Strona 7 z 27 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 267

Wątek: Olympus - pucha micro4/3

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    No to kicha... Lustrankę wystrugać to nie w kij dmuchał, Fuji wychodzą gorsze niż Nikony (tylko matryca jest cacy), a Sigmie też nie udaje się wystrugać czegoś co dobrze wypadnie w testach. Za to kompakt to zdaje się, znacznie łatwiejsze zadanie.
    Tu by mógł spróbować sił, nie wydając przesadnie na R&D, i Casio, i Fuji, i Sigma, każdy by zrobił coś oryginalnego (Forevon, superCCD, setki klatek na sekundę), a użytkownicy micro4/3 mieliby wybór zestawu body + obiektyw. Tanie body, wielu producentów = wielu użytkowników systemu. Szkoda, szkoda, nietypowe rozwiązania technologicznie Sigmy i Fuji mogłyby też nadrobić nieco EV w pościgu za FF.

A tak to znów tylko Panas, ten weźmie hybrydy, a Olympus kompakty.
    Coś mi się zdaje że Olympus już niedługo będzie tylko kompakty pokazywał na targach - zwykłe i te micro4/3...

Zanim Panas i Olympus (niemrawo Olek, czemu zapowiadasz coś na 2009 zamiast pokazać coś działającego na Photokinie 2008?) ten (pod)system rozkręcą, inni wejdą w jakieś micro do gry (Samsung) i wsadzą nieco większe matryce.
    były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
    jest: FF Canona
    będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    No to kicha... Lustrankę wystrugać to nie w kij dmuchał, Fuji wychodzą gorsze niż Nikony (tylko matryca jest cacy), a Sigmie też nie udaje się wystrugać czegoś co dobrze wypadnie w testach. Za to kompakt to zdaje się, znacznie łatwiejsze zadanie.
    Tu by mógł spróbować sił, nie wydając przesadnie na R&D, i Casio, i Fuji, i Sigma, każdy by zrobił coś oryginalnego (Forevon, superCCD, setki klatek na sekundę), a użytkownicy micro4/3 mieliby wybór zestawu body + obiektyw. Tanie body, wielu producentów = wielu użytkowników systemu. Szkoda, szkoda, nietypowe rozwiązania technologicznie Sigmy i Fuji mogłyby też nadrobić nieco EV w pościgu za FF.
    Widać:
    a) Panas i Olek nie byli zadowoleni ze współpracy z Sigmą i Fujifilm
    b) Micro 4/3 jest wart więcej, by przyjmować za darmo do konsorcjum
    c) Fujifilm i Sigma nie widzą w tym przyszłości...

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    A tak to znów tylko Panas, ten weźmie hybrydy, a Olympus kompakty.
    Coś mi się zdaje że Olympus już niedługo będzie tylko kompakty pokazywał na targach - zwykłe i te micro4/3...

Zanim Panas i Olympus (niemrawo Olek, czemu zapowiadasz coś na 2009 zamiast pokazać coś działającego na Photokinie 2008?) ten (pod)system rozkręcą, inni wejdą w jakieś micro do gry (Samsung) i wsadzą nieco większe matryce.
    Tak było dwa lata temu, a od tego czasu zobaczyliśmy E400, E410, E420, E510, E520, E3, szkła SWD, naleśnika, nowy bardzo dobry AF. Nie chcę ich bronić, bo sam chętnie bym zobaczył ten aparat pośredni albo mikrusa, ale... Wypuszczając aparaty poza Photokiną, Olek zyskuje więcej szumu. Tak, E30 czy jak go nazwą zniknął by pod 5d2, d700, a900, Samsungotaxem Panasem G1 czy Leicą. W styczniu wszyscy będą wyprztykani z nowych konstrukcji i Olympus może (choć nie musi) na tym zyskać.
    Na Photokinie pokazują, nad czym pracują "strategicznie". Może to jest jakiś pomysł na marketing?

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    micro może być wiele wart o ile ostro uderzy w rynek
    na razie to nowość, nikt tego nie ma, Panas z Olkiem mają szansę na swoje 5 minut
    jeśli odpowiednio rozpropagują system, znajdą sojuszników, pojadą agresywnie z cenami...
    Przez 2 lata mogą zdobyć jakiś % rynku (kosztem wypaśnych kompaktów, hybryd i może budżetowych lustrzanek) i okopać się na pozycjach. W 2010 wchodzi Samsung ze swoim micro, a być może też inni. Jeśli do tego czasu micro4/3 udowodni że coś jest warte, potem będzie dużo, dużo trudniej.
    Ale Panas może przegiąć z ceną, jak zwykle (L1, L10), a Olek przez rok pokazywać wydmuszki. Myślałem że teraz Olek pokaże coś działającego a nie jakiś wystrugany klocek z drewna. Myślałem że Panas podzieli się swoim rewolucyjym(?) EVF. Olek pokazał coś o pożądanych rozmiarach, ale bez EVF (co jest wadą, wolę przyłożyć do oka niż kadrować przez LCD, chyba że odchylane jak w G1). Czy Panas podzieli się z Olkiem know-how? Czy szybkiego AF-u też mu nie odstąpi? Czy to może taki układ - my wam w drogę nie wchodzimy, kompakty - nasze, a la hybrydy i pseduo-lustrzanki - wasze?

micro potencjał ma, ale można go nie wykorzystać...
    wejście innych producentów w ten (pod)system nadałoby mu rozpędu... Taka Sigma też ma ciekawy patent - Forevon. I co? Aparaty z Forevonem to może 0,00001% rynku...
    były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
    jest: FF Canona
    będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Po co Olek ma zbawiać świat? Niech robi co ma robić, wypuści dobre aparaty z dobrymi szkłami za uczciwą cenę i to wystarczy. A choćby nawet miał tylko promil rynku. Rynkowymi sukcesami niech się martwią ekonomiści, a fotografowie niech fotografują.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    A choćby nawet miał tylko promil rynku.
    Tylko wtedy nie będzie Olka.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Tu chyba nie chodzi o procenty i promile. Musi na tym zarabiać i to dobrze inaczej busines zmienia temat i ładuje kasę tam gdzie ma więcej.
    /*...................*/
    /* ...........................*/

rocco
    Gość
    Zwróćcie uwagę na jeszcze jeden aspekt całej sytuacji.
    Idzie kryzys a właściwie już jest a będzie jeszcze wiekszy. Owszem, rynki wschodnie (zwłaszcza Chiny) mają potencjał ale "juesej" i Europa zaczyna cienko prząść i to może potrwac dość dlugo. Dzisiaj każda firma trzy razy policzy, co jej sie bardziej opłaci a na czym może szybko stracić. Inwestowanie bardzo dużych pieniędzy w niepewny temat nie jest w tej chwili popularne. Zobaczymy, czy w ogóle cos wyjdzie z Olkowego micro 4/3.
    Ja tam jestem sceptyczny

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Jeśli jest to spora nisza rynkowa (a tak się zdaje) to jeśli nie Olek to ktoś inny w to wejdzie. Już są jakieś plotki o Nikonach bez lusterka.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    293
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    Wypuszczając aparaty poza Photokiną, Olek zyskuje więcej szumu. Tak, E30 czy jak go nazwą zniknął by pod 5d2, d700, a900, Samsungotaxem Panasem G1 czy Leicą. W styczniu wszyscy będą wyprztykani z nowych konstrukcji i Olympus może (choć nie musi) na tym zyskać.
    Pozdrawiam
    Ale marketing nie jest w stanie zatrzymać uciekającego czasu. Konkurenci wypuszczają coraz to nowe konstrukcje.
    Ja wiem, że po wyjściu kolejnych modeli nasze aparaty nie przestają funkcjonować.
    Ta średnia pólka to segment w którym robi się kasę. Tu już nie jest tak istotne 100 zł różnicy w cenie.
    Choćby na naszym małym forum- deklarowany popyt na taką puchę jest OGROMNY. Wielu z nas kupi coś mniejszego od E3, może bez uszczelnień, pancerności, górnego wyświetlacza i czegoś tam jeszcze- ale z lepszym AF, stabilizacją (z punktu widzenia posiadacza 410ki), ruchomym wyświetlaczem.
    Tymczasem taka puszka będzie realnie za rok. A to mnóstwo czasu.

Co do m 4/3- mam przemyślenie następujące.
    Trzech głównych zawodników- C, N, S oferuje de facto po dwa systemy z wymienną optyką, różniące się wielkością matrycy, w pełni kompatybilne w dól ( szkła projektowane na FF są w pełni sprawne na APS-C). O wpływie wielkości matrycy na jakość uzyskiwanego obrazu napisano już całe morze liter.
    Olek rozwija drugi system, w istocie niekompatybilny z pierwszym, oba oparte na tej samej wielkości matrycy, w istocie będą oferować zbliżoną jakość obrazu.
    Kuszące mają być małe wymiary wynikające z uproszczeń konstrukcyjnych itd.

C, N i S oferują jasną ścieżkę puszek dla fotografów o różnym stopniu zaawansowania i potrzeb, a także zasobności portfela. W Olku nie jest to już tak oczywiste.

Nikt w tej chwili nie wie w jakim kierunku przechyli się rynek.
    Niemniej jednak może być tak- że i APS-C i 4/3 pójdą pod nóż. Zostaną lustrzanki DX, m4/3 &podobne oraz kompakty (= aparaty z niewymienną optyką).
    I sądzę, że średnioterminowo Olek stawia w tej chwili bardziej na m4/3 niż na duże 4/3.
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Koriolan Zobacz posta
    Ta średnia pólka to segment w którym robi się kasę. Tu już nie jest tak istotne 100 zł różnicy w cenie.
    Choćby na naszym małym forum- deklarowany popyt na taką puchę jest OGROMNY.
    Oj... kiepsko, kiepsko, pomyśl jeszcze raz.

Naprawdę uważasz, ze nasze forum jest REPREZENTATYWNE?
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.