qbic - masz rację - faktycznie się przymyka i to jak na moje oko dość znacznie - przynajmniej o jedną działkę o ile nie więcej... Do tej pory nie zwróciłem na to uwagi - ciekawe. Olek może więc w każdej chwili wypuścić firmware poprawiające ...jasność szkieł. Jak dla mnie bomba![]()
Już kiedyś to zauważyłem. Ale na 54mm nic się już nie przymyka. Ciekawe dlaczego tak jest, choć musi być jakiś powód, bo chyba Japończycy nie zrobili tego przez litość dla konkurencji? Winieta? Mydło totalne? Nie wiem...
14-54mm jest jednym z najstarszych szkieł E-systemu. Może Japońce kombinowały już wtedy, żeby wypuścić zooma ze światełkiem 2.0 na krótszym końcu? Może premiera się zbliżała, chłopcy nie byli zadowoleni z wyników przysłony na 2.0 i zdecydowali się wypuścić szkło z "domykając" na f2.8? Dalsze próby nie kalkulowały się księgowym i zaczęli wtedy kręcić przy 14-35mm??... (takie tam senne marki miałem)
"There's no such thing as free titties"
Z tego, co pamietam, moja Sigma 30/1.4 tez sie tak przymyka...
Edit: hym, sprawdzilam, jednak sie nie przymyka... Ale jakies szklo tez tak robilo :/ 14-54 nie mam... I jeszcze sie dziwilam, czemu, skoro jest pelna dziura... Hym :/
Ostatnio edytowane przez dog_master ; 17.09.08 o 18:43
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
Ja patrzę w szkła obiektywu to rzeczywiście przysłona się lekko przymyka przy 2.8. Ale nie widzę żadnej różnicy w jasności wizjera. Ciekawa sprawa.
rzeczywiście 14-54 nie przyciemnia się, tylko 7-14 bardzo mocno ciemnieje, być może różnica jest za mała żeby zauważyć i byłoby np 2,6, trzeba zrobić foty testowe
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Dobra, sprawdziłem(ZD 14-54)
bardzo prosto, ustawiamy na manual robimy zdjęcie "1" potem wyłączam aparat mocuje obiektyw tak żeby blokada obiektywu nie wskoczyła i robimy zdjęcie "2"
jest odrobinkę jaśniej, tak na oko 0,3 EV
Ostatnio edytowane przez qbic ; 17.09.08 o 19:22 Powód: Automatyczne scalenie postów
Na razie takie na szybko pseudo test (ZD 14-54):
czas 1/10 iso 100
jedno F2.8, drugie ? (to jaśniejsze)