Strona 5 z 23 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 222

Wątek: 50mm F1.4 EX DG HSM dla 4/3

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar wujek.samo.h
    Mieszka w
    Lublin, Poland, Poland
    Siła reputacji
    42
    Moja galeria
    Zacznijmy od tego, że małe i opluwane ze wszystkich stron matryce 4/3 z zasady dają ostrzejszy obraz.

Ponadto, w przypadku Canona może występować Fron/Back Focus. Stąd też nie jest wkluczone, że Sigmy będą lepiej działać z Olkowymi puszkami.

Pozatym, nie czarujmy się światło 1.4 z reguły mydli.
    MK

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Fajnie, że coś nowego.
    Ale chyba cały czas oczekujemy małych i lekkich obiektywów zgodnych z założeniami 4/3

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wujek.samo.h Zobacz posta
    Zacznijmy od tego, że małe i opluwane ze wszystkich stron matryce 4/3 z zasady dają ostrzejszy obraz.
    1)Czy mógłbyś wyjaśnić tą zasadę?
    2)Poza tym dotychczas wydawało mi się, że w związku z matrycami 4/3 a dokładnie z CROPem wymaga się od szkła lepszej rozdzielczości, by uzyskać porównywalną jakość. Czy jestem w błędzie? Dzięki z góry za info...
    Sprzedam: Om-d em-5 2, 12-40mm 2,8, 25mm/1,7, Sigma 105mm f/2,8 makro, 42,5mm f/1,8

qbic
    Gość
    Pierwsze słyszę, co to za zasada?

Ponadto, w przypadku Canona może występować Fron/Back Focus. Stąd też nie jest wkluczone, że Sigmy będą lepiej działać z Olkowymi puszkami.
    Możliwe ze FF/BF występuje u Olympusa ale tego nie czuć przy takim przeliczniku DOF. Pojawia się jasne szkła, pojawia się problemy. Tutaj dopatrywałbym się tez powodu dlaczego jasne szkła ZD pojawią się przy AF na zasadzie detekcji kontrastu. Oczywiście to czysta spekulacja, nie dysponuje dowodami.

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    W związku z Cropem nie wymaga się szkieł o lepszej rozdzielczości. To raz.
    a dwa to jest odwrotnie. System 4/3 ułatwia zbudowanie obiektywów o wyższej rozdzielczości bo tak był zaprojektowany. Dzięki temu szkła Olka biją na głowę inne systemy w zniekształceniach. Jedynie topowe modele innych systemów trzymają podobny poziom ale za koszmarne pieniądze
    /*...................*/
    /* ...........................*/

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar wujek.samo.h
    Mieszka w
    Lublin, Poland, Poland
    Siła reputacji
    42
    Moja galeria
    Wystarczy porównać osiągane rozdzielczości szkieł kitowych Olympusa, Nikona i Canona.

Pozatym, jak często podkreślają Optyczni - większe napakowanie pikselami matryc 4/3 sprzyja podnoszeniu rozdzielczości. Nie jestem umysłem ścisłym, nie potrafię tego zweryfikować, ale jak na mój chłopski rozum - wydaje mi się to logiczne. Wystarczy spojrzeć na testy szkieł Canona, jak są testowana na FF i APS-C.
    MK

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    NO pięknie bo miało jej nie byc z bagnetem 4/3 ...szkoda tylko, że taka dużaa i ciężka jest
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    eeee panowie, nie opowiadajcie, wyobrażacie sobie Sigmę 150 i E-400 ? No właśnie, mam taki zestaw wygląda bosko. To tak jakby obiektyw sam robił fotki, i miał z tyłu taki mały dinks do naciskania guziczka. Sigma ma to do siebie, że robi sprzęcior duży i "poważny". Są jasne w całym zakresie. A zdjęcia są cudowne.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Dobrze że jest, liczba obiektywów wzrasta, to już druga b. jasna stałka itd. I drugi obiektyw o tej ogniskowej w systemie. Teleobiektyw. Porównywanie z ZD 50/2 chyba ne ma sensu, to typowe makro, a Sigma to... b. jasny standard. Ale może być ciekawie w 4/3, środek kadru + tak jasna ogniskowa.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    dziś posiadacze Sony i Pentaxów dostali też obiektyw 4.5mm z ich mocowaniem od Sigmy, więc w niedługim czasie może się i w naszym systemie znaleźć to cacko.