Strona 8 z 23 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 222

Wątek: 50mm F1.4 EX DG HSM dla 4/3

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cieszę się bardzo z tej Sigmy. Fajnie, że wyszła pod bagnet 4/3 - w końcu jest jasna, dobra portretówka za dobre pieniądze. W teście jest całkiem niezła, ciekawe jak będzie z AF w Olku, ale jestem dobrej myśli. Gabaryty chyba nie są aż tak straszne - to już takie narzekanie na siłę. Jeśli ktoś będzie potrzebował jasnej portretówki to ją kupi.
    Jestem ciekaw plastyki i bokehu.

Myślę, że mogłaby zagościć w plecaku. Razem z Sigmą 30/1,4. Sigma robi dobrą robotę dla Olka.

I niech nikt nie pisze o za małej GO xD

P.S. Wy straszni narzekacze jesteście. Ile było marudzeń, że jasnych stałek, że olaboga portretówki nie ma z prawdziwego zdarzenia. Teraz Sigma wypuszcza wam 50/1,4 - po Olkowym cropie idealnie do portretu, szkiełko jaśniutkie w dodatku w testach wypada lepiej niż niezła 50/1,4 Canona i równie dobre 50/1,4 Nikona. Jak Sigmy nie było to pozabijalibyście się za tymi szkiełkami. A teraz też źle bo za duuuża i ponoć ma problemy z AeFem... To takie zrzędzenie jak baby na targu. Byle zrzędzić.
    Jak Zuiko wypuści Wam 50/1.0 to będzie znów za jasne.

Ciekawe co by musiało nadejść żeby wszyscy byli kontent.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Hrabia Miód Zobacz posta
    Ciekawe co by musiało nadejść żeby wszyscy byli kontent.
    FF w rozmiarach 4/3
    Choć wtedy GO byłaby pewnie za mała... albo za duża, kto wie.

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    No i te rozmiary przecież o.O

ech.. czasem ciężko się was czyta ;p

| OlyJedi Awatar filippohh
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    prędzej czy później wyjdzie to FF Olka. Wymyślą coś na bank
    O L Y M P U S E-510 + 14-42mm + 40-150mm + ZD 50mm F/2 Makro + FL 50R + Sandisk CF 4gb + statyw HAMA + filtr polaryzacyjny HAMA + Helios 58mm F/2 + pierścienie pośrednie + kilka kolorywych szkiełek do fotografii czarno-białej. POZDRAWIAM

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez filippohh Zobacz posta
    prędzej czy później wyjdzie to FF Olka. Wymyślą coś na bank
    Nie ma to wielkiego znaczenia z punktu widzenia aktualnego użytkownika E-systemu. Nawet jakby tak się stało, osobiście w to wątpię - Olek ma za duże zapędy miniaturyzacyjne, jedynym zyskiem aktualnych użytkowników E-systemu byłoby pewnie dostosowanie bagnetu do obecnego i rozpoznawanie przez taki korpus dotychczasowych szkieł, które mogłyby korzystać z wycinka większej matrycy oraz ta sama stopka lamp. To raczej rozwiązania będące namiastką korpusów i obiektywów w pełni pod siebie zaprojektowanych.
    Poza tym nawet jakby Olek projektował aparat z większym sensorem to nie sądzę, żeby to był FF w rozumieniu 24x36mm - taki format jest uzasadniony jedynie zaszłościami analogowymi i kompatybilnością starszych obiektywów AF, których u Olka nie ma - chyba, ze chcieliby się grzebać w mocowaniu OM ale to już dość stare obiektywy, przy ich projektowaniu nikomu się nie śniło o AF czy tym bardziej telecentryczności...
    Ciemno to widzę - Pentaxowi jakoś nie śpieszno do idei cyfrowego 6x4,5 chociaż taki system w znacznej części mają już podany na dłoni...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    . Podpinanie szkieł pełnoklatkowych pod matryce 4/3
    napiszę przewrotnie, ale z testu zamieszczonego tutaj: http://www.dpreview.com/lensreviews/..._c16/page5.asp
    wynika, że nie jest ona dostosowana do FF dla jasności 1.4 - około 2/3 od środka klatki kończy się zielony obszar i zaczyna żółty przechodzący w pomarańcz. trzeba przymknąć do min. 2.8 i powinno być dobrze. za to jeśli dobrze liczę, to 2/3 przekątnej to rozmiar APS-C, a w przypadku 4:3 (połowa przekątnej FF) jesteśmy cały czas w niebiesko-zielonym obszarze już od najszerszego otworu przysłony

Awatar kociasek
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dog_master Zobacz posta
    Nieostre jeżeli będą, to tylko i wyłącznie ze zbyt wolnego AF
    AF może też być źle skalibrowany, z czego te szkła są znane.
    Poza tym, skoro używasz E330, to pewnie często blokujesz AF i zmieniasz kadr przed pstryknięciem zdjęcia. I tu może być problem na F1.4, bo przekadrowanie nieraz znacząco przesunie płaszczyznę ostrości.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez osiołek Zobacz posta
    w przypadku 4:3 (połowa przekątnej FF) jesteśmy cały czas w niebiesko-zielonym obszarze już od najszerszego otworu przysłony
    W 4/3 jest mniejsza odległość matrycy od obiektywu, więc chyba nie ma tu takiego prostego przełożenia. W każdym razie ostrzegają, by nie liczyć na ostrość znaną z Zuiko 50mm.
    Ostatnio edytowane przez kociasek ; 25.09.08 o 00:36 Powód: Automatyczne scalenie postów

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar wujek.samo.h
    Mieszka w
    Lublin, Poland, Poland
    Siła reputacji
    42
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kociasek Zobacz posta
    AF może też być źle skalibrowany, z czego te szkła są znane.
    Poza tym, skoro używasz E330, to pewnie często blokujesz AF i zmieniasz kadr przed pstryknięciem zdjęcia. I tu może być problem na F1.4, bo przekadrowanie nieraz znacząco przesunie płaszczyznę ostrości.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

W 4/3 jest mniejsza odległość matrycy od obiektywu, więc chyba nie ma tu takiego prostego przełożenia. W każdym razie ostrzegają, by nie liczyć na ostrość znaną z Zuiko 50mm.
    Za opinię złem kalibracji odpowiada przede wszystkim Canon. Kiedyś zdarzyło mi się zadzwonić do serwisu Sigmy gdzie dowiedziałem się, że użytkownicy wszystkich systemów czasem muszą skalibrować obiektyw, natomiast puszki Canona kalibruje się często.
    MK

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wujek.samo.h Zobacz posta
    Kiedyś zdarzyło mi się zadzwonić do serwisu Sigmy ...
    Jak tego dokonałeś ? Miałem niedawno przyjemność wysłać do nich obiektyw do naprawy gwarancyjnej. Nie powiem, zrobili profesjonalnie i szybko, ale za chiny się do nich nie dodzwoniłem. Po prostu po sekretarce z automatu nikt nie podnosi słuchawki.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar przemur
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kociasek Zobacz posta
    Ad. 1 nieprawda. Odleglosc w przypadku tej Sigmy jest taka sama dla wszystkich systemow. Inaczej na sensor nie padalby ostry obraz. Czy jak podlaczasz przez adapter np. stare Zuiko 50/1.4 to ma ono inna odleglosc od sensora w E-x niz od filmu w OM-ie? Co do "prostego przelozenia" to sprawa rzeczywiscie nigdy nie jest prosta, ale mysle ze raczej tu maja znaczenie mikroseczewki na matrycy, ulozenie pikseli i system przetwarzania obrazu. :-]

Ad.2 watpie. Z tego co widac w tej chwili, Sigma uzyla nowej formuly optycznej dla swojej 50-tki (przez co jest wieksza i ciezsza). Co sie oplacilo i uzyskuje wyniki lepsze niz konkurencja. Watpie zeby szkielka Zuiko, stworzone ponad 20 lat temu, mogly tu dorownac...
    Pozdrawiam,
    Przemek