Strona 16 z 23 PierwszyPierwszy ... 61415161718 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 222

Wątek: 50mm F1.4 EX DG HSM dla 4/3

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Ja używałem tylko jednego (i nadal uzywam), a na drugie nadal czekam. Po tym jednym szkle mogę powiedzieć, że mimo mankamentów to doskonałe szkiełko. no i Olek nie postarał się wydać czegoś takiego, więc zbytniego wyboru nie ma.

| OlyJedi Awatar witia
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez GoOrange Zobacz posta
    Ale kto powiedział że Sigma jest beee? Ja tylko mówię że odpowiednik Sigmy w większości wypadków jest słabszy od Zuiko. Kupując szkło Olka wiem co kupuję i bardzo wielce prawdopodobne jest że kupując Zuiko dostaję to samo co inne osoby przede mną a z Sigmą nie mam już takiej pewności. Cena jest osobną kwestią z resztą nigdzie nie powiedziałem że Zuiko to lepszy zakup (chociaż tak myślę).

Czy 1403 posty do czegoś zobowiązują? Jak widać nie!
    Trzeba kupić SIGMĘ - spróbować, ocenić - a potem "grzebać".
    Mam dwie: 150tkę i 135-400. Mają swoje gorsze, ale przede wszystkim lepsze strony.
    Pierwsza ----- CENA w porównaniu do ZUIKO 150.
    Druga ----- brak takiego odpowiednika u ZUIKO.
    Przyszła 50tka SIGMY powinna być zdecydowanie lepsza "cenowo" i zdecydowanie jaśniejsza ---- a to jest różnica - przynajmniej dla "fotochałturnika".
    Pozdrówka.

GoOrange
    Gość
    Ależ ja wcale nie grzebię Sigmy, ja tylko uważam że tam gdzie na rynku egzystuje razem z Ziuko wypada gorzej (w oderwaniu od ceny) a tam gdzie jest różnica między światłem, ogniskową lub ceną to już są indywidualne preferencje i możliwości kupujących.

diabolique
    Gość
    ja tylko uważam że tam gdzie na rynku egzystuje razem z Ziuko wypada gorzej
    Którą sigmę miałeś?

GoOrange
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    Którą sigmę miałeś?
    Nie wiem czy sugerujesz że muszę najpierw kupić wszystko co mieści się w obszarze moich zainteresowań a co czasem bywa przedmiotem naszych dyskusji żeby móc potem o tym dywagować lub żeby dokonywać bardziej światłego wyboru przy zakupie?

Należę do ludzi, którzy nie kupują ponad stan bo najzwyczajniej w świecie na wszystko mnie nie stać ale wolą jedno bardzo dobre od dwóch tylko dobrych szkieł.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Nie wiem czy sugerujesz że muszę najpierw kupić wszystko co mieści się w obszarze moich zainteresowań a co czasem bywa przedmiotem naszych dyskusji żeby móc potem o tym dywagować lub żeby dokonywać bardziej światłego wyboru przy zakupie?

Należę do ludzi, którzy nie kupują ponad stan bo najzwyczajniej w świecie na wszystko mnie nie stać ale wolą jedno bardzo dobre od dwóch tylko dobrych szkieł.
    Przypomina mi się pamiętna scena z "Misia", kiedy to farbowany Rysiek Ochódzki znosi wyngiel, a jego kumpel (ten od córeczki tradycji) pyta go dlaczego zrobił się na Kodżaka. Na co farbowany Rysiek odpowiada, że był w teatrze. Na co kumpel do tradycji odpowiada "W życiu do teatru nie pójdę!!!"
    Oto typowy sposób powstawania i kreowania opinii i postaw konsumenckich.

diabolique
    Gość
    Nie wiem czy sugerujesz że muszę najpierw kupić wszystko co mieści się w obszarze moich zainteresowań
    Nic nie sugeruję, pytam, którą sigmę miałeś. Z tych bardzo dobrych, bo dobre cię nie interesują.

GoOrange
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    Przypomina mi się pamiętna scena z "Misia", kiedy to farbowany Rysiek Ochódzki znosi wyngiel, a jego kumpel (ten od córeczki tradycji) pyta go dlaczego zrobił się na Kodżaka. Na co farbowany Rysiek odpowiada, że był w teatrze. Na co kumpel do tradycji odpowiada "W życiu do teatru nie pójdę!!!"
    Oto typowy sposób powstawania i kreowania opinii i postaw konsumenckich.
    Gdybym miał dziś wykupić karnet na dwadzieścia różnych przedstawień, tych o pochlebnych recenzjach z pewnością nie zamieniłbym tego na czterdzieści tylko przeciętnych sztuk, czy nawet dwadzieścia gorszych i 2 x tańszych!

Ja rozumiem że Sigma nie jest taka zła a czasem nawet może i jest świetna ale ja osobiście wolę wylać dziecko z kąpielą i nie ryzykować zakupu gorszego egzemplarza czy akurat słabszej konstrukcji.
    Ostatnio edytowane przez GoOrange ; 16.12.08 o 14:16

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    A ja mam Sigmę 150 i 30. A zrobiłem tak: poszedłem do sklepu, poprosiłem, podpiąłem do aparatu i porobiłem zdjęcia. Kartę wsadziłem do laptopa, przeglądnąłem zdjęcia i.... zapłaciłem
    I jestem zachwycony tymi szkłami. I wali mi czy ktoś się negatywnie o tych szkłach wypowiada czy nie. Ja stwierdziłem, że dla mnie są dobre i to jest wystarczającym wyróżnikiem, bo ja będę robił zdjęcia a nie ktoś inny.
    W kolejce na zakup czeka 70-200.
    A opinie ? - ważne ale nie decydujące; przykład - Heliosik manualny. Opinie różne, że ruski, że mydli, że ble ble a robi tak:

światło słoneczne - nie dopalany lampą.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

GoOrange
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    A ja mam Sigmę 150 i 30. A zrobiłem tak: poszedłem do sklepu, poprosiłem, podpiąłem do aparatu i porobiłem zdjęcia. Kartę wsadziłem do laptopa, przeglądnąłem zdjęcia i.... zapłaciłem
    I jestem zachwycony tymi szkłami. I wali mi czy ktoś się negatywnie o tych szkłach wypowiada czy nie. Ja stwierdziłem, że dla mnie są dobre i to jest wystarczającym wyróżnikiem, bo ja będę robił zdjęcia a nie ktoś inny.
    W kolejce na zakup czeka 70-200.
    A opinie ? - ważne ale nie decydujące; przykład - Heliosik manualny. Opinie różne, że ruski, że mydli, że ble ble a robi tak:

światło słoneczne - nie dopalany lampą.
    Właśnie ja zrobiłem prawie to samo tyle że mnie wystarczyło "dotknięcie" wystawowych E-Lek Canona (Zukio tam nie mają więc posłużyły za pseudo-Zuiko) i szkieł Sigmy, podobnie często macanych. Niestety jakością wykonania "nieco" się różniły.

Cytat Zamieszczone przez Baudolino Zobacz posta
    Ale jaka jest alternatywa dla tej Sigmy? Zuiko 50 ma f/2, 35-100 ma f/2 Leica zaś ma tylko 25mm. Jeśli wiesz coś o szkle f/1,4 pod 4/3 to z chęcią wysłucham i zastanowię się nad zakupem. Tu nie chodzi o wybranie czegoś pośredniego czy nawet naj naj. W szkłach f/1,4 według tego co wiem, wybór jest między słaby a żaden.
    Pisałem o Sigmie w zupełnym oderwaniu od problemu bytności lub nie konkurencji. Ja zauważam tylko że porównanie analogicznych szkieł Olka i Sigmy nie pozostawia złudzeń które z nich są lepsze. To że akurat niektóre Sigmy są dobre a nawet bardzo dobre tylko dobrze wróży i firmie i systemowi 4/3.

W kwestii czy Zuiko 50/2 czy Sigma 50/1.4 - to zależy kto czego potrzebuje, akurat w tym porównaniu to jakby nie patrzeć i co by nie kupić to zawsze wyjdzie jakiś kompromis...

...i naprawdę proszę nie męczcie już mnie. Ja tylko pisałem o swoich odczuciach i wcale nie uważam że Sigma to się do niczego nie nadaje, wprost przeciwnie. Ja tylko nie lubię kompromisów akurat w tych kwestiach, w których Sigma nieco odstaje od Zuiko i stąd moje wybory.
    Ostatnio edytowane przez GoOrange ; 16.12.08 o 14:40