Strona 12 z 27 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 267

Wątek: Olympus - pucha micro4/3

| OlyJedi Awatar outback
    Mieszka w
    Crows Nest
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Pytanie do znawcow techniki
    Czy szybkosc pracy AF (mowa o detekcji kontrastu)w 14-54II z korpusem micro bedzie taka sama jak z e30 (zakladajac ze maja taka sama matryce), czy koniecznosc uzycia przejsciowki do micro systemu spowolni prace AF?

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez outback Zobacz posta
    Pytanie do znawcow techniki
    Czy szybkosc pracy AF (mowa o detekcji kontrastu)w 14-54II z korpusem micro bedzie taka sama jak z e30 (zakladajac ze maja taka sama matryce), czy koniecznosc uzycia przejsciowki do micro systemu spowolni prace AF?
    Znawcy jeszcze nie wiedzą jak sprawnie działa AF w micro...

W panasonicu jest oki... ale nie kojarzę by ktoś testował z przejściówką.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar outback
    Mieszka w
    Crows Nest
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Chodzi mi o to co wynika z teorii (praw fizyki etc), czy oddalenie szkla od matrycy (poprzez zalozenie perzejsciowki) powoduje spowolnienie AF?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Chodzi mi o to co wynika z teorii (praw fizyki etc), czy oddalenie szkla od matrycy (poprzez zalozenie perzejsciowki) powoduje spowolnienie AF?
    A czy po zwiększeniu ogniskowej w obiektywie AF Ci zwalnia? Wtedy też szkło oddala się od matrycy.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    NIe... przejściówka powoduje, że szkło poprawnie rzuca obraz na matryce.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

EuroLiberty
    Gość
    Czy z mgły wyłania się już przybliżona data premiery? Niecierpliwie czekam na m4/3 od Olympusa.

| OlyJedi Awatar outback
    Mieszka w
    Crows Nest
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    A czy po zwiększeniu ogniskowej w obiektywie AF Ci zwalnia? Wtedy też szkło oddala się od matrycy.
    w praktyce na wyciagnietym zoomie np 200 jest wolniejszy niz na 50 czy 14 mm, mowa oczywiscie o AF z detekcja fazy.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    w praktyce na wyciagnietym zoomie np 200 jest wolniejszy niz na 50 czy 14 mm, mowa oczywiscie o AF z detekcja fazy.
    To dlatego, że obiektyw jest ciemniejszy na długim końcu.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez EuroLiberty Zobacz posta
    Czy z mgły wyłania się już przybliżona data premiery? Niecierpliwie czekam na m4/3 od Olympusa.
    PMA 2009

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Azazel Zobacz posta
    Mnie takie micro z jasnymi tanimi stałkami ( 20, 50, 85, eq 35mm ) - bardzo pasowało. Małe lekkie i poręczne. Całość by odnieść sukces musiała by być w odpowiedniej cenie, i pojawić się bardzo szybko.
    Patrząć na szkła 4/3 Zuiko - szczerze w to wątpie.
    W czasach gdy Olek przedstawiał założenia 4/3 konkurencja posiadała matrycy 4-6mpx ( D100, czy reporterski okręt flagowy Nikona w tamtym czasie D2H ). E-1 w dniu premiery nie odstawał tak jak e-3 w dniu premiery.
    Wszystko się zmieniło wraz z premierą D3. Aparat ten na nowo zdefiniował pojęcie cyfrowego szumu, jak to czym jest profesjonalne narzędzie.
    O ile Canon i Nikon zarabiają krocie zabezpieczając w sprzęt największe agencje prasowe, NG i zawodowych fotografików, Olympus toppro sprzedaje w cenach amatorskich puszek dodając lampe.
    Ja nic przeciw nie mam, dzięki temu mam puche za psie pieniądze.

Zgadzam się z poglądem iż e30, to ostatnia pucha pod 4/3, a uwaga producenta skupi się na micro 4/3 gdzie jeszcze coś do powiedzenia ma.

Moim zdaniem micro może podnieść ten system. Byle by naprawdę wykorzystano jego możliwości.
    W 4/3 dano ciała, starając się wyrównać do konkurencji z większymi matrycami, zamiast iść w kierunku zalet systemu. Zoomy f/2 może pokazują możliwości firmy, ale ile ich się sprzedało? Trzeba było zrobić naprawdę długie szkła w cenie dla normalnych ludzi. Zaimplementować Sigmę 100-300 f/4 do 4/3. Wykupić licencję na Sigmę 50-500 i opracować na jej bazie zoptymalizowaną (mniejszą, lżejszą, uszczelnioną) wersję pod 4/3 ze światełkiem f/5.6 na końcu. Na początku wypuścić E-400 i kilka naleśników do niego.
    Wystartować na początku z E500 i 70-300. E1 był na swoje czasy niezgorszy, ale za drogi, a potem wyprzedaże za bezcen zestawu z 14-54. Live View pociągnąc w wersji dwumatrycowej jak w E-330 a nie zrobić krok wstecz z takim LV jak w E3.
    Zamiast zoomów f/2 mógł Olek pokazać portret f/1 ale w cenie jeszcze znośnej (w końcu matryca mniejsza, takie szkło mogło być tańsze niż pod FF). Zalety 4/3 to zoomy w stylu 14-54 a nie 35-100 które jest majstersztykiem, ale jest za duże, za drogie, za ciężkie, a daje głębię jak tańsza i lżejsza L-ka 70-200 f/4.

Było, minęło...

Teraz micro4/3 to szansa, byle by wykorzystać zalety.
    Tj minaturyzacja. Ma być małe.
    Zrób Olek a la dalmierz micro4/3. Jeśli Panas nie sprzeda swojego EVF to może naprawdę zrób dalmierz. Niech ja takie micro4/3 schowam do kieszeni i zostawie moje 5D z L-kami w domu.
    A jak micro4/3 znów będzie niewiele mniejsze od canona 450D to po co mam się rozdrabniać na 2 różne systemy?
    były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
    jest: FF Canona
    będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami