Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Dziadek vs 2008

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Dziadek vs 2008

Na poczatku chcialem sie przywitac. Forum obserwuje od kilku miesiecy, ale dopiero teraz mam potrzebe zasiegniecia rady.

Posiadam Oly e-410 w dual kicie + 14-54. Od jakiegos czasu czuje, ze to nie to Zbyt duzo rzeczy mi przeszkadza, szczegolnie jesli chodzi o ergonomie body.

Za niektore perelki ZD mozna dac sie pokroic, nie chce zmieniac systemu glownie dla tych szkielek. Stad moje pytanie:

Czy zakup e-1 dzis ma sens? Glownie chodzi mi o jego 5mpx.. Nie w sensie onanizmu sprzetowego, lecz wydrukow/prezentacji zdjec na wiekszych przekatnych, np 24''.

Rozwazam jeszcze e-510, jednak z jego niezaprzeczalnych zalet znaczenie ma dla mnie tylko wieksza matryca i lekko mniejsze szumy. IS czy LV nie maja dla mnie znaczenia.

Forum wertuje na bierzaco, czytalem wszystkie watki o e-1, jednak czas biegnie, a dziadek sie starzeje.. No wlasnie, czy aby napewno?

Pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    24" to trochę dużo, nie wiem jak to wyjdzie w praniu, ale do A4 dziadek się ponoć sprawdza. Jeśli mnie pamięć nie zawodzi, to Ci ktoś konkretnie odpowie bo zapewne próbował. Dziadek jest piękny , ale wolny też miałbym spory zgryz. Jednak poczekałbym jeszcze 2 tyg i po photokinie popatrzył na ceny E3, powinny już zacząć spadać
    /*...................*/
    /* ...........................*/

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Willow robił z dziadka odbitki 100 na 70 i wyszło git. Trzeba tylko umiejętnie przygotować plik.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zibi1303 Zobacz posta
    24" to trochę dużo, nie wiem jak to wyjdzie w praniu,

Czemu ma nie wyjść... 24" to najwyżej full hd, czyli 1920x1200 - czyli cały czas mniej niż ma dziadek.

Dziadek daje radę wszędzie tam gdzie potrzebna Ci pancerna pucha, kurz, wilgoć
    ...

Gdzie tego nie ma, albo gdzie ważniejszy jest mpix i AF to brać e510....

albo e-3, który w ostatniej promocji ma dość smieszną cenę (2.2tysiaka OIDP)
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    No właśnie o tym pisze, żeby ciut poczekał, cena się teraz może jeszcze bardzie wyklarować. Nie wiem jak z dziadka ale z E510 raz zrobiłem 45x33 cm i wyszło superancko
    /*...................*/

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zibi1303 Zobacz posta
    24" to trochę dużo, nie wiem jak to wyjdzie w praniu, ale do A4 dziadek się ponoć sprawdza. Jeśli mnie pamięć nie zawodzi, to Ci ktoś konkretnie odpowie bo zapewne próbował. Dziadek jest piękny , ale wolny też miałbym spory zgryz. Jednak poczekałbym jeszcze 2 tyg i po photokinie popatrzył na ceny E3, powinny już zacząć spadać

"Ponoc"? To skad wiesz, ze jest piekny i wolny. Co znaczy wolny? ktos ma na sprzedaz?
    Chomsky.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Czemu ma nie wyjść... 24" to najwyżej full hd, czyli 1920x1200 - czyli cały czas mniej niż ma dziadek.

Dziadek daje radę wszędzie tam gdzie potrzebna Ci pancerna pucha, kurz, wilgoć
    ...

Gdzie tego nie ma, albo gdzie ważniejszy jest mpix i AF to brać e510....

albo e-3, który w ostatniej promocji ma dość smieszną cenę (2.2tysiaka OIDP)
    Chciales powiedziec, ze E510 ma lepszy AF od E1- zartujesz chyba?
    czesc.Ch.
    Ostatnio edytowane przez chomsky ; 22.09.08 o 08:27 Powód: Automatyczne scalenie postów

Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Chciałem powiedzieć, jest wolniejszy tak, miałem go z ZD50, może dlatego takie mam odczucie. Co poza tym mikrusi wyświetlacz wkurza. Reszta to ideał
    /*...................*/

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Dziadek
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    90
    Moja galeria
    Miałem E-1 ponad trzy lata i jedyne co mnie w nim wkurzało, to wolne ustawianie ostrości AF.
    Na manualu reagował natychmiast ale na automatyce bardzo często, przy braku światła /i tylko w tych przypadkach/ zawodził.
    Przy dobrym oświetleniu nie było najmniejszych problemów.
    W porównaniu z 5xx jest już aparatem z innej epoki. Nie neguję jego zalet -ergonomiczność, uszczelnienie, możliwość robienia nim dobrych zdjęć - ale gdy pierwszy raz wziąłem do ręki E500 to wiedziałem, że nastąpił znaczny postęp w świecie elektroniki i staruszek pozostał w tyle.
    pozdrawiam

Jasiu z Rybnika

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Chorowalem na E-1 zeszlej jesieni.
    Po tygodniu obcowania z nim dzien po dniu przeszlo mi jak reka odjal i przeprosilem sie z posiadanym wowczas E-300.
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

| OlyJedi Awatar willow32
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Sprzedawałem zdjęcia z E-1 do wydawnictw kalendarzy, publikowałem w jednej "wyspiarskiej" gazecie powiększenia A-3+, tak jak RC napisał, robiłem plakaty 100x70 do zastosowań komercyjnych więc jakość musiała być dobra. Dla mnie ten aparat nie ma wad, ot taka moja do niego ślepa miłość
    http://www.robertnawara.digartfolio.pl/

E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5