Zabawa z manualnymi obiektywami jest dobra gdy nie mamy firmowego szkła. Wiem coś na ten temat , bo ze dwa lata do E-1 wkręcałem za pośrednictwem przejściówki z M42 obiektywy 50, 135 i 200 mm.
Cieszyła możliwośc pracy starym sprzętem ale od momentu, gdy wreszcie kupiłem 50-200SWD nie wyobrażam sobie powrotu do starej szklarni.
Szybkość działania , jasność i ostrość 50-200 jest nieporównywalna z manualnymi, a zwłaszcza w kiepskich warunkach oświetleniowych, gdy są problemy z ustawieniem ostrości.
stanisław
E-3+14-54+50-200 swd, FL-50R, E-1+14-54, C5050, Pentacon 1,8/50, Jupiter 3,5/135, Telear 3,5/200 i dużo starego analogowego sprzętu
Marcin510--> No chyba mogę sobie ocenić bokeh oglądając sample?
Poza tym mówimi o 50/1,8 za 300zł, ta? Bo nie widzę sensu kupowania 50/1,4 za ponad tysiąc - wtedy chyba bardziej warto kupić po prostu zd50 -.-
A kto Ci każe płacić ponad tysiąc:
http://www.allegro.pl/item432685034_...om_50_1_4.html
Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.
Marcin510, domyślam się, że przyjemnie jest prowadzić krucjatę, ale trochę się Wam wszystkim chyba zeszło z tematu... Proszę już nie off topic'ować, bo będę kasował posty.
Działą potwierdzenie AF, ale sensu w tym wielkiego nie widzę... Po co płacić za AF który nie działa? Przecież te obiektywy nie kosztują tyle co stare manuale.
Fuji S5 Pro
ocenic mozesz, pod warunkiem ze oceniasz fotki z tego samego miejsca i tak samo wykonane
jak masz taki test to oczywiscie, podaj link, popatrze
w innym wypadku nie ocenisz bokeha na paru roznych fotkach z prostej przyczyny, tlo jest bardziej rozmazane czym jest dalej oddalone, i nawet na tym samym obiektywie mozesz miec rozmazne tlo bardzej lub mniej w zaleznosci od tego jak daleko znajduje sie za obiektem (np las za osoba z portretu)
Hehe, właśnie wykombinowałem, że gdyby dało się w Olku włączyć pułapkę ostrości - Zdjęcie jest wykonywane kiedy coś znajdzie się w GO w polu AF, to można by robić zdjęcia z manualnym napędem AF... Taki SWD dla niebogatych.
Pozdrawiam
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto