Ja używałem tylko jednego (i nadal uzywam), a na drugie nadal czekam. Po tym jednym szkle mogę powiedzieć, że mimo mankamentów to doskonałe szkiełko. no i Olek nie postarał się wydać czegoś takiego, więc zbytniego wyboru nie ma.
Ja używałem tylko jednego (i nadal uzywam), a na drugie nadal czekam. Po tym jednym szkle mogę powiedzieć, że mimo mankamentów to doskonałe szkiełko. no i Olek nie postarał się wydać czegoś takiego, więc zbytniego wyboru nie ma.
ZAPRASZAM: https://www.facebook.com/emil.dzemski, blog http://dzemski.blogspot.com
Trzeba kupić SIGMĘ - spróbować, ocenić - a potem "grzebać".
Mam dwie: 150tkę i 135-400. Mają swoje gorsze, ale przede wszystkim lepsze strony.
Pierwsza ----- CENA w porównaniu do ZUIKO 150.
Druga ----- brak takiego odpowiednika u ZUIKO.
Przyszła 50tka SIGMY powinna być zdecydowanie lepsza "cenowo" i zdecydowanie jaśniejsza ---- a to jest różnica - przynajmniej dla "fotochałturnika".
Pozdrówka.
Ależ ja wcale nie grzebię Sigmy, ja tylko uważam że tam gdzie na rynku egzystuje razem z Ziuko wypada gorzej (w oderwaniu od ceny) a tam gdzie jest różnica między światłem, ogniskową lub ceną to już są indywidualne preferencje i możliwości kupujących.
Nie wiem czy sugerujesz że muszę najpierw kupić wszystko co mieści się w obszarze moich zainteresowań a co czasem bywa przedmiotem naszych dyskusji żeby móc potem o tym dywagować lub żeby dokonywać bardziej światłego wyboru przy zakupie?
Należę do ludzi, którzy nie kupują ponad stan bo najzwyczajniej w świecie na wszystko mnie nie stać ale wolą jedno bardzo dobre od dwóch tylko dobrych szkieł.
Przypomina mi się pamiętna scena z "Misia", kiedy to farbowany Rysiek Ochódzki znosi wyngiel, a jego kumpel (ten od córeczki tradycji) pyta go dlaczego zrobił się na Kodżaka. Na co farbowany Rysiek odpowiada, że był w teatrze. Na co kumpel do tradycji odpowiada "W życiu do teatru nie pójdę!!!"
Oto typowy sposób powstawania i kreowania opinii i postaw konsumenckich.
Zaglądnijże! - http://www.mariuszsarzynski.pl/
Gdybym miał dziś wykupić karnet na dwadzieścia różnych przedstawień, tych o pochlebnych recenzjach z pewnością nie zamieniłbym tego na czterdzieści tylko przeciętnych sztuk, czy nawet dwadzieścia gorszych i 2 x tańszych!
Ja rozumiem że Sigma nie jest taka zła a czasem nawet może i jest świetna ale ja osobiście wolę wylać dziecko z kąpielą i nie ryzykować zakupu gorszego egzemplarza czy akurat słabszej konstrukcji.
Ostatnio edytowane przez GoOrange ; 16.12.08 o 14:16
A ja mam Sigmę 150 i 30. A zrobiłem tak: poszedłem do sklepu, poprosiłem, podpiąłem do aparatu i porobiłem zdjęcia. Kartę wsadziłem do laptopa, przeglądnąłem zdjęcia i.... zapłaciłem
I jestem zachwycony tymi szkłami. I wali mi czy ktoś się negatywnie o tych szkłach wypowiada czy nie. Ja stwierdziłem, że dla mnie są dobre i to jest wystarczającym wyróżnikiem, bo ja będę robił zdjęcia a nie ktoś inny.
W kolejce na zakup czeka 70-200.
A opinie ? - ważne ale nie decydujące; przykład - Heliosik manualny. Opinie różne, że ruski, że mydli, że ble ble a robi tak:
światło słoneczne - nie dopalany lampą.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Właśnie ja zrobiłem prawie to samo tyle że mnie wystarczyło "dotknięcie" wystawowych E-Lek Canona (Zukio tam nie mają więc posłużyły za pseudo-Zuiko) i szkieł Sigmy, podobnie często macanych. Niestety jakością wykonania "nieco" się różniły.
Pisałem o Sigmie w zupełnym oderwaniu od problemu bytności lub nie konkurencji. Ja zauważam tylko że porównanie analogicznych szkieł Olka i Sigmy nie pozostawia złudzeń które z nich są lepsze. To że akurat niektóre Sigmy są dobre a nawet bardzo dobre tylko dobrze wróży i firmie i systemowi 4/3.
W kwestii czy Zuiko 50/2 czy Sigma 50/1.4 - to zależy kto czego potrzebuje, akurat w tym porównaniu to jakby nie patrzeć i co by nie kupić to zawsze wyjdzie jakiś kompromis...
...i naprawdę proszę nie męczcie już mnie. Ja tylko pisałem o swoich odczuciach i wcale nie uważam że Sigma to się do niczego nie nadaje, wprost przeciwnie. Ja tylko nie lubię kompromisów akurat w tych kwestiach, w których Sigma nieco odstaje od Zuiko i stąd moje wybory.
Ostatnio edytowane przez GoOrange ; 16.12.08 o 14:40