostu wydać grubo więcej niż u Olka. to jest zasadnicza różnica. Top modele dla zawodowców za naście albo dziesiąt tysięcy OK, są świetne, ale my tu mówimy o kilku tysiącach za zestaw. Dziś miałem D90, Fajny i nie fajny Teraz mam mieszane uczucia. jakość Fotek... ISO 800 OK, jak najbardziej, ale nie zwala z nóg , takie samo robi E420, dokładnie albo i lepiej. Obiektyw był za 2 tyś, a winietowanie widoczne jak cholera. Niewątpliwie jak zawsze mocna strona Nikona to AF i dziś wyświetlacz LCD, bomba. Wizjer też. Olek odstaje wizjerem (z wyjątkiem E3) i wyświetlaczem LCD i na tym koniec odstawania.... Obrazowanie i szumy na podobnym poziomie. Zniekształcenia najmniejsze ze wszystkich. czyszczenie najlepsze ze wszystkich. Solidność i jakość na TOP półce. Musisz Darku się pobawić E3+12-60SWD... wtedy będziesz mógł powiedzieć czy odstaje
    Ostatnio edytowane przez zibi1303 ; 25.09.08 o 00:42
    /*...................*/
    /* ...........................*/

Marcin510
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez zibi1303 Zobacz posta
    Nie wiem czy Darku miałeś inne puszki Olka. Nie wiem czy 410 jest niedorobiony, ale miałem K10D w domu dwa dni i się napstrykałem, nakombinowałem i powiem tak z moim E510 + 14-54 zrobię lepsze zdjęcia Olkiem niż K10D. K10D w ogóle mi nie przypadł do gustu K20D jest poprawiony. Dla mnie teraz Pentax to wspomnienie dawnej świetności i niezły niszowy sprzęt ale tylko dla tych co kochają stałki. To nie dla mnie. Czy Olek odstaje.. powiem Ci tak. Tak.. odstaje cenowo. Jeżeli będziesz chciał nie mieć aberracji, winietowanie i innych dupereli to w obydwu systemach musisz po prostu wydać grubo więcej niż u Olka. to jest zasadnicza różnica. Top modele dla zawodowców za naście albo dziesiąt tysięcy OK, są świetne, ale my tu mówimy o kilku tysiącach za zestaw. Dziś miałem D90, Fajny i nie fajny Teraz mam mieszane uczucia. jakość Fotek... ISO 800 OK, jak najbardziej, ale nie zwala z nóg , takie samo robi E420, dokładnie albo i lepiej. Obiektyw był za 2 tyś, a winietowanie widoczne jak cholera. Niewątpliwie jak zawsze mocna strona Nikona to AF i dziś wyświetlacz LCD, bomba. Wizjer też. Olek odstaje wizjerem (z wyjątkiem E3) i wyświetlaczem LCD i na tym koniec odstawania.... Obrazowanie i szumy na podobnym poziomie. Zniekształcenia najmniejsze ze wszystkich. czyszczenie najlepsze ze wszystkich. Solidność i jakość na TOP półce. Musisz Darku się pobawić E3+12-60SWD... wtedy będziesz mógł powiedzieć czy odstaje
    z tym ze d90 i e510 w szumach na iso 800 sa takie same to duza przesada
    w d90 siedzi sensor z d300

a jak do tej pory d300 szumial najmniej z cropowych aparatow w wysokich iso, w iso 100 zawsze canon byl gora

moj kolega ma canona 450d i robilismy testy w raw, olkiem i nikonem
    iso 1600 w d300 jest takie jak iso 800 w 450, natomiast 510 odstawal od 450d w iso 800
    roznice nie byly powalajace, ale zauwazalne dla laika, oczywiscie najwieksza roznica byla miedzy olkiem i nikonem d300

i nie biorac nawet pod uwagi to ze w nikonie jest wyzsza rozdzielczosc

Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Marcin510 sam odpowiedziałeś różnica nie powalająca. Sam kiedyś pokazałeś taki fajny przykład widoczku z E510 i D300. Różnic to ja tam nie widziałem żadnych w obrazowaniu. E510 do ISO800 jest bardzo poprawny. Nie mniej te różnice zaczynają być widoczne w wysokim ISO jak oglądasz zdjęcie w 1:1. To mnie zawsze zastanawia dlaczego koledzy z innych stajni te różnice określają mianem: "Olek odstaje znacznie od czołówki" ...
    /*...................*/

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez slawek Zobacz posta
    W którym sklepie, jeśli można spytać? Gdy jak poszedłem po Olka do RTV EUR.. to sprzedawca prawie na siłe wciskał mi Pentaxa, a jakich argumentów uzywał...

hehe ciekawe, bo ja jak bylem w Euro R-A po olka to sprzedawca sie zapytal czy w czyms pomoc, jak bylem przy polce z lustrami w cenach ~2000pln. ja odpowiedzialem, ze nie dziekuje i wzialem olka w łapke (zeby sie przymiezyc) na co pan odpowiedzial: "widze, ze wie pan co dobre"

jeżeli chdozi o moją opinię to zastanów się kolego nad D80 nikona, bo aktualnie jest w naprawde rewelacyjnych cenach do wyrwania
    E-410 + Zuiko 14-42 + Zuiko 40-150 - - - w szafie jeszcze FED4; FED5; Zenith + Helios 44-2

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andytown
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Do iso 800 włącznie naprawdę nie ma wielkich różnic,, czy to e-3, czy 40D, gorzej jak chcesz skoczyć na ISO 1600.. tu olek ma już problemy
    Próbowałem już wielu kochanek i zawsze wracam do OLI

www.fotochwila.pl - zdjęcia ślubne, portrety

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez cidzej Zobacz posta
    jeżeli chdozi o moją opinię to zastanów się kolego nad D80 nikona, bo aktualnie jest w naprawde rewelacyjnych cenach do wyrwania
    Jest w tym sporo racji ale idąc tym tropem lepiej kupić S5Pro - znów niewiele droższy a D80 to przy nim zabawka...
    Jest tylko pytanie czy pytający potrzebuje takiego aparatu, będzie potrafił/chciał go okiełznać i czy dokładanie kolejnych "stówek" do zakupu nie stanowi dla niego problemu - sam nie jestem zwolennikiem płacenia za sprzęt więcej niż się potrzebuje...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar Harnas
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Ja byłem prawie zdecydowany na zakup K100D/K200D, ale wziąłem jeszcze do ręki E-510 i ... już wiedziałem co kupię, porównywanie parametrów straciło sens
    K100D po prostu bardzo źle mi leży w dłoni, nie mam dobrego uchwytu. Nawet bardzo chwalony za ergonomię K10D również mi pod tym względem nie odpowiada.
    To kwestia osobnicza, więc każdy sam musi przymierzyć się do aparatu.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Płock, Poland, Poland
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Tak naprawde zależy do czego ma posłużyc Ci aparat. Czy chcesz robic kotleciarskie fotki, czy widoczki czy jeszcze coś innego.
    Nie zawsze potrzebne jest wysokie ISO. Plastyka obrazu to wynikowa puszki i szkła.
    Ja kupiłem Canona 40D z wiadrem obiektywów ale w określonym celu. Cały czas jeszcze mam szkła Olka i 2 Body. Zastanawiam się nad kupnem E-400 a coraz bardziej kordzi mnie E-3 w zestawie z 12-60 i FL-50R. Miełem to w ręku i się zakochałem w tym aparacie.
    Myślę że nie ma uniwersalnego systemu albo jest nim Canon EOS-1mark3 z wiadrem elek.
    Jak mnie nie stać na tego Canona z elkami zaczynającym się od 3000 tys za szt. to wole mieć C40 i E-3 a nawet mogę sobie zafundować nikona D70 za 400 zł z Allegro.
    Problemem nie jest puszka a szkła.
    Olek ma naprawde bdb szła za małe pieniądze. Jedyne czego brakowało to szerokiego kąta za ludzkie pieniądze. Teraz dochodzą 2 szkła więc problem rozwiązany. Może na wesela olek poza E-3 średnio sie nadaje ale ja E-330 zrobiłem i tak ze 3 imprezy.
    Podsumowując jestem zwolenikiem posiadania kilku puszek do róznych celów. Teraz ceny tak spadły że za niedużą cenę mozna zakupić dobrą niestarą puszke innego systemu z niezłym szkłem.

Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    ksb o jakich szkłach piszesz. Jedno to 9-18 a drugie ?
    /*...................*/