Mam pytanko do użytkowników 40D/50D.Po co jest pod kciukiem guzik AF-ON? Czytałem instrukcję i inne rzeczy w googlach, ale nic nie zrozumiałem. Pod palcem wskazującym jest spust a pod kciukiem focus ???
Mam pytanko do użytkowników 40D/50D.Po co jest pod kciukiem guzik AF-ON? Czytałem instrukcję i inne rzeczy w googlach, ale nic nie zrozumiałem. Pod palcem wskazującym jest spust a pod kciukiem focus ???
Pozwala na ostrzenie bez naciskania spustu. Rozne zastosowania juz slyszalem.
Pierwsze najczestsze to w trybie AF servo, mozna trzymac spust do polowy a AF-ON kontrolujemy AF. W single shot mozna spstem zablokowac ekspozycje a AF ustawic tym przyciskiem.
W trybie LV AF dziala tylko z tym przyciskiem.
Które z szerokich szkieł polecacie dla tego Canona tak żeby w przyszłości spokojnie zapiąć je do puszki FF?
Co prawda Tamrona ze stopki kupiłem jako szkło tylko do cropa ale to naprawdę super szkiełko jak się dobrze trafi i szkoda mi było...![]()
wczoraj miałem na 5D 24-70 f/2.8 - powiem krótko....zawodowe szkło. W opcji taniej 24-105L ale mam porównanie obu szkiełek i wybrałbym zdecydowanie 24-70. Pomijam jasność, jest po prostu szybsze i pewniejsze, zwłaszcza w ciemnicy. Za 24-105 przemawia tylko IS i nieco bardziej uniwersalny zakres
Sebastian
www.sebastianlewandowski.pl
24-105 z 5D bardzo mocno winietuje, co sprawdziłem osobiście, jeśli Ci to nie przeszkadza to jak najbardziej polecam, ale pomyśl o 17-40 f/4L . Pod FF podobno dostaje skrzydeł, a na cropie jest również całkiem całkiem. Oczywiście 24-70 f/2.8 się zachowuje lepiej (winieta) od 24-105, no i jest jaśniejszy. Z Sigmą bym bardzo uważał - nie lubi się zbytnio z Canonem
Pozdrawiam
Canon 40D, Canon 7D, Olympus E-410, Olympus E-PM2
Krzysiek M. Ciesielski K.M.C.
obecnie 40D
Doradzać nikomu nic nie będę, bo nie potrafię w tym być uczciwy.
Musiałbym doradzać to, co mam. A to byłby szowinizm.
Pogoda dzisiaj nie specjalna. Ni to zima, ni to lato. Pochmurno, światła mało.
Wybrałem się na spacer. Że światła mało, to przetestowałem sobie wynalazek jakim jest stabilizacja w obiektywie.
Podsumowanie. Cudeńko. Zdjęcia robione z ręki.
Reszta tutaj http://www.formatfoto.pl/inne/stab.htm
====================
Te niżej to z obiektywem 85 mm
===================
To niżej obiektyw 300 mm
Lubię kolorowe skarpetki. Każda inna. http://www.formatfoto.pl/
Mógłby ktoś, kto ma Olka i Canona wstawić dwa identyczne zdjęcia? Tak, żeby było z każdego na ISO 800 i 1600 (czyli łącznie 4 fotki).