Strona 12 z 22 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 217

Wątek: Canon EOS 5D Mark II i Elka

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mynameisnobody Zobacz posta
    androny...
    Chcecie prawdziwej fotografii -po co zabawa w całe te elektroniczne cuda?
    Czy komórka czy DsIII -to tylko kamerki elektroniczne gorsze czy lepsze.
    Prawdziwa fotografia to klisza i "decydujący strzał".
    Narzekanie na dzisiejsze nowinki techniczne a korzystanie z powodzeniem z wczorajszych nowinek technicznych to czysta hipokryzja.
    10fps to fotografia a np. 25fps to już "film" -którym "prawdziwy fotograf" się brzydzi.
    z formatu HD da się z powodzeniem wywołać odbitki 10x15.
    Małżonkowie będą sobie z materiału filmowego ze ślubu naciśnięciem klawisza posyłać "fotki" z BlueRay na drukarkę która dokona w locie automatycznie ew. optymalizacji.

rewolucja technologiczna pożera własne dzieci
    Malkontenckie maruderstwo, nacechowane snobistycznym analogowym onanizmem kliszowym (jesli tak można to nazwać).
    Prawdziwa fotografia to klisza? A dlaczego nie płytka dagerotypowa???? Kiedy znajdzie sie mądry, który zrozumie, że nośnik nie ma żadnego żadnego znaczenia. Marka aparatu nie ma żadnego znaczenia. Liczba punktów AF nie ma żadnego znaczenia. Itp. Jeśli nie posiadasz waśc wrażliwości ,nie pomoże ani klisza, ani paznokcie wyżarte wywoływaczem. A niech drukarka dokonuje optymalizacji - co za różnica? Jesli na zdjęciu nie będzie nic ciekawego, może byc robione i markiem XIX generacji i pudełkiem od butów - i i tak będzie gniotem
    howgh

Banned | OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Nie nośnik jest mariush wyznacznikiem wartości (to typowy kontrargument stawiany przez dzisiejszych technicznych freaków) ale tenże nośnik wymaga pewnego podejście do fotografii.
    Małpa (nie chodzi o aparat) ma dziś szansę zrobić dobre technicznie zdjęcie a z rachunku prawdopodobieństwa wynika że istnieje szansa na treść (z dużej liczby klatek da się zawsze te pare z "treścią" wyszukać).
    Dziś wszyscy nawet ja mogą sobie focić ile wlezie i to jest dobre.
    Prawdziwi fotografowie zostali zadeptani a ich fach został zdegradowany do zwykłego hobby - "ile? -za 10zł za zdjęcie to on mnie może w d... pocałować - za darmo zrobi mi fotki kumpel! "co jest smutne.
    Wśród zalewu lansu i mody na szpeje coraz trudniej wyszukać prace mające ponadczasową wartość .
    Nie da się tego zmienić.
    Więcej fps, szybszy AF, tysiące klatek na sesję -produkcja flaków z olejem w ntym wydaniu i oglądanie tego potem 1:1 na monitorze > fotografia dzisiaj.
    Oczywiście jest wiele wyjątków ale nikt nie oczekuje dzisiaj treści -ma być czysto, efektownie i dobrze schodzić na stockach

Eliott Erwitt gdy zapytano go co myśli o technikach cyfrowych w fotografii odpowiedział pytaniem -a co to jest CYFROWA fotografia?
    A było to w czasach gdy przeróźne "marki" i cyfrowe ścianki już "dawno prześcignęły film analogowy" w obrazowaniu
    i miał rację.

Aby to zrozumieć należy załoźyć sobie najtańszy film do prostego aparatka z manualem i samememu ów film wywołać (ew. zlecić tą robotę specjaliście) a następnie wykonać parę odbitek (wszystko jedno jaką techniką) na papierze.
    Wszystko to czego "nauczyliśmy się" na cyfrance zostanie zwerifikowane.
    Piękne otrzeźwiające uczucie

Parę lat temu bym wyśmiał samego siebie
    Wcale nie chce mi się ...ładować baterii
    Śpieszcie się kochać analog -tak szybko odchodzi !

Ps. Camuń 5DII jes† świetny dla Was!
    Ostatnio edytowane przez mynameisnobody ; 18.09.08 o 22:58

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Śpieszcie się kochać analog -tak szybko odchodzi !
    Gdzie tam...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    115
    Moja galeria
    P...lenie kotka za pomocą młotka. Nie ważne czy fota zrobiona analogie, cyfrą czy pudełkiem po butach. Byle by ładna była.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

qbic
    Gość
    Ps. Camuń 5DII jes† świetny dla Was!
    Co to za krzyże?

PS: im więcej mpix tym bardziej analogowo

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    mynameisnobody: zgadzam się z Tobą w 100%, a nawet więcej. Gonitwa za marketingowym bełkotem niszczy sztukę. Niszczy to czym fotografia powinna być. Równanie w dół, właśnie to się dzieje od kilkunastu lat.

Poleciłem e510 znajomym, kupili i wdali się od razu w awantury z jakimś canoniarzem (on też nie był bez winy), o wyższości sprzętu pod względem klasy zdjęć i sztuki. Ludzie, którzy normalnej fotki dziecku nie potrafią zrobić, nagle, po zakupie dSLR stali się wielcy Normalnie umarłem ze śmiechu. Niestety, coraz więcej ludzi uważa tak samo jak moi znajomi. Pogonie za sprzętem i kompletna nieumiejętność zrobienia dobrego zdjęcia, a mniemanie o sobie, większe niż samego boga.
    Ostatnio edytowane przez dzemski ; 18.09.08 o 23:27

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez dzemski Zobacz posta
    mynameisnobody: zgadzam się z Tobą w 100%, a nawet więcej. Gonitwa za marketingowym bełkotem niszczy sztukę.
    ktoś kto używa sprzętu artystycznie po prostu kupuje aparat, i go używa. Profesjonaliści nie bawią się w roztrząsanie różnic, biorą najdroższe/najlepsze aparaty dostępne pod ich potrzeby lub takie co lubią.

Skoro matryca daje mi to co klisza to po co mi cala piwnica zawalona odczynnikami? Czemu muszę poczuć smród odczynników żeby być "prawdziwym artysta"? Te tezy przypominają mi filozofię rodem z filmu "Karate kid".

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    ktoś kto używa sprzętu artystycznie po prostu kupuje aparat, i go używa. Profesjonaliści nie bawią się w roztrząsanie różnic, biorą najdroższe/najlepsze aparaty dostępne pod ich potrzeby lub takie co lubią.

Skoro matryca daje mi to co klisza to po co mi cala piwnica zawalona odczynnikami? Czemu muszę poczuć smród odczynników żeby być "prawdziwym artysta"? Te tezy przypominają mi filozofię rodem z filmu "Karate kid".
    to nie kwestia czucia smrodu chemii (która nie śmierdzi, kto uważa inaczej ten nie wie o czym mówi), ale kwestia wykonania wszystkiego od początku do końca. W każdym etapie fotografii, maczasz swój palec. Sam robisz zdjęcie, sam wywołujesz negatyw, sam wywołujesz odbitki. Dopiero wtedy możesz powiedzieć, że od początku do końca jest to Twoje dzieło.

| OlyJedi Awatar cadman
    Mieszka w
    Szczecinek
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    A co mają zrobić ci, którzy zaczynali w czasach, kiedy nikt nie dodawał przymiotników do słowa: Fotografia? Dlaczego każecie mi iść na strych, do piwnicy i wyciągać stare koreksy, kuwety i inne stare foto-klamoty? A niby czym się różni się od strony technicznej proces fotografowania? Tym chyba tylko, że nie ma wajchy/rolki do przewijania filmu. Są pewne ułatwienia, jest dostęp do dobrych szkieł i to by chyba było na tyle. Owszem wywoływanie jest bardziej komfortowe i można wywoływać "w kolorze" w domowych warunkach (dawniej raczej było ciężko). Inną sprawą jest wrażliwość, umiejętność zamknięcia w kadrze czegoś interesującego. Sprzęt, choćby najlepszy na świecie, tu nic nie wskóra. To człowiek robi zdjęcie.
    Żeby nie było OT, nowy EOS 5D i nowa Elka to świetny sprzęt, ale nie dla mnie. Jestem amatorem, bez "profi nadęcia".
    Czarny aparat z gorszego systemu
    Moja galeria: http://picasaweb.google.com/Cadman1959

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez dzemski Zobacz posta
    to nie kwestia czucia smrodu chemii (która nie śmierdzi, kto uważa inaczej to nie wie o czym mówi), ale kwestia wykonania wszystkiego od początku do końca. W każdym etapie fotografii, maczasz swój palec. Sam robisz zdjęcie, sam wywołujesz negatyw, sam wywołujesz odbitki. Dopiero wtedy możesz powiedzieć, że od początku do końca jest to Twoje dzieło.

To można inaczej, rozebrać aparat cyfrowy i zewrzeć styki złotkiem, żeby było bardziej MacGyverowo, zablokować migawkę na otwarcie i światło wpuścić machając ręką. Plik RAW interpolować na kartce papieru przepuszczając przez wzór, a obraz cyfrowy wyhaftować na chusteczce.

Sorry ale nie kupuje tego.