Pytanie do znawcow techniki
Czy szybkosc pracy AF (mowa o detekcji kontrastu)w 14-54II z korpusem micro bedzie taka sama jak z e30 (zakladajac ze maja taka sama matryce), czy koniecznosc uzycia przejsciowki do micro systemu spowolni prace AF?
Pytanie do znawcow techniki
Czy szybkosc pracy AF (mowa o detekcji kontrastu)w 14-54II z korpusem micro bedzie taka sama jak z e30 (zakladajac ze maja taka sama matryce), czy koniecznosc uzycia przejsciowki do micro systemu spowolni prace AF?
Chodzi mi o to co wynika z teorii (praw fizyki etc), czy oddalenie szkla od matrycy (poprzez zalozenie perzejsciowki) powoduje spowolnienie AF?
Czy z mgły wyłania się już przybliżona data premiery? Niecierpliwie czekam na m4/3 od Olympusa.
Moim zdaniem micro może podnieść ten system. Byle by naprawdę wykorzystano jego możliwości.
W 4/3 dano ciała, starając się wyrównać do konkurencji z większymi matrycami, zamiast iść w kierunku zalet systemu. Zoomy f/2 może pokazują możliwości firmy, ale ile ich się sprzedało? Trzeba było zrobić naprawdę długie szkła w cenie dla normalnych ludzi. Zaimplementować Sigmę 100-300 f/4 do 4/3. Wykupić licencję na Sigmę 50-500 i opracować na jej bazie zoptymalizowaną (mniejszą, lżejszą, uszczelnioną) wersję pod 4/3 ze światełkiem f/5.6 na końcu. Na początku wypuścić E-400 i kilka naleśników do niego.
Wystartować na początku z E500 i 70-300. E1 był na swoje czasy niezgorszy, ale za drogi, a potem wyprzedaże za bezcen zestawu z 14-54. Live View pociągnąc w wersji dwumatrycowej jak w E-330 a nie zrobić krok wstecz z takim LV jak w E3.
Zamiast zoomów f/2 mógł Olek pokazać portret f/1 ale w cenie jeszcze znośnej (w końcu matryca mniejsza, takie szkło mogło być tańsze niż pod FF). Zalety 4/3 to zoomy w stylu 14-54 a nie 35-100 które jest majstersztykiem, ale jest za duże, za drogie, za ciężkie, a daje głębię jak tańsza i lżejsza L-ka 70-200 f/4.
Było, minęło...
Teraz micro4/3 to szansa, byle by wykorzystać zalety.
Tj minaturyzacja. Ma być małe.
Zrób Olek a la dalmierz micro4/3. Jeśli Panas nie sprzeda swojego EVF to może naprawdę zrób dalmierz. Niech ja takie micro4/3 schowam do kieszeni i zostawie moje 5D z L-kami w domu.
A jak micro4/3 znów będzie niewiele mniejsze od canona 450D to po co mam się rozdrabniać na 2 różne systemy?
były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
jest: FF Canona
będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami