Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Lustrzanka na lotnisku

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Oczywiście, że w podręcznym. Mój podręczny doszedł do 15kg . Warto się tylko przygotować na to, że czasami proszą na bramkach o wyciągnięcie z bagażu podręcznego urządzeń elektronicznych i położenie ich osobno do prześwietlenia.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Słyszałam, ze czasem każą włączać sprzęt, dlatego warto mieć baterię sprawną. [poza tym, w samolocie też fajne zdjęcia można zrobić ]

Ja na pokład od czasu dwukrotnego pod rząd zaginięcia bagażu zabieram również ładowarki [od 2 aparatów i 1 telefonu, najważniejsze]... Baterię biorę 1, reszta w luku leci, bo "coś gdzieś słyszałam ", że mogą się przyczepić... Filtry też w luku, bo po co Ale wszystko porozdzielane po walizkach na awarię...
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi Awatar leodan
    Mieszka w
    W-WA
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Niedawno wróciłem z Kanady i przewoziłem sprzęt w bagażu podręcznym . Bez żadnych problemów , tylko w Toronto musiałem zrobić zdjęcie przy odprawie , także lepiej mieć baterię naładowaną .
    Pozdrawiam LEO
    E-1 , 40-150 , Helios MC 44M-4 , Pentacon 4/200 , Metz 48AF-1 ,
    statyw Hakuba S-4500

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Z USA zwykle wracałem z 2-3 puszkami i niezłym kompletem szkieł. Zero problemów - na pokładzie tez robiłem zdjęcia - przy starcie albo podczas lotu przez okno. Amerykanie nie sprawdzali sprzętu. Podróżując przez Niemcy czasem spotykałem nadgorliwość - prośby o włączanie aparatów, spoglądanie do środka obiektywów po ściągnięciu dekli itp. - ot. niemiecka mentalność...
    Latając po Europie tzw. tanimi laniami miałem problem związany z wagą bagażu podręcznego - mój plecak ze sprzętem miał ponad 10kg i chciano pobrać dodatkową opłatę. Warto pamiętać, że zwykle bagaż podręczny jest ważony razem z głównym i jak za ciężki na ten moment go opróżnić ile trzeba by przed przejściem przez bramki włożyć co trzeba - o ile się podróżuje w dwie osoby...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar sage
    Mieszka w
    Bydgszcz
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    W czasie gdy często zdarzało mi się latać na trasie UK-PL i odwrotnie (a zdarzyło się to kilkadziesiąt razy) nigdy nie miałem problemów z przewozem sprzętu. Oczywiście wszystko upchnięte do podręcznego, a po samym prześwietleniu najczęściej musiałem opisać zawartość torby foto i tyle. Robienie zdjęć w trakcie trwania lotu- z tym bywało różnie (Wizzair- nigdy nie było z tym problemu, Ryanair- niestety zwrócono mi uwagę). Kiedyś próbowałem zrobić sobie fotkę z policjantami na lotnisku w Londynie- funkcjonariusze niestety nie podzielili mojego entuzjazmu i dostalem "rade" aby jak najszybciej wyłączyć sprzęt- przy czym nie pozostawiono mi specjalnie możliwości wyboru . Oczywiście tak jak moi przedmówcy nie polecam pakować sprzętu do luku z oczywistych względów (chyba, że posiada się specjalną walizkę umożliwiającą bezpieczny przewóz).

Kolega ostatnio miał problemy z przewozem statywu, tzn. "miła" pani przy odprawie biletowej nie chciała mu go puścić podręcznym pomimo spełniania przez plecak foto wymogów wagowych. Tak więc statyw musiał iść do luku.

piotrek204
    Gość
    Aparaty wylacznie w podrecznym.
    Nie slyszalem zeby byl z tym problem, moga najwyzej sprawdzic czy faktycznie jest to aparat. Z podrecznego tylko laptopa kazali mi wyciagac i osobno przeswietlac.

Lecialem ryanair i nie robili problemu z fotografowaniem na pokladzie.
    http://gallery.dziki.pl/lot/image061?full=1

Na okeciu robilem zdjecia stloczonych jak bydlo ludzi i tez nikt nie robil problemu. A fotki robilem stojac przy obsludze.
    http://gallery.dziki.pl/lot/image060?full=1

| OlyJedi
    Mieszka w
    Opole Lubelskie
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    ...w ostatnim czasie lecialem do USA liniami SWISS AIR przez Zurich i mialem lustrzanke w bagazu podrecznym oraz obiektywy, ladowarke, filtry, baterie zapasowe...plecak ze sprzetem....bagaz przeswietlono o nic mnie nie pytano....nie musialem nic wlaczac ani wyjmowac z plecaka...wyjmowalem tylko rzeczy z kieszeni metalowe ze spodni no i pasek przez czas kontroli...odradzam pakowanie sprzetu do luku bagazowego....tylko podreczny bagaz do kabiny....aha w czasie lotu robilem fotki, nikt na mnie nie zwracal uwagi...pozdrawiam...

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    za poprzednikami, bezproblemowo - malo tego, kiedy woziłem analoga zawsze wyciągałem klisze ( było tego zwykle sporo), i prosiłem panów przy odprawie, żeby nie przepuszczali ich przez RTG, nigdy nie miałem z tym kłopotów. Tak więc bagaz podręczny to nie problem.

pozdrawiam