Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Sigma 24 mm f/1.8 EX DG ASP

| OlyJedi Awatar filippohh
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Sigma 24 mm f/1.8 EX DG ASP

witam wszystkich. Potrzebuje jasnego dość krótkiego obiektywu. Nie mam pojęcia czy sigma ( Sigma 24 mm f/1.8 EX DG ASP ) będzie dobry wyborem
    O L Y M P U S E-510 + 14-42mm + 40-150mm + ZD 50mm F/2 Makro + FL 50R + Sandisk CF 4gb + statyw HAMA + filtr polaryzacyjny HAMA + Helios 58mm F/2 + pierścienie pośrednie + kilka kolorywych szkiełek do fotografii czarno-białej. POZDRAWIAM

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez filippohh Zobacz posta
    witam wszystkich. Potrzebuje jasnego dość krótkiego obiektywu. Nie mam pojęcia czy sigma ( Sigma 24 mm f/1.8 EX DG ASP ) będzie dobry wyborem
    Chociaż napisz po co Ci ten obiektyw i czego wymagasz... Bo tak to nikt nie ma pojęcia :/
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    chodzi mi o to czy jakościowo jest dobry, czy ma ładny bokeh, czy jest wart swojej ceny, czy AF jest w miare dobry. Będę go używał do domowych ( pseudo stydujnych ) portretów, jak również zdjęć w plenerze. Potrzebuje czegoś jasnego i krótkiego. Podobną ogniskową ma ZD 25mm f2.8 ale jest niestety ciemniejszy ... Zastanawia mnie też Sigma 30mm F1.4
    O L Y M P U S E-510 + 14-42mm + 40-150mm + ZD 50mm F/2 Makro + FL 50R + Sandisk CF 4gb + statyw HAMA + filtr polaryzacyjny HAMA + Helios 58mm F/2 + pierścienie pośrednie + kilka kolorywych szkiełek do fotografii czarno-białej. POZDRAWIAM

dinx6
    Gość
    kiedyś w Sigma Pro-Centrum jeden miły pan powiedział mi, że ten obiektyw jest koszmarnie wadliwy. słyszałem też, że przez pewien czas go nawet nie sprzedawali w związku z notorycznymi reklamacjami. nie wiem jak jest teraz, ale panuje powszechna opinia że 30-stka jest mniej awaryjna.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Na forum sporo ludzi ma sigmę 30/1,4 i wszyscy sobie ją chwalą - ja też
    Czytałem opinie o tej Sigmie 24 - są jak najbardziej ok. Twój wybór
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    no to chyba jednak wezmę te 30mm. Jaśniejsze i podobno mniej awaryjne. Nie chce kupować szkła po to żeby je wysyłać i odbierać z serwisu... bez sensu. Ma ktoś z was może jakieś zdjęcia portetowe, lub akty robione przy użyciu tej trzydziechy?

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    IMHO do portretu to parę mm więcej.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    30-ką też zrobi, ale na obiekt będzie właził
    ale do kościoła jak znalazł.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Hrabia Miód Zobacz posta
    IMHO do portretu to parę mm więcej.
    Do całej postaci ogniskowa jest okej.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez filippohh Zobacz posta
    chodzi mi o to czy jakościowo jest dobry, czy ma ładny bokeh, czy jest wart swojej ceny, czy AF jest w miare dobry. Będę go używał do domowych ( pseudo stydujnych ) portretów, jak również zdjęć w plenerze. Potrzebuje czegoś jasnego i krótkiego. Podobną ogniskową ma ZD 25mm f2.8 ale jest niestety ciemniejszy ... Zastanawia mnie też Sigma 30mm F1.4
    Hmmm, szukasz jak najjaśniejszego (1.4; 1.8 ) szkiełka do portretów? Masz swiadomość, że będą to specyficzne portrety? Głębia ostrości przy tak otwartej przysłonie jest trochę za mała do klasycznego portretu. Będziesz musiał korzystać z tego szkiełka bardzo twórczo, albo przymkniesz przysłonę... Tylko po co wtedy szkło ze światłem 1.4?
    Nie wiem czy nie ważniejsza jest jakość obrazu (ostrość/miękkość, bokeh itp.) od jasności. Sigma 30mm da ci tak ostry obraz, że w klasycznym portretowaniu będziesz musiał blurować na kompie, albo cię modelki zabiją
    Ostatnio edytowane przez diabolique ; 19.09.08 o 08:09