Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 60

Wątek: Olympus E-510 czy Nikon D80?

push
    Gość
    zdecydowanie d80
    wystarczy na podanej wyżej stronie porównawczej sprawdzic szumy na 1600 w d80 i e-510
    d80
    http://75.126.132.154/PRODS/D80/FULLRES/D80hSLI1600.JPG
    e-510
    http://75.126.132.154/PRODS/E510/FUL...10hSLI1600.JPG
    różnicę widać gołym okiem - a jak przyjdzie ci strzelać jakąś impreze (koncert , konkurs taneczny , czy byle jaki kotlet w klubie) to właśnie ustawiasz iso 800/1600

do tego szkła.. a szczególnie stałki.. wydać 300zł a 1500zł jest spora różnica..

Ja postawił bym dziś na d80

oczywiście 510tką też zrobisz zdjęcia.. nawet niektórzy robią tym body dobre zdjęcia..

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Porównanie zakresu 14-54 mm z 24-85 mm może świadczyć tylko o wielkim "geniuszu" osoby, która się na to zdobyła. Tak samo obiektywu makro do zwykłych 50-tek. Gratuluję.

push, obrazki, które podałeś, to jpegi. Jak działa standardowe odszumianie jpegów w Olkach wiadomo. Jak odszumia Nikon też wiadomo. Porównanie na rawach pokaże już coś innego. Szumy powinny być podobne.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Porównanie zakresu 14-54 mm z 24-85 mm może świadczyć tylko o wielkim "geniuszu" osoby, która się na to zdobyła. Tak samo obiektywu makro do zwykłych 50-tek. Gratuluję.
    Tak, przy Olku można jedynie ponarzekać nad brakiem tych "zwykłych" - tanich szkieł... bo ZD50/2 wymiata - otwarte nikonowskie 50/1.4 to przy nim mieszanka mydła z aberracjami...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

push
    Gość

push, obrazki, które podałeś, to jpegi. Jak działa standardowe odszumianie jpegów w Olkach wiadomo. Jak odszumia Nikon też wiadomo. Porównanie na rawach pokaże już coś innego. Szumy powinny być podobne.

z tym że olek nie ma zwykłej 50tki tylko macro

jpgi jpgi - wczoraj robiłem kotleta na showdance w rawach i minimum ustawiałem iso 800 - szumi to przeokropnie...długo trzeba leczyć te foty odszumiaczami.. może dlatego że kiepski ze mnie fotoamator a może dlatego że miałem ciemne szkła... a może dlatego że e-510 po prostu szumi...

| OlyJedi Awatar filippohh
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    może i tak ale o wiele tańsza o 1.8 to już wogole kosztuje grosze a jakościowo jest super, wiem bo mój przyjaciel z ktorym chodze na plenery posiada to szkło. Nikon dodatkowo ma dużo szkieł ze stajni Sigmy czy Tamrona. Rozumiem że każdy chwali to co ma ale wejście w system Nikona jest korzystniejsze
    O L Y M P U S E-510 + 14-42mm + 40-150mm + ZD 50mm F/2 Makro + FL 50R + Sandisk CF 4gb + statyw HAMA + filtr polaryzacyjny HAMA + Helios 58mm F/2 + pierścienie pośrednie + kilka kolorywych szkiełek do fotografii czarno-białej. POZDRAWIAM

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Niestety ciężko to ludziom zrozumieć, a niewielu miało ZD50 w rękach, aby porównać
    /*...................*/
    /* ...........................*/

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez push Zobacz posta
    jpgi jpgi - wczoraj robiłem kotleta na showdance w rawach i minimum ustawiałem iso 800 - szumi to przeokropnie...długo trzeba leczyć te foty odszumiaczami.. może dlatego że kiepski ze mnie fotoamator a może dlatego że miałem ciemne szkła... a może dlatego że e-510 po prostu szumi...
    No i w żadnej cropowej lustrzance nie byłoby wyraźnie lepiej. Tym bardziej D80 nie jest wyjątkiem.

push
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez zibi1303 Zobacz posta
    Niestety ciężko to ludziom zrozumieć, a niewielu miało ZD50 w rękach, aby porównać
    nie trzeba mieć szkła w ręku aby wiedzieć że nikon 50/1.8 mimo że troche słabszy od zuiko50 kosztuje 5 razy mniej...

jeżeli by kosztował o 100zł mniej było by co porównywać..
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    No i w żadnej cropowej lustrzance nie byłoby wyraźnie lepiej. Tym bardziej D80 nie jest wyjątkiem.
    wyraźnie lepiej będzie gdy wydasz na d3..

Reasumując - zgodze się że e-510 jak i d80 to miej wiecej podobna jakość - jeden lepszy w tym drugi w tamtym.. Ale biorąc pod uwage rozbudowy systemu - nikon po prostu jest tańszy/bardziej opłacalny...
    Ostatnio edytowane przez push ; 21.09.08 o 21:42 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez push Zobacz posta
    nie trzeba mieć szkła w ręku aby wiedzieć że nikon 50/1.8 mimo że troche słabszy od zuiko50 kosztuje 5 razy mniej...

jeżeli by kosztował o 100zł mniej było by co porównywać..
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    .

buhahahahahahahahahahaha
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

push
    Gość
    buahahaha - to zrobisz jak przyjdzie ci tym zuiko szybko zmienić ostrość z obiektu blisko , na daleko...

i wtedy pomyślisz że 5 razy tanszy nikon 3 razy ostrość już by złapał...

kto będzie się cieszył ten co foto ma ostre czy ten co ma prawie ostre?

pozdrawiam