Strona 11 z 22 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 217

Wątek: Canon EOS 5D Mark II i Elka

Awatar kociasek
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez l_uke Zobacz posta
    Każda następna nowinka jest wymyślana po to, żeby "ułatwić" życie fotografującemu (...)Kurczę, może się starzeję ale naprawdę mi się to wszystko nie podoba :/
    Spokojnie, biegłość warsztatowa faktycznie traci trochę na znaczeniu, ale do zdjęć kreatywnych dalej będzie niezbędna. Żonglujesz przysłoną, migawką, doświetlaniem, obiektywami itd. by uzyskać konkretny efekt, dalej liczy się *Twoja* wizja, to Ty kierujesz obiektyw w określone miejsce, w określonym czasie.

piotrek204
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez l_uke Zobacz posta
    Chodzi o to, że coraz mniej ludzi kojarzy termin "fotografia" ze sztuką, a coraz więcej z technologią.
    Czy nowy 5D ogranicza fotografowanie jako sztuke?

Mi sie wydaje ze nie, wrecz przeciwnie, daje nowe mozliwosci.

dinx6
    Gość
    zgadzam się z l_uke bo ma wiele racji.

postępu technologicznego może nie należy się bać, bo ułatwia nam życie, o ile jest faktycznie postępem. agresywny rynek który chce nas za wszelką cenę uszczęśliwić wypuszcza niestety coraz więcej bubli. wszystkie te urządzenia all-in-one są g.. warte, jakość dramatycznie spada, tylko opakowanie coraz ładniejsze. tyczy się to aparatów fotograficznych, drukarek, urządzeń odtwarzających dźwięk, telefonów itd. kuriozalne jest to, że płacimy coraz częściej za rzeczy których kompletnie nie potrzebujemy. marketingowcy są z kolei w stanie wmówić nam, że nie możemy bez nich żyć. i to jest smutne.

być może macie rację i przyjdą czasy w których do zrobienia świetnego zdjęcia nie będzie potrzebny człowiek ze swoją wiedzą, talentem i umiejętnościami, tylko dobry, drogi aparat.

co stało się np. z muzyką? to co ma nadejść daje do myślenia i jest raczej nieuchronne w skutkach. dziwię się, że firmy produkujące sprzęt foto nie potrafią dostrzec, że same sobie szkodzą. oczywiście, w dłuższej perspektywie.

Awatar l_uke
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez piotrek204 Zobacz posta
    Czy nowy 5D ogranicza fotografowanie jako sztuke?

Mi sie wydaje ze nie, wrecz przeciwnie, daje nowe mozliwosci.
    Czyżbym pisał niewyraźną czcionką? W którym miejscu niby tak napisałem? o_O
    Przyznaję że offtop zrobiłem straszny, nie chodzi mi ani o nowego 5D ani o żaden inny konkretny sprzęt tylko o trend w fotografii, który prowadzi ją na manowce. Taka mnie refleksja naszła, ale podzieliłem się nią w nieodpowiednim wątku. Przepraszam i kończę OT.

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez dinx6 Zobacz posta
    co stało się np. z muzyką? to co ma nadejść daje do myślenia i jest raczej nieuchronne w skutkach.
    Ludzie ze sprzętem ale bez odrobiny talentu będą robić covery z Capy i Ansela Adamsa
    I nazwą to sztuką.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mazowiecka Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Obyś miał rację. Ale coś mi się zdaje, że to będzie raczej cover wgrany już na stałe do aparatu i pojawi się program tematyczny: Adams, Klimt, Newton, itd.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez daghda Zobacz posta
    ...i choćby marketingowcy się posrali (za przeproszeniem) w galoty, nikt nigdy nie zmusi mnie do kupienia takiego aparatu... filmowo-zdjęciowego...
    Niedługo nie będziesz miał wyjścia - wszystkie aparaty będą takie. Chociaż możesz też nie kupić żadnego...

rocco
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Niedługo nie będziesz miał wyjścia - wszystkie aparaty będą takie.
    Dokładnie :/
    Już widzę te "recenzje" nowych puszek i umieszczone pod punktem Minusy:
    Nie ma mozliwości kręcenia filmów...
    To i wszyscy będą to mieli, czy chcą, czy nie.

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    http://www.flickr.com/photos/erikfive

http://www.flickr.com/photos/erikfive/page2/

Co ja co ale te sample są miodem dla moich oczu.. i kolejnym powodem do wzdychania..
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez chomsky Zobacz posta
    No ale kto filmuje w RAW-ach,
    Jeszcze nikt (ja na dzień dzisiejszy nie ma informacji na ten temat), ale niech tylko okaże się, że przemysł filmowy poczuje miętę do systemów cyfrowych wysokiej rozdzielczości (wyższej rzecz jasna niż HD).

Cytat Zamieszczone przez chomsky Zobacz posta
    jest przy tym zapis skompresowany, tak ze na karcie 36Gb sporo sie filmu zmiesci.
    jednak jakosc filmikow w D90 Nikona jest mocno ukiszona, pomimo wielkiej matrycy i super szkiel do niej.
    czesc.ch.
    Nawiązując do tego co napisałeś, to spróbujmy zrobić stop klatkę na kompresowanym filmie w dowolnym programie do montażu. Przy, raczej amatorskich rozwiązaniach do montażu nieliniowego, kompresja stratna (bo tylko taka wchodzi w grę przy tej ilości danych) jest jak fotografowanie na średniej jakości jpegach. Poruszając się dalej w obrębie tej teorii trzeba dodać, że aby otrzymać obraz o jakości obecnie rejestrowanych przez aparaty zdjęć trzeba by robić te ruchome obrazki przy prędkości (minimum) 15-20 klatek na sekundę jako osobne klatki (najlepiej raw, ale 97-98% jpg chyba też przejdzie). Ja wiem, że dałoby się zrobić taką kamerę filmową, nawet już w tej chwili, ale nie aparat wielkości lustrzanki.